Intro
Veiledning
01
Klargjøringen
5
Trinn
Før du begynner å bygge med porebe-tongplater, skal du ha kontroll på akkurat hvor du vil bygge opp veggen. Det er en fordel å tegne det opp, både på gulvet og veggen, slik at du har noen faste, rette streker å holde deg til underveis.
I denne kjellerdusjen vil det ikke bli et avløp inne i selve dusjnisjen. Vannet vil i stedet renne ned i et gulvsluk på den andre siden av veggen vi setter opp. Løsningen er mulig, ettersom vi har et kraftig fall mot avløpet, som vi sikrer tilstrekkelig tilgang til gjennom et stort hull nederst på veggen.
Strek opp etter et vater, for å markere hvor veggen til dusjninsjen skal være. Veggen skal begynne rett etter vinduet, og gå vinkelrett over til den sokkelkanten som allerede finnes.
Sag til platen slik at den passer i lengde og høyde mellom veggen og kanten på gulvet. Platene sages til med en grovtannet sag.
Her streker vi opp til en rist som vil skjule hullet der vannet renner ut. Dermed kan vannet renne fritt til den andre siden av veggen, der avløpet er.
Skjær hakket i platen. Her blir vi nødt til å bruke en vinkelsliper for å kunne komme til for å lage det lange snittet. Platen med hullet til risten er en overligger som er armert, slik at styrken ikke svekkes når det lages et hakk i den.
02
Sokkelen
2
Trinn
Når du skal begynne med selve byggingen, skal du blande porebetonglim som platene kan limes fast med. Her er det i tillegg nødvendig med litt avrettings-mørtel. Det legges på gulvet under den første platen, slik at den blir rett.
Det er viktig at du er nøye med plasseringen av platene til sokkelen, slik at de står helt nøyaktig. Når det innledende arbeidet er i orden, og alt er helt rett, går det mye lettere med resten.
Smør lim under platen, og fordel det så jevnt som mulig. Her skal det også avrettingsmørtel på gulvet, slik at platen blir stående helt rett.
03
Veggen
5
Trinn
Bygg den første rekken oppå sokkelen. Smør lim på flatene, og sett blokken ved veggen på plass. Sjekk at den står rett.
Smør lim på neste plate, og sett den opp. Limet smøres på med en tannsparkel, slik at det blir fordelt jevnt over hele flaten. Skjøtene forsterkes med bølgespiker, som slås i med en hammer.
Sett opp hjørneplaten når du har smurt lim på flatene. Forsterk deretter skjøten med en bølgespiker.
Fortsett med de neste platene. De skjæres til, slik at du hele tiden bygger med forband. Det er viktig at skjøtene sitter forskjøvet, for at veggen skal bli så sterk som mulig.
04
En siste finish
4
Trinn
Nå er veggen rundt dusjnisjen ferdig, og den skal ha en siste etterbehandling. Du har mange valgmulig heter: fliser, sparkel, puss eller maling.
Her velger vi å sandsparkle, før vi til slutt maler veggen på utsiden. Innvendig settes det opp fliser, men det viser vi ikke her. Fugene langs kantene på utsiden fylles med akrylfugemasse. Da skjules alle sprekker, og resultatet blir flott.
Veggen sandsparkles, slik at den blir glatt og jevn. Trekk på massen med en bred sparkel i et tynt, dekkende lag. La massen tørke, og gi eventuelt veggen en runde til, hvis det fortsatt er ujevnheter.
Slip veggen når sparkelmassen er tørr, slik at overflaten blir så jevn som mulig. Her bruker vi en plansliper. Du kan også bruke slipepapir på en kloss eller en annen slipemaskin. Uansett er det en god idé å bruke en støvmaske.
Tett alle sprekker utvendig med akrylfugemasse. Det vil alltid være sprekker langs kantene. De synes godt hvis du ikke tetter dem. Akrylfugemassen sprøytes på i et passende lag og glattes ut, slik at skjøten ikke synes.
Materialer
• 22 porebetongplater à 40 x 60 cm (noen skjæres til)
• 1 armert porebetongplate, 10 x 15 x 100 cm, til en rist
• Eventuelt en rist
• Avrettingsmørtel
• Porebetonglim
• Bølgespiker
• Sandsparkelmasse
• Akrylfugemasse
• Hvit veggmaling
• Eventuell primer
Spesialverktøy
• Porebetongsag
• Tannspartel (10 mm)
• Sparkel
• Blandevisp til bormaskin
Tegning
Video
Tips & Triks
Materialet
Sand, vann, sement og kalk er ingrediensene i porebetong. Platene kan altså verken råtne eller bli angrepet av sopp. Derfor er det et godt egnet materiale til fuktige miljøer, som for eksempel baderom. Porebetong er også diffusjonsåpent, og tillater fukten å passere gjennom materialet, så det ikke blir fuktproblemer på platene.
Tilskjæringen
Det er enkelt å skjære til platene på akkurat de målene du ønsker. Det er lettest med en grovtannet sag som er laget for porebetong. Du kan også bruke en vanlig håndsag, men husk at tennene blir fort slitt.
Limet
Porebetongplater limes sammen med et spesielt lim. Det skal bare brukes et forholdsvis tynt lag, slik at platene blir sittende så tett sammen som mulig. Det gir et flott og jevnt resultat. Limet fordeles jevnt med en tannsparkel, eller en spesiell limskje med samme bredde som platene, slik at det kun kommer ut lim på én flate. Limet fås i ferdige blandinger, som tilsettes vann og røres godt med blandevisp på en bormaskin.
Sammenføyningene
For å styrke sammenføyningene mellom platene, skal du bruke bølgespiker. De slås inn midt i skjøten mellom to plater.
Innfestingen
Til større konstruksjoner er det nødvendig med en solid innfesting til en eksisterende vegg, f.eks. med vinkelbeslag. De slås fast med spiker. Hvis du for eksempel lager en ny innervegg av porebetong, er det en god idé å bruke såkalte murbindere. Det er en lang jernstang som settes fast i veggen og freses ned i porebetongplaten.
Hjørnebeskyttelse
Kantene på porebetongplater er sårbare, men du kan forsterke dem med hjørnebeskyttere beregnet for gipsplater.
En annen mulighet, som gjør kantene mindre sårbare, er avrundede hjørner. Det kan du lage med et grovt slipebrett eller vanlig slipepapir, alt etter hvor mye du vil ha fjernet.