Sirkellaser

Når håndverkeren går på jobb, har han et hav av lekkert spesialverktøy til rådighet – verktøy som gjør jobben både morsommere og enklere. Men dessverre er prisen på verktøyet ofte en del høyere enn det vi som gjør det selv-ere er villige til å betale. Så når du endelig får muligheten til å gjøre som håndverkeren – men til en brøkdel av prisen – gjelder det å gripe sjansen. En slik sjanse har du med en sirkellaser.
Når tømreren eller steinleggeren skal legge gulv eller terrasse, begynner han med å nivellere underlaget, så det er helt rett. Det gjør han ved hjelp av en rotasjonslaser, som sender ut en liten lysende laserprikk, som er 100 % i vater. Prikken roterer raskt rundt laseren og danner på den måten en helt rett linje, som brukes til å måle ut fra.

Sirkellaser - den billigere lillebroren

Når den roterende laserprikken skal være i vater, krever det kostbar teknologi, og en profesjonell rotasjonslaser koster ofte langt over 5000 kroner. Flere verktøyprodusenter har nå valgt å kombinere den billigere krysslaseren med den dyre rotasjonslaseren, for å utvikle et mer prisvennlig alternativ. Resultatet er sirkellaseren, som du kan få kjøpt fra drøyt 1000 kroner.

I stedet for en roterende prikk, avsetter sirkellaseren en rød laserstrek i en komplett sirkel, ved hjelp av innebygde speil. Lyskilden og speilene er opphengt som en pendel, som sørger for at streken alltid er i vater. Den eneste ulempen er at lyset i streken er mye svakere enn lyset i rotasjonslaserens roterende prikk. Streken kan derfor være vanskelig å se utendørs og i lyse omgivelser innendørs. Men det er også det eneste store minuset.

En stor fordel ved å bruke en laser, er at du har begge hendene ledig til å jobbe med. Hvis bildene skal flukte, hyllene skal henge rett, tapetlengdene skal være i lodd eller kjøkkensokkelen skal være i vater, har jobben aldri vært verken enklere eller morsommere enn den er nå.

Litt om sirkellaser fra Bosch

Sirkellaser: Sirkellaser fra Bosch
  1. Bak glasset sitter det små speil, som kaster den vannrette laserlinjen rundt i en sirkel. Speilene og laseren er opphengt som en pendel, som sikrer at laserlinjen alltid er i vater.

  2. Det enkle betjeningspanelet gir deg muligheten til å bruke den vannrette og den loddrette streken samtidig eller hver for seg. Du kan også låse de to laserstrekene, så de ikke nivellerer seg selv. Det er smart, hvis du for eksempel skal merke opp til et gelender eller andre ting som skal være rett uten å være i vater.

  3. Sirkellaseren tennes og slukkes på siden. Når laseren slukkes, låses pendelen fast, slik at den ikke blir skadet under transport.

  4. I tillegg til den vannrette streken, kan sirkellaseren også vise en loddrett strek i en vinkel på 120°.

  5. På undersiden kan du skru fast et stativ. Det bidrar til å gi flere bruksmuligheter.