Gjør Det Selv-kurs om overfresen

Manglende håndlag er ingen unnskyldning. Følger du kurset vårt fra start til slutt, kan du gå snekkeren i næringen og lage alt fra avrundede kanter til svalehalesammenføyninger.

Avrundede platekanter, vakkert profilerte lister, skapdører med sirlige utfresinger og elegante møbelsammenføyninger. Alt dette er innenfor rekkevidde når du blir dus med overfresen din - også kalt håndoverfreseren, av de mer uinnvidde.

Overfresen er ett av de mest allsidige elektriske verktøyene, men langtfra det mest kjente. Kanskje fordi overfresens funksjoner er vanskeligere å få innblikk i enn hos ei stikksag eller en drill.

LES OGSÅ: Fresestål til overfres

Dette lærer du i Gjør Det Selvs kurs om overfresen

Kurset ble første gang publisert i Gjør Det Selv i 2007. Kurset består av 6 deler fordelt over 16 sider:

 • Del 1: Dus med overfresen
  Manglende håndlag er ingen unnskyldning. Følger du kurset vårt fra start til slutt, kan du gå snekkeren i næringen og lage alt fra avrundede kanter til svalehalesammenføyninger.
 • Del 2: Fresestål I første leksjon lærte vi hvordan overfresen er bygd opp. Nå lommer vi til det som gjør maskinen genial til en lang rekke pppgaver.
 • Del 3: Føring av fresen I denne leksjonen ser vi på fresestål som kan senkes ned inne på emnet, og som derfor må føres med hjelpeverktøy. Noe av det følger med maskinen, annet må du kjøpe selv.
 • Del 4: Fres med kopiring Her får du mange nye muligheter til å bruke overfresen din. Med en kopiring kan du følge en mal og kopiere samme fresing igjen og igjen.
 • Del 5: Spesialmal: Sinkfresjigg Vanlig sinking og svalehalesammenføyninger er noen av de fineste møbelsammenføyningene som kan lages. Og med en overfres er det mulig å lage dem selv.
 • Del 6: Fresning for viderekomne
  I de tidligere leksjonene er alle oppgavene utført med håndholdt overfres. I denne siste leksjonenbrukes fresen fastspent i et fresebord.

Magasin-artikel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...