Test av batteridrevne eksenterslipere

Eksentersliperen er fantastisk effektiv å jobbe med når hagemøbler, hyller eller benkeplater skal slipes. Den klarer både polering og fin- og grovsliping. Samtidig hindrer de eksentriske bevegelsene at det kommer stygge slipespor i overflaten.

Vi har testet fem eksenterslipere som bruker 18 volts-batteri, til slipeskiver på 125 mm. Alle maskinene er mer enn sterke nok til gjør det selv-bruk. Det er på andre punkter enn styrke de store forskjellene finnes. Noen er for eksempel lettere å styre enn andre, og enkelte bråker lite. Det gjelder blant annet den solide og særdeles kraftige testvinneren.

Flere av de andre støyer voldsomt, særlig når slipemaskinen kjører med høy hastighet. Vi liker at hastigheten kan reguleres trinnløst med et dreiehjul. Det er en funksjon som vi ikke finner på alle maskinene i testen.

Slik har vi testet eksentersliperne

Maskinenes tekniske data ble sammenlignet, og funksjoner og ergonomi vurdert.

Vi slipte på høvlede og uhøvlede furuplanker, på bøketre og et slitt skjærebrett. Vi prøvde også å slipe på rustent jern.

Vi målte støynivået på én meters avstand i ubelastet tilstand på høyeste hastighet.

Vi slipte med korn 60, 80, 120 og 240. Vi vurderte hvor lett slipeskivene kunne skiftes, og om de ble sittende under arbeidet.

Vi har testet disse fem eksentersliperne

  • FESTOOL ETSC 125 LI
  • BOSCH ADVANCEDORBIT 18
  • AEG BEX18-125
  • RYOBI R18ROS
  • MAKITA DBO180Z

LAST NED HELE TESTENog se hvilken maskin som ble den store testvinneren.

Eksentersliper med ledning?

Selvom eksenterslipere på batteri er i fremmarsj, selges det fortsatt en del med ledning - ettersom de ofte kan brukes i en lengre tid av gangen. Her kan du se vår nyeste test av eksentersliper på ledning

VIKTIGE DETALJER NÅR DU VELGER EKSENTERSLIPER
GREP: Du skal ha et godt grep om maskinen når du jobber med den. Det skal være minst to steder du kan holde fast, og de skal være belagt med sklisikker gummi.
KNAPPER: Start-/stoppknappen skal være enkel å betjene, og den skal sitte der du har fingrene. Det skal være en låseanordning, slik at maskinen kan brukes uten at du skal holde knappen inne.
HASTIGHETSREGULERING: Hvis du skal slipe i forskjellige materialer og med forskjellige slipeskiver, er det viktig at hastigheten kan reguleres – helst trinnløst.
BATTERI: Batterimaskiner selges ofte uten batteri og lader. Det må kjøpes i tillegg, hvis du ikke har det fra før. Kjøp et kraftig batteri – gjerne 4 Ah eller mer. Batteriindikatoren skal være enkel å avlese.
MOTOR: Det er et stort pluss hvis motoren har myk oppstart, slik at den ikke gir et voldsomt rykk når du starter den.
STØVOPPSAMLER: Det skal helst følge med en god støvoppsamler til maskinen. Oppsamleren kan være formet som enten en kassett eller en liten pose. Kassetten er lettere å tømme, men sitter ofte i veien. Vi foretrekker uansett å koble til en støvsuger.
STØTTEGREP: Skal som det primære grepet helst være kledd med sklisikker gummi. Det er fint hvis maskinen har et støttegrep som kan justeres eller flyttes.
SLIPESÅLE: Slipeskivene festes til slipesålen med borrelås. Med tiden blir borrelåsen slitt, slik at slipeskiven faller av. Sjekk derfor at du uten problemer kan bytte ut slipesålen med en ny.