Derfor skal vateret være digitalt

Et digitalt vater er mye mer enn et vater i tradisjonell forstand. Det vinner på presisjon, smarte ekstra funksjoner og evnen til å hjelpe deg også når du må holde vateret så du ikke kan se displayet.

Et digitalt vater vinner på presisjon, smarte ekstra funksjoner og evnen til å hjelpe deg også når du må holde vateret så du ikke kan se displayet.

Her får du fire gode grunner til at ditt neste vater skal være digitalt (og én grunn til å beholde det gamle):

1: Presisjon

Er du HELT sikker på at den lille boblen i ampullen (libellen) er midt mellom de to strekene på vateret ditt? Det kan faktisk være vanskelig å se, og noen ganger treffer du sannsynligvis en grad eller to feil.

Med et digitalt vater er det annerledes: Hvis vinkelen er 90°, viser displayet 90°. Vipper du det en grad, viser det 89° eller 91°. Helt nøyaktig.

Les mer om: vater

2: Flere måleenheter

Rett eller skjevt? Det er stort sett det et vanlig vater kan fortelle deg: Ligger boblen innenfor strekene, er det rett. Ellers er det skjevt.

Med et digitalt vater får du ikke bare nøyaktig vinkel opplyst i grader. Du kan også, på mange modeller, i stedet velge å få hellingen oppgitt som helling i millimeter per meter. Det er smart når du for eksempel skal lage fall på et gulv. Eller når du setter opp takrenner.
Du kan også velge helling i prosent.

3: Jobb i blinde

Har du noensinne målt med vateret på steder der du har vanskelig for å se boblen i libellen, for eksempel oppå en bjelke eller inne i et hjørne? Hvis du ikke kan se boblen, får du ikke brukt vateret til så veldig mye.

Med et digitalt vater kan du, på mange modeller, justere det så det gir fra seg en lyd når det treffer for eksempel 0° eller 90°. På mange modeller kan du med et trykk på en knapp fryse tallet i displayet, slik at det ikke endrer seg når du tar det ned fra bjelken over deg for å avlese målet.

4: Skjeve mål

Et vanlig vater er grunnleggende bare laget for å vise om noe er vannrett (0°) eller loddrett (90°). Noen modeller kan vise 45°, men med begrenset presisjon.

Med et digitalt vater kan du rette inn en bjelke på 45°, eller lage en helling på et bestemt antall millimeter per meter, også uten å måtte ty til små avstandsklosser eller andre triks. På noen modeller kan du i tillegg velge et "falskt 0-punkt", slik at du velger at en ikke-rett overflate teller som 0°, og deretter rette inn alt annet etter det.

Derfor skal du beholde det gamle vateret

Er det en bakside på medaljen? Selvfølgelig er det det: Det gamle vateret ditt kan, hvis kvaliteten er i orden, tåle et fall ned fra stigen eller stillaset. Et fall på et par meter ned på bakken takler det fint.

Det gjør neppe et digitalt vater. Til gjengjeld kan de kalibreres hvis det overlever, og bare mister presisjonen.

Så behold det gamle vateret, og bruk det når eksakt presisjonen ikke er viktig, og der risikoen for at du mister det ned fra et stillas er stor.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Vater