Vi har testet
4 meiselhammere:
- BILTEMA GHD 1700
- EINHELL TE-DH 1027
- PROBUILDER 55111
- SCHEPPACH AB 1600

BILTEMA GHD 1700
Slagenergi: 50 JOULE
Vekt: 17,4 KG
Cirkapris: 2800 KRONER

EINHELL TE-DH 1027
Slagenergi: 32 JOULE
Vekt: 11,1 KG
Cirkapris: 3800 KRONER

PROBUILDER 55111
Slagenergi: 45 JOULE
Vekt: 16,9 KG
Cirkapris: 2200 KRONER

SCHEPPACH AB 1600
Slagenergi: 50 JOULE
Vekt: 14,9 KG
Cirkapris: 3000 KRONER
Meiselhammere
At meiselhammere kun er for profesjonelle og til profesjonelle priser stemmer ikke. Det illustrerer denne testen med all tydelighet. For alle modellene, som koster under 4000 kroner, gir deg mye rå kraft for pengene.
Deltakerne er maskiner du kan ha stor glede av til mange oppgaver. De er ikke bare opplagte når det skal rives en murvegg, men også når en gammel betongplatting eller et betonggulv skal pigges opp. Der du skal tenke som en profesjonell, er på sikkerheten. Maskinene har nemlig stor kraft og bråker mye. Arbeidstilsynet kommer nok ikke på besøk, men for din egen skyld skal verneutstyret likevel være i orden.
Sterkest er ikke best
Selv om det er mange likhetspunkter, så oppleves de fire meiselhammerne vi tester på de neste sidene ganske forskjellig. Testen avslører med all tydelighet at selv om styrken i hammeren og evnen til å kanalisere den ut i meiselen naturligvis er viktig, så veier ergonomien like tungt. Disse verktøyene er nemlig tunge og vibrerer mye – det merkes når du jobber med dem. Du finner jo normalt ikke frem en 16-kilos maskin til en liten oppgave. Derfor skal den være mulig å kunne jobbe med over litt tid.
Testen avslører store forskjeller, men også at du for drøyt 2000 kroner faktisk kan få en hederlig og kraftig meiselhammer – sågar med en koffert. Dermed er den enkel å frakte, og lett å lagre på en hylle i de periodene den ikke blir brukt.
Slik tester vi
En meiselhammer skal være sterk, men samtidig ikke altfor tung. Selv en forskjell på noen få kilo betyr mye etter bare en halvtimes arbeid. Derfor vekter vi ergonomien like tungt som styrken i denne testen.
Vi har testet alle hammerne i forskjellige materialer, og selve styrketesten er gjort i en 14 centimeter høy kantblokk i betong. Funksjonene er det også forskjell på – og her er hvordan du kan skifte verktøy og hvor lett det er å justere sidehåndtaket viktige parametere.
Til slutt har vi vurdert byggekvalitet, forventet holdbarhet og materialbruk generelt.

KARAKTERGIVNING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire elementene: styrke, ergonomi, funksjoner og helhetsinntrykk.

STYRKE
En kantblokk i betong på 14 centimeters tykkelse meisles gjennom. Testen ble gjort tre ganger, og tiden er et gjennomsnitt.

ERGONOMI
Hammerens vekt, men også vektfordeling og hvor lett den er å bruke både loddrett og vannrett vurderes.

FUNKSJONER
Er det raskt og enkelt å skifte verktøy, og kan sidehåndtaket justeres? Her er forskjellene små, men de er der.

HELHETSINNTRYKK
Den generelle kvaliteten og opplevelsen av maskinen vurderes subjektivt av Gjør Det Selvs eksperter.
Resultatene

EINHELL TE-DH 1027
3800 kroner
PROBUILDER 55111
2200 kroner
BILTEMA GHD 1700
2800 kroner
SCHEPPACH AB 1600
3000 kronerLes mer om meiselhammere hos produsentene:
Testvinner
Vinner på god ergonomi
EINHELL TE-DH 1027
Einhell er ikke best i alle deltestene, men den er god der det gjelder, og særlig ergonomien gjør den til en klar vinner. Du får en meiselham mer som kan brukes over tid.
Einhell er kun to sekunder tregere enn vinneren i styrketesten. Den har “kun” 32 joule i slagenergi, men kan i stor grad omsette kraften ut i meiselen via den pneumatiske hammermekanismen med masser av energi bak hvert slag. Til allroundbruk, og særlig vannrett, er den minst et par klasser bedre enn de øvrige. Forklaringen er at den er kompakt og lettere å håndtere enn de fleste meiselham mere i samme prisklasse. Når det skal meisles over flere timer – og særlig hvis det er vannrett arbeid – er forskjellen stor i forhold til tyngre konkurrenter.
Holder vibrasjoner nede
Du får heller ikke hvite fingre etter at du har brukt Einhellen. Den har en god avkobling fra håndtaket med bryteren til motordelen. Du mister på ingen måte følingen med maskinen, men den fjerner likevel de verste av de kraftige støtene maskinen gir.
Legg til at den benytter SDS Max-mon teringssystem, som er en større variant av SDS-systemet, som du kjenner fra annet verktøy. Generelt er denne meiselhamme ren en flott maskin, med kun få minuspunk ter – blant annet at det bare følger med én meisel til maskinen. Men det er tilgitt når vi ser på den totale vurderingen!

Softgrip-flatene på håndtaket absorberer de fleste av vibrasjonene i støttegrepet.

Med en vekt på bare 11,1 kilo med meisel, er Einhell flere kilo lettere enn konkurrentene. Det betyr en del ved langvarige oppgaver.

SDS Max-systemet gjør skift av meisel enkelt. Og det er lett å finne meisler som passer.
Godt kjøp
Solid hammer til god pris
PROBUILDER er nest raskest i hastighetstesten. Den er langt fra testvinneren i ergonomi, primært på grunn av vekten og den noe større størrelsen. Men har du mest behov for å pigge opp gulv, får du god valuta for pengene. Samtidig er den grei å håndtere vannrett, til tross for den høye vekten. Det skyldes spesielt det justerbare håndtaket, som alltid følger bevegelsene dine. Det er en detalj som krever litt tilvenning, men som oppleves som veldig bra. ProBuilderen skiller seg ikke mye fra sine nærmeste konkurrenter i bruk, men er tydelig en meiselhammer som på grunn av lengre tid på markedet er kommet greit ned i pris. Og det blir jo ikke hammeren noe dårligere av.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.