Få helt rett gulv med laservater

Et laservater gjør det mye enklere å legge et gulv og lage en innkjørsel med riktig fall enn med et klassisk vater. For å få full glede av en krysslinjelaser, skal du lage deg et utgangsnivå, et måleplan, som du jobber opp og ned fra.

Laservater

Skal oversiden på tilfarerne ligge for eksempel 12 cm under laserstrålen, kan du raskt sjekke høyden overalt der strålen er kraftig nok til at den kan synes på tommestokken.

Det gamle vateret har fått en kollega som supplerer det perfekt, og gjør det mye enklere å sikre vannrette og loddrette linjer over store avstander. Med riktig teknikk, kan krysslinjelaseren også sikre deg linjer med et bestemt fall. Og ja, krysslinjelaseren krever litt teknikk, før du får full glede av den.

Først må du akseptere at du sjelden kan plassere krysslinjelaseren så den skyter ut den røde linjen i akkurat den høyden du ønsker. Bruk linjen som et utgangsnivå, som du måler deg opp og ned fra.

I tillegg lønner det seg ofte, særlig ute i sola, å erstatte linjen med streker eller snorer – med og uten fall.

LES OGSÅ: Test av krysslasere

Få smart linjelaser sammen med Gjør Det Selv

Med en 180 graders linjelaser er du sikret et godt resultat hver gang. Måleren er enkel å bruke. Når du har valgt en vinkel mellom 1 og 180, angir linjelaseren linjen, slik at du alltid får boret eller saget på det rette stedet.

Klikk her og les mer om den uunnværlige lasermåleren du kan få sammen med Gjør Det Selv

Slik bruker du krysslinjelaseren

Et vannrett utgangsnivå
Straks krysslinjelaseren er satt opp og har falt til ro, har du et vannrett plan. Da avgjør du hvor for eksempel oversiden av tilfarerne til en terrasse skal ligge i forhold til laseren, og avstanden kan du til enhver tid måle ned fra lyset. Du kan også spenne ut snorer ved hjelp av laseren, så de danner et nytt nivå som er uavhengig av laseren.

Utgangsnivå med fall
Vil du sikre deg et nøyaktig fall på terrassen, begynner du med å etablere et vannrett utgangsnivå med laserlyset. Ut fra det kan du markere et nivå med ønsket fall, for eksempel ved å sette opp snorer med fallet innebygget. Ut fra snorene måler du deretter ned til den ønskede høyden på de forskjellige lagene i konstruksjonen.

4 andre typer vater

SNORVATERET
Er billig, enkelt og bare presist nok til å klippe hekken etter. Selges ofte i sett på to, og når du henger begge på samme snor cirka en tredjedel fra hver ende, kan du raskt se om snoren er spent ordentlig ut.

DET KLASSISKE VATERET
Kan lynraskt sjekke om to tilfarere ligger like høyt, og om de i seg selv ligger vannrett. Men selv lange vatere gir deg kun kontroll på et par meter om gangen. På større avstander er det derfor ideelt å supplere med krysslinjelaseren.

SLANGEVATERET
Utnytter at vannet står like høyt i begge ender av en vannslange, og viser helt nøyaktig samme høyde over store avstander. Det krever en hel del øvelse å bruke slangevateret raskt og sikkert, men det er billig.

ROTASJONSLASEREN
Gir deg med sin roterende laserstråle oversikt over terrassen og innkjørselen, også i fullt dagslys. Den er de profesjonelles svar på krysslinjelaseren, og altfor dyr å kjøpe for oss gjør det selv-ere. Lei den et par timer, og bruk den til å sette opp snorer med.

Akkurat nå leser andre ...