Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mikrosement i dusjen

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Med mikrosement slipper du å fjerne de gamle flisene når du vil ha en ny, lekker dusjnisje. Her kan du se hvordan du sparkler direkte oppå de eksisterende flisene med et tynt lag Conteco, slik at du får en dusjnisje med et moderne betongutseende.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
700 kroner
Med et tynt lag Conteco på de eksisterende flisene, fremstår dusjnisjen som både stilren og moderne.

Intro

Mikrosement er et relativt nytt produkt i Norge, men flere og flere har fått opp øynene for både mikrosement og innfargede sparkelmasser, som i løpet av kort tid kan gi selv den kjedeligste vegg et rått og toppmoderne uttrykk.

Vil du gjerne gi badet en ansiktsløftning, kan for eksempel Conteco sammen med produktene fra Ardex som vi viser deg i denne gjør det selv-veiledningen, gi deg et bad som løftes fra kjedelig til moderne med ganske enkle grep.

LES OGSÅ: Hva kan mikrosement brukes til?

Veiledning

Forberedelse

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Uansett om du skal male, mure eller jobbe med Conteco, er det avgjørende for det endelige resultatet at underlaget er helt rent. Støv, fett og skitt forringer nemlig vedheften.

Vi går derfor grundig til verks med grunnrens og en skuresvamp, før vi påfører primeren Ardex P4 for å gi flisene en overflate som sparkelmassen kan hefte godt på.

1

Vask dusjnisjen med grunnrens i blandingsforholdet 1:5. Det er viktig at fett, såperester og annen skitt vaskes vekk. Det er derfor nødvendig å alliere seg med en grov svamp og et par gummihansker.

2

Dekk godt til med maskeringsteip, slik at det ikke havner mikrosement utenfor arbeidsområdet. Dekk også gulvet godt med papp eller et teppe.

3

Etter første lag primer helsparkler vi veggen. Vi bruker sparkelmassen Ardex A46 og en bred sparkel, og sørger for å dekke alle flisene. Du må som regel sparkle og mellomslipe 2-3 ganger, før veggen er helt jevn.

Blandingsprosessen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Først blandes Color Pigment (fargepulveret) opp i Beton Basic (betongpulveret), før pulveret blandes med væsken Mix & Primer.

Regn med cirka 600 gram Beton Basic per kvadratmeter i første lag. Vei opp både Color Pigment og Beton Basic, så du kan skape samme fargetone hvis du får bruk for mer. Blandingen skal ha en konsistens som tykk maling.

Spar på litt av væsken, slik at du kan lage blandingen tynnere hvis det fungerer bedre når det legges på veggen.

1

Gi veggen et lag Mix & Primer, etter at du har helsparklet og mettet veggen med Ardex P51. Mix & Primer sørger for at mikrosementen får et effektivt underlag å hefte på.

2

Fargepulver og betongpulver veies nøyaktig. Jo lysere tone og jo mindre ferdig mengde, desto vanskeligere er det å treffe fargen helt nøyaktig. Får du bruk for mer av samme farge, så teller hvert gram.

3

Color Pigment og Beton Basic blandes grundig og forsiktig med en blandevisp på bormaskinen. Kjører maskinen for raskt, står pulveret opp i en støvsky. Pass på at du blander lenge nok, for selv de minste fargeklumper vil trekke tydelige spor.

4

Den anbefalte mengden Mix & Primer helles opp i spannet du vil blande betongblandingen i. Som tommelfingerregel anbefales det å bruke en halv liter væske til 1 kilo Beton Basic.

5

Beton Basic (+ Color Pigment) helles opp i Mix & Primer, mens du rører det sammen. Igjen kan det være en god idé å piske alt sammen under lokk. Blandingen skal stå ti minutter før den tas i bruk.

På med mikrosementen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Den ferdigblandede massen kan påføres med enten et glattebrett, en bred sparkel eller en bred pensel. Ettersom massen skal påføres en vegg og ikke et gulv, foretrekker vi å bruke en pensel. Fremgangsmåten kliner minimalt, og det er enkelt å komme til i hjørner, rundt blandebatteriet og så videre.

Glattebrettet tar vi først i bruk når vi har malt et lite område og er klar til å trekke frem “flammene”.

1

Påfør mikrosementen med en pensel. Den er enkel å styre, og du klarer fint både inn- og utvendige hjørner.

2

Bruk glattebrettet til å glatte betongen. Trekk det gjerne på kryss og tvers av veggen. Det gir et flott og flammende uttrykk. Mikrosementen bør tørke i cirka 60 minutter ved en temperatur på 20° etterpå.

3

Slip overflaten lett med slipekloss eller en eksentersliper. Med korn 120-papir kan du som regel fjerne ujevnhetene uten å risikere å slipe gjennom mikrosementen.

4

Trekk på neste lag. Vi bruker samme blanding som ved første lag, fordi vi ønsker et rått utseende. Vil du ha et helt glatt utseende, kan du erstatte Beton Basic med Beton Fine. La veggen tørke i et døgns tid.

5

Påfør Color Sustainer med en forstøver-flaske. Sustaineren sørger for å bevare fargen og det fargemønsteret du har gitt veggen. La den tørke en times tid.

6

Bland Cross-linker og Beton Sealer etter produsentens anvisninger. Sørg for å riste flasken godt, slik at de to komponentene blir blandet tilstrekkelig.

7

Når sealeren er tørr, er det bare å skru på vannet og stille seg til rette under dusjen.

Materialer

  • Grunnrens
  • Maskeringsteip
  • P4-primer, A46-sparkelmasse og P51-primer fra Ardex
  • Beton Basic, Color Pigment, Mix & Primer, Color Sustainer, Cross-linker og Beton Sealer fra Conteco

Tidsforbruk

2 dager til denne dusjnisjen.

Pris

Cirka 700 kroner per m2.

Vanskelighetsgrad

Det vanskeligste ved å jobbe med Conteco er blandingsprosessen. Du skal være veldig nøye med oppmålingen for å få ønsket resultat.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Mikrosement i dusjen
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake