Slik bruker du deltasliperen

Trekantsliper, slipemus eller deltasliper. Kjært barn har mange navn. Her går vi gjennom slipemaskinen som er helt uunnværlig når det skal slipes i hjørner og på trange steder.

SPESIALIST: Deltasliperen er den perfekte makker til en eksentersliper eller plansliper, som fikser de store flatene.

Trekantsliper, multisliper, slipemus eller deltasliper – alle navnene dekker over en slipemaskin med en trekantet slipesåle, som er uunnværlig når det skal slipes i hjørner og på trange steder.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Test av slipemus

Litt om deltasliperen

Klikk på tallene på bildet under og les mer.

  1. LEDNING. Det finnes enkelte deltaslipere på batteri. De fleste er dog med ledning. Gå etter en modell med en ledning på minst 2,5 meter.
  2. GREPET skal være behagelig å holde på, og ikke være større enn at du kan holde ut å slipe i lang tid.
  3. START-/STOPPKNAPPEN skal være enkel å betjene, og være formet slik at sliperen kan forbli tent uten at du skal holde knappen nede hele tiden.
  4. STØVKASSETT. Den skal følge med maskinen, så den kan brukes uten støvsuger. Det er viktig at den er enkel å ta av når den skal tømmes.
  5. STØVSUGERTILKOBLING. Sliper du over lenger tid, er det en stor fordel å kunne koble til en støvsuger. Ellers må støvkassetten tømmes hele tiden.
  6. TILBEHØR. Jo mer tilbehør, desto bedre. Noen modeller leveres kun med få slipeark, andre med mange ark i forskjellige størrelser. Noen modeller leveres også med forskjellige slipesåler.

LES OGSÅ: Test av båndsliper

3 typiske oppgaver med en deltasliper

SLIPING I HJØRNER Til trappetrinn er deltasliperen et opplagt supplement til plansliperen.

SLIPING TETT PÅ KANTER Deltasliperen klarer kantene mot vask og hulkillist når kjøkkenbenken skal slipes.

SLIPING AV MØBLER M.M. Deltasliperen er krokenes mester, og et opplagt valg til både møbler og vinduer

Varianter av deltasliperen

MULTISLIPER/SLIPEMUS En slipemus/multisliper er i virkeligheten en mellomting mellom en plansliper og en trekantsliper. Sålen består av to felt – et trekantet og et firkantet.

TREKANTSLIPER Den lille slipesålen gjør denne typen til superspesialist i hjørner og krinkelkroker, for eksempel mellom spiler på stoler og trapper og på småsprossede vinduer.

MULTIKUTTER MED SLIPEFORSATS Blant de mange forsatsene som finnes til multikutteren, fås også en trekantet slipesåle. Det er et noe dyrere alternativ, men du får mye verktøy for pengene.

Smarte funksjoner

Todelt slipesåle. Flere trekantslipere har en delt slipesåle, slik at du kan sette slipepapir på enten den fremste eller bakerste delen. Det gjør maskinen anvendelig til flere forskjellige slipejobber.

Smal slipesåle. Det er en god idé å velge en maskin som leveres med en smal slipesåle (også kalt en slipetunge), som kan settes på ytterst på spissen. Med den kan du komme til for å slipe på veldig trange plasser.

Utskiftbar såle. Enkelte maskiner leveres med en firkantet slipesåle, som du monterer i stedet for den trekantede – uten bruk av verktøy. Dermed får du en miniplansliper.

Kompakt modell. Deltasliperen har sin styrke på trange steder. De minste modellene er ikke særlig mye større enn en datamus.

3 prisnivåer

DEN DYRE
Multikutter med trekantsåle klarer oppgaven – og mange andre.

Effekt: 350 watt
Vekt: 1,6 kg
Oscillasjonsvinkel: 1,8 grader
Svingninger: 15.000-22.000/min
Ledningslengde: 2,5 meter
Pris: cirka 1800 kroner

BOSCH PMF 350 CES

MELLOMKLASSEN
Stor og robust deltasliper – god til større slipeoppgaver.

Effekt: 200 watt
Vekt: 1,4 kg
Eksentrisk utslag: 1,5 mm
Omdreininger: 14.000/min
Ledningslengde: 2 meter
Pris: cirka 1000 kroner

MAKITA BO4565

DEN BILLIGE
God til mindre oppgaver og kan komme til på de fleste steder.

Effekt: 50 watt
Vekt: 600 gram
Eksentrisk utslag: 1,4 mm
Omdreininger: 24.000/min
Ledningslengde: 2,5 meter
Pris: cirka 500 kroner

BOSCH PSM Primo

    Akkurat nå leser andre ...