Vi har testet
5 spikerpistolene på trykkluft:
- METABO DSN 50
- TJEP TF-15/50F
- BILTEMA15-540
- MFT 16/50
- PROBUILDER 69350

METABO DSN 50
Luftforbr. per skudd: 0,66 LITER
Vekt: 1106 GRAM
Cirkapris: 2800 KRONER

TJEP TF-15/50F
Luftforbr. per skudd: 1,0 LITER
Vekt: 1397 GRAM
Cirkapris: 3000 KRONER

BILTEMA 15-540
Luftforbr. per skudd: 0,53 LITER
Vekt: 2238 GRAM
Cirkapris: 750 KRONER

MFT 16/50
Luftforbr. per skudd: 0,485 LITER
Vekt: 1567 GRAM
Cirkapris: 900 KRONER

PROBUILDER 69350
Luftforbr. per skudd: 1,4 LITER
Vekt: 1217 GRAM
Cirkapris: 350 KRONER
Spikerpistoler på trykkluft
Du vil bli svært glad for en dykkertpistol, hvis du står foran en stor jobb som oppsetting av en ny himling av panelbord, eller en større renovering som innebærer nye lister i hele huset.
Alle pistolene i testen er raske, og testvinneren skyter inn 50 dykkert på 23 sekunder. Spikerpistolene vi har valgt å teste, brukes alle med trykkluft. Det betyr at du også må skaffe en kompressor for å kunne bruke verktøyet. Den billigste batteri-spikerpistolen fra den siste stortesten vi hadde av disse, kostet cirka 2300 kroner, uten batterier. Den var også vesentlig tregere enn en pistol på luft. Så selv med en liten kompressor (som også kan brukes til andre ting) kan du komme langt med trykkluft.
Smart og tidsbesparende
Når spikerpistolen først er funnet frem og koblet til kompressoren, er den et smart verktøy som sparer tid. Du kan raskt skyte fast lister, og du trenger bare å bruke én hånd. Det er bare å sette pistolen mot emnet og trykke på avtrekkeren.
Trykkluftdrevne spikerpistoler veier ikke særlig mye, fordi de kun inneholder mekanikken og får kraften fra en ekstern kilde via luftslangen. Hvis det skal spikres mye, er de derfor overlegne i forhold til batteridrevne spikerpistoler.
Den billigste av de testede spikerpistolene er med en pris på cirka 350 kroner ikke det som velter budsjettet i et større prosjekt, men du må huske å legge til en drøy tusenlapp for en billig kompressor. Til gjengjeld får du et stykke tidsbesparende verktøy som du blir glad for i lengden.
Slik tester vi
På en spikerpistol skal du helst kunne justere hvor langt spikeren blir skutt ned i emnet, alt etter oppgaven du står foran.
Ergonomi og vekt er viktig for en maskin du ofte bruker lenge, gjerne med utstrakt arm eller løftet med én hånd.
Jo raskere en spikerpistol er til å bygge opp trykk, desto bedre er den å jobbe med. Noen pistoler har hurtigskuddsinnstilling.
Det kan hende det blir skutt ut to spiker samtidig, eller at en spiker krøller seg sammen. Det skjer også at en spiker setter seg fast i pistolen. Jo sjeldnere dette skjer, desto bedre

KARAKTERGIVNING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire elementene: presisjon, ergonomi, hastighet og feilmargin.

HASTIGHET
Vi skjøt 50 dykkert på 50 mm ned i en bjelke. Vi skjøt så raskt pistolen tillot, og målte hvor lang tid det tok.

FEILMARGIN
Som regel setter en spikerpistol spikerne der de skal sitte. Under en av hastighetstestene våre registrerte vi alle feilskuddene

PRESISJON
Vi skjøt ned dykkert i en furubjelke og vurderte om de var dykket helt ned, satt i nivå med emnet eller om de stakk litt opp.

ERGONOMI
Maskinens vekt, balanse og ergonomi er av stor betydning, spesielt hvis du skal spikre over hodehøyde.
Resultatene

METABO DSN 50
2800 kroner
PROBUILDER 69350
350 kroner
TJEP TF-15/50F
3000 kroner
BILTEMA 15-540
750 kroner
MFT 16/50
900 kronerLes mer om trykkluft-spikerpistoler hos produsentene:
Testvinner
Lynrask, hendig og lett
METABO DSN 50
Det meste av denne dykkertpistolen er laget av et komposittmateriale, noe som er bra for vekten. Til tross for lav vekt, er det likevel snakk om en robust maskin. Alt ved pistolen føles solid og vellaget.
Det eneste ankepunktet er at justeringshjulet til skytedybde ikke har den store effekten. Det lyktes oss kun å få maskinen til å skyte dykkertene under overflaten på emnet. Hvis du vil at de skal sitte i nivå med emnet eller stikke litt opp, slik at de enkelt kan tas ut igjen med en tang, må du justere trykket på kompressoren.
Nøyaktig og velbygget
Når det er sagt, så er dette snakk om en veldig gjennomført dykkertpistol. Alt virker solid og gjennomtenkt. Magasinet glir på plass med et betryggende klikk, og skytemekanismen kan enkelt åpnes med en knapp hvis en dykkert skulle sette seg fast. Det skjedde dog ikke i testen vår – faktisk var det kun én dykkert som krøllet seg sammen i hastighetstesten, der vi skjøt 50 skudd så raskt vi klarte. Og Metaboen var rask, for vi kunne holde utløserknappen nede og bare presse pistolen mot underlaget for å skyte. Da kan du faktisk skyte like raskt som du er i stand til å flytte maskinen fra et punkt til et annet.

Det følger med tre forskjellige tilkoblingsnipler til dykkertpistolen fra Metabo. Dermed passer maskinen til forskjellige kompressorers trykkluftskoblinger.

Hvis en dykkert setter seg fast, er det smart om du raskt kan utbedre feilen. Her trykker du bare på en knapp, så åpner mekanismen seg.

Magasinet har plass til 100 dykkert, og du kan følge med på hvor mange som er igjen ved hjelp av den tydelige røde indikatoren.
Godt kjøp
Rask og billig
PROBUILDER 69350 er nesten på høyde med testvinneren. Den er liten, lett å ha med å gjøre og den virker også solid. Her får du en billig maskin, som gir deg mye for pengene. Det er en lynrask dykkertpistol, som kan skyte nesten like raskt som du er i stand til å løfte maskinen og sette den et nytt sted. Den hadde ingen feilskudd i hastighetstesten vår, noe vi var glade for – når du skal fjerne en fastklemt dykkert fra pistolen, finnes det nemlig ingen hurtigutløser. I stedet må du adskille avfyringsmekanismen ved å fjerne fire skruer. Du kan heller ikke justere noe som helst, men hastigheten, den lave feilmarginen og ikke minst prisen gjør denne dykkertpistolen til et godt kjøp.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.