Slik bruker du eksentersliperen

Eksentersliperen klarer det meste av slipearbeid – både på plane og krumme flater. Du kan fjerne maling og lakk, polere, grovslipe og slipe på sårbare overflater.

  1. GREP. Velg en modell med 2-3 grep, slik at du har muligheten til å holde maskinen med begge hender. Se også etter sklisikkert belegg på grepene.
  2. HASTIGHETSREGULERING. Et stort spenn, mellom 4.000 og 13.000 omdreininger i minuttet, gjør maskinen i stand til å slipe mange forskjellige materialer.
  3. MOTOR. Velg en motor på minst 250 watt, slik at maskinen også kan klare sliping av myke tresorter.
  4. SLIPESÅLE. Sjekk at slipeskiven sitter godt på borrelåsen på undersiden. Da er du sikker på at den ikke sklir av sålen når du sliper.
  5. START-/STOPPKNAPPEN skal være plassert så den ikke sitter i veien, og slik at du ikke kommer til å starte eller stoppe maskinen utilsiktet.
  6. STØVFILTER. Valget står mellom kassett og pose. Kassetten er lettere å tømme, men sitter ofte i veien. Sjekk også at du kan koble en verkstedstøvsuger til stussen.
  7. LEDNING. Er det ledning på slipemaskinen, skal den være myk, så du kan bevege deg fritt. Den skal være så lang, at du har fin bevegelighet. Fire meter ledning er det optimale.

3 TYPISKE OPPGAVER MED EKSENTERSLIPEREN

SLIPING AV TRE
Eksentersliperen er rask og effektiv, både når du grov- og finsliper på treverk.

SLIPING AV MALTE OVERFLATER
Eksentersliperen er effektiv når du skal fjerne gammel maling.

POLERING
Utstyrt med en lammeskinnspolerskive, er eksentersliperen fin til etterpolering.

3 VARIANTER AV EKSENTERSLIPEREN

TOHÅNDSGREP
2-3 grepsmuligheter gir god ergonomi, og er å foretrekke når du skal slipe på store overflater. Flere produsenter lager slipere både med ledning og på batteri.

ETTHÅNDSGREP
Ettgrepsmodellen er best på mindre flater. Størrelsen gjør det lettere å komme til på trange steder. Også her finner du modeller med både ledning og batteri.

TIL TRYKKLUFT
En eksentersliper til trykkluft er en virkelig effektiv makker. Her kan du legge mye press på slipingen, uten at effekten faller. Best til grovere arbeid.

EKSENTERSLIPERENS SMARTE FUNKSJONER

Slipeskiver
i to forskjellige størrelser til samme maskin er smart. En 125 mm skive er fin til småting, mens du jobber raskt på store flater med en 150 mm skive. Finnes kun på noen få maskiner.

Fleksibelt støttehåndtak.
Et ekstra håndtak gir god kontroll, men er noen ganger i veien. På enkelte modeller kan håndtaket slås opp, eller av- og påmonteres etter hvilket behov du har.

Tilkobling av støvsuger.
Den beste måten å få vekk støvet på, er ved å koble til en støvsuger i stedet for det medfølgende filteret. Sjekk at stussen passer til slangen. Det gjør den ikke her.

Ledning.
Er det ledning på maskinen, skal den være myk, så du kan jobbe fritt. Den skal også være så lang, at du har fin bevegelighet. Fire meter ledning er bra.

3 PRISNIVÅER PÅ EKSENTERSLIPEREN

DEN DYRE
Sterk proffmaskin til ambisiøse gjør det selv-ere.

Motoreffekt: 400 watt
Utsving: 4 mm
Omdreininger i minuttet: 5500-12.000
Vekt: 2,4 kg
Ledning: 4 meter
Pris: over 2500 kroner.

MELLOMKLASSEN
Gedigen og effektiv maskin, som har godt med krefter.

Motoreffekt: 320 watt
Utsving: 5 mm
Omdreininger i minuttet: 4200-11.000
Vekt: 2 kg
Ledning: 4 meter
Pris: under 2000 kroner.

DEN BILLIGE
Lett, hendig og effektiv maskin med behagelige grep.

Motoreffekt: 300 watt
Utsving: 2,4 mm
Omdreininger i minuttet: 7000-12.000
Vekt: 1,7 kg
Ledning: 4 meter
Pris: Ca 1000 kroner.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Her er den beste grovstøvsugeren

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Eksentersliper