Utnytt vinkelsliperen optimalt

Vinkelsliperen er en potent kraftkar, som finnes i de fleste gjør det selvfolks verktøysamling. Du har sikkert en vinkelsliper du også. Men utnytter du egentlig alle de mulighetene den gir deg? Den kan nemlig veldig mye mer enn bare å slipe og skjære i metall.

Vinkelsliper

Med en stålbørste kan vinkelsliperen fint fjerne rust fra rør.

I artikkelen kan du se hvordan vinkelsliperen klarer fire oppgaver helt uten problemer. Vi viser hvordan du kan bruke maskinen til å:

  • slipe rust
  • bore i fliser
  • høvle betong
  • frese fuger

LES OGSÅ: Bli ekspert på vinkelslipere på 5 minutter

Slipe rust

En meget effektiv måte å fjerne rust eller gammel maling fra jern på, er med vinkelsliperen og en stålbørstekopp.

Rust og maling på jern er ikke noe problem å fjerne når du bruker vinkelsliperen. Selv de mest gjenstridige rustflekker eller gammel maling kan fint fjernes med en stålbørstekopp. Det sparer deg for en hel del arbeid med stålbørsten, som ellers må til for å få rørene til å skinne igjen.

Det finnes et bredt utvalg av stålbørster til vinkelsliperen. Til det grove slipearbeidet, hvis du for eksempel skal fjerne rust eller gammel maling, skal du bruke en stålbørste med kraftige sammensatte og viklede tråder, som er perfekte til arbeid med jern. De finere, kobberfargede børstene er primært til polering av rustfritt stål.

Det skal helst mer enn 1000 watt motorkraft til, for at vinkelsliperen skal kunne jobbe ufortrødent med det tunge slipearbeidet. Dessuten skal du selvfølgelig være varsom med hva du sliper eller polerer, ettersom vinkelsliperen fort kan lage stygge riper hvis du ikke er forsiktig. Å slipe rust og maling av rør er ikke det eneste du kan bruke stålkoppen til. Prøv for eksempel å slipe grillristen med den, og se hvor ren den blir. Si farvel til den gamle stålbørsten!

Det er forskjell på hvor grove slipekoppene er. De mer fine koppene er typisk kobberfarget, mens de grove har farge som stål.

Bore i fliser

Monter et diamantbor på vinkelsliperen, og det blir en lek å bore i harde fliser.

Få ting er mer gjenstridige å bore gjennom enn en baderomsflis, med sin harde og glatte, brente overflate. Her er vinkelsliperen i sitt rette element. Med et diamant-koppbor kan du nemlig fint bore deg gjennom den harde overflaten og lage hull til vannrørene.

Et sett med tre bor koster minst 1000 kroner, og det må sies å være en dyr investering. Men da har du også et sett verktøy som kan bore seg gjennom ALT. Diamantkoppbor kan nemlig ikke bare skjære seg gjennom fliser, men også andre harde materialer som marmor og granitt, i tillegg til murstein og porebetong. Diamantkoppboret har ikke senterbor, noe som gjør det litt vanskelig å styre, men det løser du ved å holde maskinen litt på skrå når du begynner å bore. Det er ikke nødvendig å kjøle med vann når du borer.

Vinkelsliper og diamantbor er en effektiv duo mot fliser.

Koppboret er dekket av små, fine diamanter, som gnager seg gjennom flisens harde overflate uten problemer.

Høvle betong

Det krever superkrefter og steinharde diamanter til å slipe ujevnheter på et betonggulv. Det er med andre ord perfekt for en vinkelsliper.

Betong er enormt hardt å bearbeide, og det krever meget solid verktøy til for å slipe det ned. Hvis du har et betonggulv med ujevnheter som du skal ha rettet ut, blir vinkelsliperen din beste venn og viktigste allierte. Hvis du monterer en diamantkoppskive på den, kan den sterke maskinen nemlig tygge seg gjennom betong. Diamantkoppskiver er en dyr investering, med priser fra 1000 kroner, men da får du også en skive som fint klarer å høvle og polere betong og andre typer stein.

Koppskivene fås, som vi kjenner det fra slipepapir, med forskjel lige størrelser korn, alt etter hvor mye eller hvor lite du skal høvle av. Som nevnt er diamantkoppskivene en kostbar investering, og det finnes et billigere alternativ, nemlig karbidskivene. De kan kjøpes for noen hundrelapper, men holder selvsagt ikke like lenge som en skikkelig, profesjonell diamantslipekopp.

Når du bruker vinkelsliperen på betong, er det viktig at maskinen er koblet til en verkstedstøvsuger. Det støver nemlig mye. Derfor er investeringen i en oppsugingshette verdt hver eneste krone.

Hvis det er en topp på betonggulvet, kan den enkelt slipes av med diamantkoppen.

Den kobberfargede karbidkoppen er et billig alternativ til diamant koppen. Med en hette til å koble på vinkel sliperen, kan du koble den til en støvsuger.

Frese fuger

Glem alt om å leie en dyr, stor fugefreser. Vinkelsliperen kan nemlig også frese fuger.

Når fugene mellom mursteinene er blitt løse og porøse, skal de krafses ut før fugen kan repareres. Med et fugefresesett til vinkelsliperen, har du for rundt 500 kroner et perfekt verktøy til oppgaven. Settet består blant annet av et adapter og et anlegg som kan monteres når vinkelsliperens sikkerhetsskjerm er fjernet. Selve stålet til å frese ut fugene med, fås i flere forskjellige størrelser, så du finner greit et stål som passer fugene dine. Du skal være forberedt på at det støver ekstremt mye når du freser ut mørtelfuger. Derfor skal du bruke maske og vernebriller, og det er en stor fordel hvis vinkelsliperen kan kobles til en støvsuger. Som alternativ til fugefreseren, kan du bruke en bred kutteskive til å skjære i murverk.

Notstålene til fugefreseren fås i forskjellige størrelser.

Selv om jobben foregår utendørs, bør du likevel koble fugefreseren til verkstedstøvsugeren for å unngå støvet fra muren.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Vinkelsliper