8 oppgaver: Her er multikutteren best!

Når du først har en multikutter i verktøykassen, vil du bruke den igjen og igjen. Her har vi samlet åtte oppgaver, der multikutteren er din beste venn!

I flere tiår var mutikutteren en maskin som var forbeholdt profesjonelle håndverkere. Vi andre dødelige kunne bare med forundring og misunnelse følge med når snekkeren stemte inn i treverk med det “elektriske stem jernet”. Multikutteren var nemlig dyr, og vanskelig å få kjøpt.

Men dels er verktøyprisene redusert siden den gang, og dels er patentet til oppfinneren Fein utløpt. Det har gjort at det i dag er blitt massevis av multi kuttere å velge blant- både med ledning og på batteri, dyre og billige.

LES OGSÅ: Test av multikuttere

Det er tilbehøret som gjør det

I virkeligheten er det ikke maskinen i seg selv som gjør den “multi”, altså anvendelig til en rekke oppgaver. Det er tilbehøret som gjør det.

Når multikutteren både kan sage, skrape og slipe, skyldes det det store utvalget av blad, skrapejern og slipesåler, kombinert med en liten, sterk maskin som bladene kan monteres på, i akkurat den vinkelen som gjør det enklest å komme til. Det dukker også hele tiden opp nye blad, og dermed nye muligheter.

Du vil oppleve at du griper etter multikutteren i situasjoner der alt annet virker håpløst, for eksempel hvis det ikke er plass til en sag der et stemjern får underlaget til å flære, uten at det får ordentlig fatt - eller hvis en halvstor slipemaskin ikke kan komme til der hvor du skal slipe.

Det store utvalget av blad gjør maskinen til ”multi”

BIM - segmentsagblad

Tre, metall, laminat. Skjærer i hardt og mykt tre. Fint snitt i laminat og parkett, og kan kutte små spiker og mindre aluminiumslister.

Karbid - RIFF segment sagblad

Utskjæring av fuger mellom gulv- og veggfliser. Sporskjæring i puss og porebetong til rør og kabler som skal i veggen.

BIM -TiN - segmentsagblad

Gipsplater o.l. sliter hardt på et standard BIM-blad. Titanium-belegget på dette bladet holder 30 prosent lenger. Også til epoksy og glassfiber.

HCS dykksagblad

Til mykt tre, f.eks. furu. “Det elektriske stemjernet”, som lager innsnitt og utsparringer i tre. Tynt og fint snitt. Finnes i forskjellige bredder.

BIM - dykksagblad

Til tre og metall. Dykksnitt i tre, der små skruer og spiker kan forekomme.

Karbid - RIFF slipesåle

Til avrasping av tre, f.eks. til grovtilpassing av tapper i bjelkeskjøter. Fjerner fete malingslag. Sliper mørtel, flislim og lignende.

Slipesåle med borrelås

Effektiv deltasliper, som kan komme til i innvendige hjørner og trange plasser. Slipepapir til flere materialtyper.

HCS - skrape

Fjerner overskytende lim og silikonfuger, pålimte gulvtepperester og kladder av flislim og maling.

Alt dette kan du fikse med multikutteren

Når du først har en multikutter i verktøykassen, får du bruk for den igjen og igjen. Dette er bare åtte opplagte oppgaver, der multikutteren har hjulpet oss godt.

1. GULVARBEID

Når du skal legge et nytt, flytende gulv oppå det gamle, får du en utfordring med listene rundt dørene: For at resultatet skal bli pent, må jo gulvet inn under enden på listene.

Dette problemet løser multikutteren bedre enn noe annet verktøy. En listesag kan gjøre jobben, men det er vanskelig å ligge og sage langs over-flaten på gulvet, og risikoen for at du riper opp enten gulvet eller veggene er overhengende stor.

Multikutteren skal bare utstyres med BIM-segmentsagbladet, før du legger et stykke av det nye gulvet. pluss et eventuelt trinndempende underlag under bladet. Deretter har du i løpet av kort tid saget vekk den overskytende biten nederst på gulvlisten. Nå kan gulvet dyttes på plass under listene, og du har spart flere timers arbeid med avmontering, kapping og montering av nye dørlister på alle dørene i rommet.

Multikutteren lager nøyaktig plass til gulvet.

Så er det plass, og det ser ut som om det alltid har vært slik.

2. Vegg og listverk

Når en kontakt skal felles inn i veggen, eller en hylle skal plasseres tett inn mot den, kan det være nødvendig å skjære ut et firkantet hull i veggen, eller å fjerne en bit av fotlistene. Hvis du tar av fotlistene, er det stor fare for at du skader tapet og maling. Et stemjern kunne vært løsningen, men slagene vil løsne grepet til spikerne.

Multikutteren kan med et HCS- eller BIM-dykksagblad skjære nøyaktig inn i oppstre-kingene. Velg et blad med en passende bredde.

Skjærejobben går fort unna, samtidig som den er skånsom mot omgivelsene.

Bladet sager nøyaktig, og det er ikke behov for etterreparasjoner.

3. SLIPER

Det er ikke en slipemaskin til store areal, men den er genial som supplement til øvrige slipemaskiner, når det skal slipes i hjørner og krinkelkroker.

4. List i paneltak

Hvilket verktøy ville du brukt til denne jobben? Det er ikke plass til en sag, og fordi underlaget fjærer, blir det vanskelig med et stemjern.

Multikutteren med dykk sagblad klarer oppgaven perfekt og lynraskt - og uten skader.

Bladet sager seg inn i listen, selv om taket fjærer litt.

5. Gipsplater

Du kan fint skjære i en skillevegg av gipsplater med en stikksag. Problemet er bare at veggen kan skjule sårbare vann- og strøminstallasjoner.

Med multikutteren kan du skjære gjennom platen i så nøyaktig dybde at du ikke en gang treffer dampsperren.

I det viste eksempelet skal vi sette en ventilasjonsrist i veggen, men vi vet ikke hva som skjuler seg bak gipsplaten. Det er ikke noe problem med multikutteren.

Det runde BIM-segmentsagbladet kan skjære i mange meter gips uten å bli slitt. Skjærer du veldig mye i gips, så kjøp et segmentsagblad med titanium forsterkede tenner. Det klarer du nesten ikke å slite ut.

6. SKRAPE

Den lille skrapen fjerner lim- og malingskladder. Selv herdede kladder flislim klarer det å fjerne.

7. METALLRØR

BIM-dykksagbladet til tre og metall kan fint sage over et mykt kobberrør. Den bøyde fasongen på bladet gjør at snittet kan legges i plan med veggen. Det ville du aldri kunne oppnådd ved å sage med en baufil.

I situasjoner som denne, er multikutteren helt suveren.

8. Utskifting av flis

Skal du fjerne en flis, for eksempel fordi den er sprukket, eller du skal sette et vannuttak på veggen, skal du først fjerne fugen rundt flisen. Mange har prøvd seg med hammer og meisel, men kun noen få har sluppet godt unna det.

Multikutteren kan klare oppgaven med det smale Karbid-RIFF-segmentbladet. Det fjerner skånsomt og sikkert fugen, uten å skade naboflisene. Skjær hele veien rundt flisen, og bare i en dybde tilsvarende tykkelsen på den. Etter på kan flisen slås ut i små biter med hjelp av en meisel.

Du må rense helt plant ned til bunnen for den nye flisen. Plassen er liten, men stor nok til den grove Karbid-RIFF slipesålen, som lynraskt fjerner restene av det gamle flislimet og gjør klart til en ny flis.

Karbid-RIFFsegmentbladet fjerner fugen.

Karbid-RIFFslipesålen fjerner restene av flislim.

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Multikutter