Vi har testet
7 multikuttere:
- BILTEMA MFT 18V
- BOSCH AdvancedMulti 18
- EINHELL Varrito LI
- MAKITA DTM52Z
- RYOBI R18MT-0
- SKIL 3650
- WORX wx696

BILTEMA MFT 18V
Svingninger: 20.000/min.
Oscillasjon: Ikke opPlyst
Cirkapris, solo: 500 kroner

BOSCH AdvancedMulti 18
Svingninger: 20.000/min.
Oscillasjon: 2,8°
Cirkapris, solo: 1200 kroner

EINHELL Varrito LI
Svingninger: 20.000/min.
Oscillasjon: 3,2°
Cirkapris, solo: 1000 kroner

MAKITA DTM52Z
Svingninger: 20.000/min.
Oscillasjon: 3,2°
Cirkapris, solo: 2400 kroner

RYOBI R18MT-0
Svingninger: 20.000/min.
Oscillasjon: 3,2°
Cirkapris, solo: 1300 kroner

SKIL 3650
Svingninger: 17.000/min.
Oscillasjon: 3,2°
Cirkapris, solo: 2000 kroner

WORX wx696
Svingninger: 20.000/min.
Oscillasjon: 3,2°
Cirkapris, solo: 750 kroner
Multikuttere
Mengden av skjære-, slipe- og sagetilbehør er enormt, og det er det som gjør multikutteren “multi”. Nesten uansett hvilken oppgave du har tenkt å utføre, så finnes det et blad eller en slipesåle til oppgaven.
Tilbehøret til maskinene har forskjellige fester. Det mest utbredte er Starlock, som er utviklet av Bosch i samarbeid med Fein, som oppfant multikutteren.
Multikutteren fikser det meste. Derfor er den også vanskelig å unnvære når du har blitt vant til å bruke den.
Fungerer stort sett like godt
Til denne testen har vi samlet sju forskjellige multikuttere. Og selv om prisforskjellene i noen tilfeller er ganske store, så er alle deltakerne stort sett like effektive.
Resultatet de etterlater er det heller ingen forskjell på. Forskjellene ligger i kvaliteten og i hvor behagelige de er å jobbe med.
Slik tester vi
Med opptil 20.000 små vibrasjoner hvert minutt, er det viktig med en god ergonomi – særlig når du skal bruke maskinen i mer enn tre minutter om gangen.
Den store mengden tilbehør gjør et problemfritt verktøyskifte til den viktigste funksjonen.
De mange små vibrasjonene stiller også store krav til kvaliteten på maskinene, som ellers kan risikere å vibrere fra hverandre.
Vi har selvsagt testet hvor effektivt maskinene jobber. Blant de sju deltakerne er forskjellene likevel så små, at de bare vektes med 10 % i sluttkarakteren.

KARAKTERGIVING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire parametrene: ergonomi, funksjoner, kvalitet og hastighet.

ERGONOMI
Vi vurderer hvor behagelige maskinene er å jobbe med. Her teller et godt grep og effektiv vibrasjonsdemping mye.

FUNKSJONER
Vi tester blant annet hvor enkelt det er å skifte mellom forskjellig verktøy, og hvor lett det er å justere hastigheten nøyaktig.

KVALITET
Vi vurderer kvaliteten på knappene, de bevegelige delene, materialvalget og maskinene generelt.

HASTIGHET
Vi tester hvor raskt deltakerne kan kappe en list, samt slipe 20 cm av listen ren for maling med korn 120 slipepapir.
Resultatene

Makita DTM52Z
2400 kroner
BILTEMA MFT 18V
500 kroner
BOSCH Advanced- Multi 18
1200 kroner
Einhell Varrito LI
1000 kroner
RYOBI R18MT-0
1300 kroner
SKIL3650
2000 kroner
WORX wx696
750 kronerLes mer om multikuttere på batteri hos produsentene:
Testvinner
Kvalitet i en klasse for seg
Makita DTM52Z
Med en ergonomi og kvalitet i absolutt toppklasse, sikrer Makita seg plassen som testvinner. Det er testens dyreste maskin, men den er verdt alle pengene.
I et felt hvor alle deltakerne stort sett er like raske og effektive, klarer Makita likevel å utmerke seg positivt. Det skyldes særlig den høye kvaliteten, samt en ergonomi som også er helt på topp.
Multikutteren er laget for profesjonelle håndverkere, som ofte bruker en multikutter. Og selv om prisen er testens høyeste, så er testvinneren verdt alle pengene du må gi for den.
Ergonomi på topp
Selve motoren er hengt opp inne i maskinen, slik at kontakten med det utvendige skallet kun skjer gjennom en vibrasjonsdempende anordning. Det betyr at alle de små vibrasjonene dempes før de kommer til hendene dine. Sammen med en god balanse og et behagelig håndtak bidrar det til å sikre testens beste ergonomi – til tross for at den er den tyngste maskinen i testen.
Starlock-festet, som kan bruke både vanlige Starlock, Starlock Max og Starlock Plus, er testens mest solide. Det har et veldig sikkert grep på tilbehøret, slik at kraften fra maskinen overføres optimalt. Det er likevel ikke det mest brukervennlige.
Når du trekker i håndtaket for verktøyskifte, utløses en splint midt i festet. Splinten skal fjernes helt før verktøyet kan skiftes. Det virker som en litt underlig løsning.

Motoren er hengt opp i en vibrasjonsdempende anordning inne i maskinen. Multikutteren vibrerer derfor ikke like mye i hendene som konkurrentene.

Det solide Starlock-festet gir et godt og sikkert grep om verktøyet, slik at svingningene fra motoren overføres optimalt til sagblad og annet tilbehør.

Arbeidslyset er vinklet slik at det peker på arbeidsområdet noen centimeter foran maskinen. Det passer perfekt med lengden på de fleste verktøyene.
Godt kjøp
Imponerende mye for pengene
Biltema MFT 18V er testens klart billigste deltaker. Alene koster maskinen bare 500 kroner – 1900 kroner mindre enn testvinneren. Likevel er både ergonomi og kvalitet på et ganske fornuftig nivå. Det kan man komme langt med i en test der alle maskinene er stort sett like effektive. Prisen på Biltemas batterier og lader er også ganske fornuftig, så for bare 1200 kroner er du i gang. Kun Worx-maskinen er i nærheten av den prisen – men med dårligere resultater.
Biltemaen er den eneste som utelukkende bruker verktøy med et åpent OIS-feste, der verktøyene settes inn under verktøyfestet på maskinen fra siden. Multikutteren kan ikke bruke Starlock-verktøy, som er de mest utbredte. Verktøy til spesielle oppgaver kan derfor være litt vanskelig å finne.
Styrken og hastigheten på maskinen fra Biltema er helt på nivå med konkurrentenes. Den er verken raskere eller tregere – og resultatet er omtrent like bra som hos testvinneren.
SE TESTEN: Vi tester 6 multikuttere med ledning
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.