Dusjhjørne av porebetong

Porebetong er et godt materiale å bruke i fuktige miljøer, for eksempel på bad. Her viser vi deg hvordan du lager et flott dusjhjørne av de fleksible porebetongplatene.

Intro

Når det gjelder porebetong, er mulighetene mange. Du kan lage vegger og møbler til badet, stua, kjelleren og vaskerommet. Det er raskt å bygge med platene, for de stables helt enkelt oppå hverandre, med lim mellom. Derfor er porebetongplater et opplagt materiale til mange gjør det selv-prosjekter.

I denne artikkelen kan du se hvordan du lager et dusjhjørne av porebetongplater. Men uansett hva du lager, er prinsippene de samme. Du har også flere forskjellige muligheter når det gjelder etterbehandling av en vegg/møbel av porebetong. Her viser vi deg hvordan du sparkler overflaten og maler den. Men du kan også velge å pusse veggen eller kle den med for eksempel fliser.

LES OGSÅ: Lettbetong

Porebetong er perfekt på badet

Sand, vann, sement og kalk er ingrediensene i porebetong. Platene kan altså verken råtne eller bli angrepet av sopp. Derfor er det et godt egnet materiale til fuktige miljøer, som for eksempel baderom. Porebetong er også diffusjonsåpent, og tillater fukten å passere gjennom materialet, så det ikke blir fuktproblemer på platene.

LES OGSÅ: Alt om dusjkabinetter

Veiledning

01
Klargjøringen 5 Trinn

Før du begynner å bygge med porebe-tongplater, skal du ha kontroll på akkurat hvor du vil bygge opp veggen. Det er en fordel å tegne det opp, både på gulvet og veggen, slik at du har noen faste, rette streker å holde deg til underveis.

I denne kjellerdusjen vil det ikke bli et avløp inne i selve dusjnisjen. Vannet vil i stedet renne ned i et gulvsluk på den andre siden av veggen vi setter opp. Løsningen er mulig, ettersom vi har et kraftig fall mot avløpet, som vi sikrer tilstrekkelig tilgang til gjennom et stort hull nederst på veggen.

1

Strek opp etter et vater, for å markere hvor veggen til dusjninsjen skal være. Veggen skal begynne rett etter vinduet, og gå vinkelrett over til den sokkelkanten som allerede finnes.

2

Sag til platen slik at den passer i lengde og høyde mellom veggen og kanten på gulvet. Platene sages til med en grovtannet sag.

3

Her streker vi opp til en rist som vil skjule hullet der vannet renner ut. Dermed kan vannet renne fritt til den andre siden av veggen, der avløpet er.

4

Skjær hakket i platen. Her blir vi nødt til å bruke en vinkelsliper for å kunne komme til for å lage det lange snittet. Platen med hullet til risten er en overligger som er armert, slik at styrken ikke svekkes når det lages et hakk i den.

5

Risten settes på plass i platen. Den presses bare på plass i hullet, slik at det er mulig å ta ut risten for å rense den.

02
Sokkelen 2 Trinn

Når du skal begynne med selve byggingen, skal du blande porebetonglim som platene kan limes fast med. Her er det i tillegg nødvendig med litt avrettings-mørtel. Det legges på gulvet under den første platen, slik at den blir rett.

Det er viktig at du er nøye med plasseringen av platene til sokkelen, slik at de står helt nøyaktig. Når det innledende arbeidet er i orden, og alt er helt rett, går det mye lettere med resten.

1

Smør lim under platen, og fordel det så jevnt som mulig. Her skal det også avrettingsmørtel på gulvet, slik at platen blir stående helt rett.

2

Sjekk om platen er rett etter at du har plassert den i den våte mørtelen. Bruk et vater - og bruk det i det hele tatt flittig underveis, for å forsikre deg om at alle platene havner i lodd og vater. Fjern all overflødig avrettingsmørtel.

03
Veggen 5 Trinn

1

Bygg den første rekken oppå sokkelen. Smør lim på flatene, og sett blokken ved veggen på plass. Sjekk at den står rett.

2

Smør lim på neste plate, og sett den opp. Limet smøres på med en tannsparkel, slik at det blir fordelt jevnt over hele flaten. Skjøtene forsterkes med bølgespiker, som slås i med en hammer.

3

Sett opp hjørneplaten når du har smurt lim på flatene. Forsterk deretter skjøten med en bølgespiker.

4

Fortsett med de neste platene. De skjæres til, slik at du hele tiden bygger med forband. Det er viktig at skjøtene sitter forskjøvet, for at veggen skal bli så sterk som mulig.

5

De øverste platene skjæres til, så veggen blir lukket øverst. Her skal det skjæres ut til et par rør. Før platene settes opp, blir det smurt lim på oversiden av blokkene, så de også limes fast til taket.

04
En siste finish 4 Trinn

Nå er veggen rundt dusjnisjen ferdig, og den skal ha en siste etterbehandling. Du har mange valgmulig heter: fliser, sparkel, puss eller maling.

Her velger vi å sandsparkle, før vi til slutt maler veggen på utsiden. Innvendig settes det opp fliser, men det viser vi ikke her. Fugene langs kantene på utsiden fylles med akrylfugemasse. Da skjules alle sprekker, og resultatet blir flott.

1

Veggen sandsparkles, slik at den blir glatt og jevn. Trekk på massen med en bred sparkel i et tynt, dekkende lag. La massen tørke, og gi eventuelt veggen en runde til, hvis det fortsatt er ujevnheter.

2

Slip veggen når sparkelmassen er tørr, slik at overflaten blir så jevn som mulig. Her bruker vi en plansliper. Du kan også bruke slipepapir på en kloss eller en annen slipemaskin. Uansett er det en god idé å bruke en støvmaske.

3

Tett alle sprekker utvendig med akrylfugemasse. Det vil alltid være sprekker langs kantene. De synes godt hvis du ikke tetter dem. Akrylfugemassen sprøytes på i et passende lag og glattes ut, slik at skjøten ikke synes.

4

Veggen males på utsiden. Her får den to strøk hvit veggmaling. Gi eventuelt veggen et strøk primer før den males. Da suger den mindre maling.

Materialer

• 22 porebetongplater à 40 x 60 cm (noen skjæres til)
• 1 armert porebetongplate, 10 x 15 x 100 cm, til en rist
• Eventuelt en rist
• Avrettingsmørtel
• Porebetonglim
• Bølgespiker
• Sandsparkelmasse
• Akrylfugemasse
• Hvit veggmaling
• Eventuell primer

Spesialverktøy

• Porebetongsag
• Tannspartel (10 mm)
• Sparkel
• Blandevisp til bormaskin

Tegning

Video

TEKNIKK: Bygg med porebetong

Med en limskje går det fort, og sammenføyningen blir tett.

TEKNIKK: Porebetong – innklemte plater

Med skrådelte plater blir sammenføyningen sterkere.

TEKNIKK: Porebetong – festing av plater

Bølgespiker og vinkelbeslag sikrer en sterk konstruksjon

TEKNIKK: Helsparkling av porebetong

Grundig slipearbeid er viktig for et flott, jevnt resultat

Tips & Triks

Materialet
Sand, vann, sement og kalk er ingrediensene i porebetong. Platene kan altså verken råtne eller bli angrepet av sopp. Derfor er det et godt egnet materiale til fuktige miljøer, som for eksempel baderom. Porebetong er også diffusjonsåpent, og tillater fukten å passere gjennom materialet, så det ikke blir fuktproblemer på platene.

Tilskjæringen
Det er enkelt å skjære til platene på akkurat de målene du ønsker. Det er lettest med en grovtannet sag som er laget for porebetong. Du kan også bruke en vanlig håndsag, men husk at tennene blir fort slitt.

Limet
Porebetongplater limes sammen med et spesielt lim. Det skal bare brukes et forholdsvis tynt lag, slik at platene blir sittende så tett sammen som mulig. Det gir et flott og jevnt resultat. Limet fordeles jevnt med en tannsparkel, eller en spesiell limskje med samme bredde som platene, slik at det kun kommer ut lim på én flate. Limet fås i ferdige blandinger, som tilsettes vann og røres godt med blandevisp på en bormaskin.

Sammenføyningene
For å styrke sammenføyningene mellom platene, skal du bruke bølgespiker. De slås inn midt i skjøten mellom to plater.

Innfestingen
Til større konstruksjoner er det nødvendig med en solid innfesting til en eksisterende vegg, f.eks. med vinkelbeslag. De slås fast med spiker. Hvis du for eksempel lager en ny innervegg av porebetong, er det en god idé å bruke såkalte murbindere. Det er en lang jernstang som settes fast i veggen og freses ned i porebetongplaten.

Hjørnebeskyttelse
Kantene på porebetongplater er sårbare, men du kan forsterke dem med hjørnebeskyttere beregnet for gipsplater.

En annen mulighet, som gjør kantene mindre sårbare, er avrundede hjørner. Det kan du lage med et grovt slipebrett eller vanlig slipepapir, alt etter hvor mye du vil ha fjernet.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...