Test av el-høvler: Vi tester elektriske høvler.

Den roterende kniven under sålen høvler vekk treet.

Mange undervurderer verdien av en god, liten og lett elektrisk høvel når det skal jobbes med både list- og reisverk. Elektriske høvler kan umiddelbart fremstå litt ensidige og uten så mange muligheter og funksjoner. Men når du skal lage en pen sammenføyning med fals, ha det siste gulvbordet til å følge veggen eller glatte grove bord, er den smart å ha.

Muligheten for å stille inn dybdeskjæret helt presist er gull verdt når en lekt er litt for bred, tykk eller bare skjev. Og hvis veggen buler der det skal sitte en fotlist, kan du raskt tilpasse det med høvelen, slik at tingene passer perfekt sammen. Høvelen gjør det enkelt å gjøre fine tilpassinger på stedet, uten bruk av store verkstedmaskiner.

El-høvler til under 2000 kroner

Elektriske høvler er uansett en spesialmaskin. Derfor har vi valgt å rette søkelyset mot maskiner i et prisleie de fleste kan henge med på. Den dyreste koster cirka 1900 kroner, og med det som maksimalpris har vi plukket ut seks forskjellige maskiner. Noen er hyllevare mange steder, andre må du kanskje lete litt på nettet for å finne.

Vi har valgt primært å se på på hastighet, presisjon, ergonomi og kvalitet. Særlig når det kommer til ergonomi og kvalitet, opplever vi at det er store forskjeller på de beste og de dårligste maskinene. I tillegg viser testen at du fint kan kjøpe en lekker elektrisk høvel, uten at det trenger å koste skjorta. Faktisk er testvinneren langt fra den dyreste deltakeren.

Slik har vi testet el-høvlene

Først har vi testet hastigheten til høvlene ved å høvle en vanlig furulekt. Lekten egner seg godt til testen, ettersom den både er temmelig ru og samtidig smalere enn høvlene. Etterpå har vi vurdert presisjonen.

Jobben med den ru lekten gir i tillegg en god fornemmelse av ergonomien til høvlene – hvor enkle høvlene er å styre og holde mot emnet, hvordan de ligger i hånden og hvordan vekten er fordelt i maskinen.

Til slutt har vi vurdert kvaliteten på maskinene, sett på hvor solide de er og om de kan tåle det harde arbeidet de er laget for.

Uavhengig test av el-høvler

Gjør Det Selv er 100 prosent uavhengig av produsenter, annonsører og andre kommersielle interesser.

Vår testredaktør undersøker markedet for hva som finnes, og håndplukker selv de maskinene han vil teste.

Alle produktene i testene blir utsatt for akkurat de samme harde prøvelsene, som du kan se nærmere beskrevet på disse sidene.

Vi har testet disse 6 elektriske høvlene

BOSCH PHO 2000
BILTEMA PL 650
RYOBI EPN7582NHG
AEG PL 750
EINHELL TE-PL 850
SKIL 1558

LAST NED HELE TESTEN, og se hvilken elektrisk høvel som klarte testen best. Testvinneren er langt fra den dyreste deltakeren!