Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Helt rett med en sirkellaser

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Har du først hengt opp bilder eller bygget terrasse med hjelp fra en sirkellaser, kan du nesten ikke klare deg uten. Den kan det samme som håndverkerens dyre rotasjonslaser, men en sirkellaser koster bare en brøkdel av prisen.

Sirkellaser

Når håndverkeren går på jobb, har han et hav av lekkert spesialverktøy til rådighet – verktøy som gjør jobben både morsommere og enklere. Men dessverre er prisen på verktøyet ofte en del høyere enn det vi som gjør det selv-ere er villige til å betale. Så når du endelig får muligheten til å gjøre som håndverkeren – men til en brøkdel av prisen – gjelder det å gripe sjansen. En slik sjanse har du med en sirkellaser.
Når tømreren eller steinleggeren skal legge gulv eller terrasse, begynner han med å nivellere underlaget, så det er helt rett. Det gjør han ved hjelp av en rotasjonslaser, som sender ut en liten lysende laserprikk, som er 100 % i vater. Prikken roterer raskt rundt laseren og danner på den måten en helt rett linje, som brukes til å måle ut fra.

Sirkellaser - den billigere lillebroren

Når den roterende laserprikken skal være i vater, krever det kostbar teknologi, og en profesjonell rotasjonslaser koster ofte langt over 5000 kroner. Flere verktøyprodusenter har nå valgt å kombinere den billigere krysslaseren med den dyre rotasjonslaseren, for å utvikle et mer prisvennlig alternativ. Resultatet er sirkellaseren, som du kan få kjøpt fra drøyt 1000 kroner.

I stedet for en roterende prikk, avsetter sirkellaseren en rød laserstrek i en komplett sirkel, ved hjelp av innebygde speil. Lyskilden og speilene er opphengt som en pendel, som sørger for at streken alltid er i vater. Den eneste ulempen er at lyset i streken er mye svakere enn lyset i rotasjonslaserens roterende prikk. Streken kan derfor være vanskelig å se utendørs og i lyse omgivelser innendørs. Men det er også det eneste store minuset.

En stor fordel ved å bruke en laser, er at du har begge hendene ledig til å jobbe med. Hvis bildene skal flukte, hyllene skal henge rett, tapetlengdene skal være i lodd eller kjøkkensokkelen skal være i vater, har jobben aldri vært verken enklere eller morsommere enn den er nå.

TYPISKE OPPGAVER MED EN SIRKELLASER

SIRKELLASER: TYPISKE OPPGAVER MED EN SIRKELLASER

SIRKELLASER TIL VANSKELIGE VEGGER
Skal du sette opp en skillevegg, kommer sirkellaseren virkelig til sin rett. Den er nemlig revnende likegyldig med hva den nye veggen skal støte inn mot. Den kaster bare en helt rett linje på gulv, vegger og tak, som veggen kan bygges etter. Blir det skjevheter i skilleveggen, synes det straks.

SIRKELLASER: TYPISKE OPPGAVER MED EN SIRKELLASER

SIRKELLASER TIL FLISER PÅ FLERE FLATER
Det kan være litt av en utfordring å få fugene på gulv, vegger og badekar eller dusjhjørne til å flukte hele veien rundt. Men plasserer du sirkellaseren i midten av rommet, har du helt rette linjer på alle flater å måle ut fra.

SIRKELLASER: TYPISKE OPPGAVER MED EN SIRKELLASER

SIRKELLASER TIL RETTE HYLLER
Når du skal henge opp hyller i en hjemmelaget skapvegg, eller når kjøkkenskapene har behov for en ekstra hylle, kommer sirkellaseren virkelig til sin rett. Sett den midlertidig fast inne i skapet med en skrutvinge. Da får du en helt rett linje på alle skapets tre innervegger, som holdelistene til hyllen kan skrus opp etter.

SIRKELLASER: TYPISKE OPPGAVER MED EN SIRKELLASER

SIRKELLASER TIL LYS PÅ STRIPE
Sirkellaserens to streker er som skapt til å henge opp lamper etter. Mens den loddrette streken sikrer at lampene henges rett over bordet, sørger den vannrette for at lampene henger i samme høyde.

SIRKELLASER: TYPISKE OPPGAVER MED EN SIRKELLASER

SIRKELLASER TIL HELT RETTE UNDERLAG
Et pent stuegulv eller en pen terrasse krever et helt rett underlag, og selv om det kan lages med vater og rettholt, klarer sirkellaseren oppgaven på en brøkdel av tiden.
Plasser sirkellaseren et sentralt sted, der den kan dekke så mye av rommet som mulig. Da kan du bruke en stokk eller lignende til å kontrollere om tilfarerne er i vater og har samme avstand til laserstreken overalt. Er det ikke tilfellet, skal tilfarerne rettes opp før du begynner å legge gulvet.

SIRKELLASER: TYPISKE OPPGAVER MED EN SIRKELLASER

SIRKELLASER TIL RETT PÅ SKRÅ
Det er ikke alltid at “rett” er det samme som “i vater”. Derfor kommer det tradisjonelle vateret til kort når du for eksempel skal sette opp et gelender over trappen eller lamper langs skråveggen. På noen av de nyere kryss-, sirkel- og rotasjonslaserne kan laserlinjen låses, slik at den heller sammen med selve apparatet.

Litt om sirkellaser fra Bosch

Sirkellaser: Sirkellaser fra Bosch
 1. Bak glasset sitter det små speil, som kaster den vannrette laserlinjen rundt i en sirkel. Speilene og laseren er opphengt som en pendel, som sikrer at laserlinjen alltid er i vater.

 2. Det enkle betjeningspanelet gir deg muligheten til å bruke den vannrette og den loddrette streken samtidig eller hver for seg. Du kan også låse de to laserstrekene, så de ikke nivellerer seg selv. Det er smart, hvis du for eksempel skal merke opp til et gelender eller andre ting som skal være rett uten å være i vater.

 3. Sirkellaseren tennes og slukkes på siden. Når laseren slukkes, låses pendelen fast, slik at den ikke blir skadet under transport.

 4. I tillegg til den vannrette streken, kan sirkellaseren også vise en loddrett strek i en vinkel på 120°.

 5. På undersiden kan du skru fast et stativ. Det bidrar til å gi flere bruksmuligheter.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Helt rett med en sirkellaser
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake