Lei deg en minigraver og få superkrefter

Skån ryggen, knærne og resten av kroppen, og gjør surt slit til en lek. En minigraver fikser de tyngste jobbene i hagen på en brøkdel av tiden. Og ja; minigraveren kan brukes uten maskinførerbevis!

Minigraveren er et smart og allsidig verktøy, som kan brukes til et hav av praktiske oppgaver hjemme i hagen. Den kan med fordel brukes til å grave ut til terrasser, innkjørsler og fundamenter, men den kan faktisk gjøre mer også, for eksempel legge stein, fjerne stubber og grave ned stolper.

Kort sagt kan den i løpet av en enkelt ettermiddag utføre alle de tunge oppgavene og prosjektene du ellers hadde avsatt hele sommeren til.

LES OGSÅ: Hvilket jordbor skal jeg velge?

Mye tilbehør

Alle privatpersoner kan leie seg en minigraver, også du. Kontakt et av de mange utleiefirmaene du for eksempel finner på nettet, og fortell hva du skal bruke den til. De fleste utleiere tilbyr forskjellige typer tilbehør du kan leie i tillegg, og du kan også få maskinen levert og hentet.

Det finnes mange typer minigravere, fra de helt små, som veier omkring ett tonn, og opp til de største du kan leie uten maskinførerbevis, på cirka 2,5 tonn.

De fleste minigravere koster mellom 1000 og 2000 kroner i døgnet å leie, og hvis du velger å leie i flere sammenhengende dager, for eksempel over en helg, får du litt rabatt.

Enkelte gravere kan det følge med forskjellige skuffer til. Annet tilbehør, som for eksempel steinklype og pigghammer, koster ekstra, typisk fra et par hundrelapper i døgnet, avhengig av typen utstyr.

LES OGSÅ: Minigraver - spar krefter på morsomt vis!

Grav ut og flytt jordhauger

Uansett om jorden er steinhard eller glatt leire, graver minigraveren seg lett gjennom. Minigraveren er ideell som maskinhjelp for gjør det selv-ere, og er godt egnet til alle typer gravearbeid, fra anlegging av en ny innkjørsel, via oppgraving av en gammel oljetank, til å grave ned trampolinen i gressplenen - for å nevne noe.

Noen ganger kan du få med flere standardskuffer når du leier mingraver. Trenger du litt mer spesielle skuffer, eller annet verktøy, kan du leie det i tillegg.

Riv ned og bryt opp

Det gjelder å holde tungen rett i munnen, hvis du kjører en minigraver inn i huset. Du skal også være sikker på at gulvet kan bære vekten av den.

Bryt opp det gamle fundamentet, eller riv ned vegger med en kraftig betonghammer montert på minigraveren. I tillegg til at du slipper å ødelegge ryggen, sitter du godt beskyttet på halvannen til to meters avstand når veggene begynner å rase. Og tro det eller ei, de minste mini graverne kan faktisk trekke beltene så langt inn at de kan kjøre gjennom en vanlig dør og helt inn på badet. De minste maskinene er bare 70 cm brede.

Grav ned stolper

Til det beinharde gravearbeidet, der det nye og 50 meter lange gjerdet skal ha minst 25 dype hull, er minigraveren også verdensmester. Der du ellers kunne ha slitt i flere helger med å grave, får du jobben gjort nesten før lunsj. Det finnes stolpebor til alle størrelser minigravere, men det er ikke alle utleiere som har dem i sortimentet, så du må være innstilt på kanskje å måtte ringe litt rundt for å forhøre deg hos flere forskjellige.

Det er den øverste, her gule, anordningen som driver jordboret. Borene kan skiftes og fås i forskjellige størrelser.

Legg stein

Skal du anlegge kvadratmetervis av store og tunge steiner, så lei deg en minigraver med en hydraulisk vakumløfter. Løfteren suger seg fast på oversiden av steinene, og deretter kan de flyttes med minigraveren. Løfteren kan i seg selv også beveges litt frem og tilbake, og derfor kan steinene styres helt nøyaktig på plass av deg eller en hjelper. I tillegg til å suge opp steiner, kan den også løfte stålplater og betongblokker.

En vakumløfter er relativt stor i omfang, og den krever en minigraver som er et hakk større enn de minste. Denne modellen krever en minigraver med en vekt på minimum 1,5 tonn. I tillegg er det smart å ha med en hjelper.

Fjern trestubber

Hvis du er lei av å snuble i trerøtter som stikker opp i plenen, kan du leie deg en minigraver med en såkalt rippertann, som trekker opp røttene i en fei. Rippertannen minner mest av alt om en klo. Den er designet slik at den først løsner jorden, før den knekker røttene og til slutt trekker stubbene opp fra bakken. På større minigravere kan rippertan-nen også være utstyrt med en gripeanord-ning, som kan holde fast og løfte stubbene.

Rippertannen er et perfekt verktøy når gjenstridige trestubber og røtter skal trekkes opp. Her er et eksemplar som er beregnet til bruk med de minste og letteste minigraverne.

Slik betjener du minigraveren

Uansett om du har førerkort til lastebil, bil, motorsykkel eller truck, vil du garantert føle deg fremmed første gang du setter deg inn i en minigraver. Den har ikke ratt, men styres frem og tilbake med to spaker, og armen kan beveges over fire akser. Med andre ord blir du nødt til å øve litt. Heldigvis er det morsomt å kjøre minigraver, og etter en times tid har du kontroll på de grunnleggende be ve gel sene.

ADVARSEL

Leier du en minigraver uten styrehus, er det viktig at du husker å slå opp sikkerhetsbøylen. Det er også viktig at du ALLTID bruker sikkerhetsselen når du jobber med maskinen.

Slik betjener du minigraveren

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy