Slik monterer du en innebygget sisterne

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
4000 kroner.

Intro

OBS: Denne veiledningen er en del av et større tema.
Se hele temaet her: Nytt bad helt fra bunnen

Vi skal ha et vegghengt toalett med innbyggingssisterne. Det er en stilren og rengjøringsvennlig løsning.

Vi har valgt en sisterne fra Geberit. Velger du en annen modell, skal du følge den konkrete veiledningen nøye. I hovedsak er monteringen den samme, men det er alltid små (og viktige) detaljer som varierer fra merke til merke.

Du skal kunne komme til for å inspisere og ta en service på sisternen, for eksempel hvis den kalker seg til eller det må skiftes en reservedel. På noen modeller kan du komme til ved å fjerne panelet med skylleknappene, men det gjelder ikke alle.

Sørg også for et lite hull inn til sisternen, nederst på veggen i gulvnivå. Da kan du se det hvis sisternen skulle lekke.

Veiledning

01
Innbygget sisterne 9 Trinn

1

Lag en prøveoppstilling før du lukker veggen. Her vil vi gjerne ha mer avstand til håndvasken, så vi flytter sisternen ti centimeter til venstre.

2

Hullet i bunnsvillen utvides med et stemjern for å lage plass til en rørbøy. Det gjør at sisternen kan forskyves.

3

Sisternen settes på plass når avløpet er tilpasset, og det er satt fibergipsplater på veggen rundt det hullet sisternen skal plasseres i.

4

Vanntilkoblingen monteres, så vi er sikre på at pex­slangen rekker frem. Det er dessuten mye lettere å gjøre det nå, før sisternen er montert i veggen.

5

Kontroller at sisternen står loddrett, og at høyden passer med merket produsenten har satt på stativet. Husk at merket gjelder det ferdige flisgulvets overflate.

6

Skålens endelige høyde bestemmes. Ønskes skålen høyere enn de normale 42 cm, justeres beina høyere nå. Husk å ta hensyn til høyden på det valgte toalettsetet. Spenn fast beina med en skiftenøkkel.

7

Nå skal avløpsrøret monteres. Bøyen kappes av i riktig lengde med en håndsag.

8

Fjern grader fra sagingen med en hobbykniv eller slipepapir. Gni litt oppvaskmiddel på røret. Da er det enklere å få det ned i avløpsrøret i gulvet.

9

Når rørene er på plass, stilles rammen inn og skrus fast med de medfølgende monteringsboltene.

02
Sett fast sisternen før du lukker igjen 6 Trinn

1

På høyresiden av sisternen skal det settes opp en stender, slik at sisternen kan spennes fast i begge sider. En utskjæring til vannslangen er nødvendig i dette tilfellet, der vannet er ført inn til sisternen.

2

Forbor til boltene som skal holde stativet på plass mot stenderen.

3

Stolpen spennes fast med bolt og mutter til stativet til sisternen. Legg merke til utskjæringen til vannslangen.

4

Når sisternen er på plass, skrus stenderen fast til underlaget med kraftige vinkler.

5

Overfør følgende mål til veggplaten: Sisternens trykkplate, vann- og avløpsrør samt boltene til toalettskålen. Klemmen som holder avløpsrøret på plass i sisternen, settes over røret og klikkes fast.

6

Nå kan du tilpasse den siste veggplaten og legge lim langs platekantene, før du setter den tilpassede platen på plass.

03
Lukk veggen, og klargjør til fliser 4 Trinn

Nå gjenstår det bare å lukke veggen, slik at sisternen er skjult. Fordi vi kler veggene med fibergipsplater, skal det både limes og skrus.

Derfor er det også ekstra viktig at den siste platen er tilpasset nøyaktig, slik at alle hullene i platen sitter der de skal. For når platen først er limt på plass, er det vanskelig å ta den av igjen. Derfor skal den først prøvemonteres - altså settes på plass uten lim og skruer. Da kan den om nødvendig tilpasses før det er for sent.

1

Veggplaten skrus fast i trerammen rundt sisternen. Det er lagt lim på platekantene.

2

Limet skal gjerne komme ut langs kantene når du skrur fast platen. Det betyr at du har lagt på nok lim.

3

Skrap vekk overskytende lim med en sparkel. Helst innen en time etter limingen. Sjekk også om det stikker ut noen skruer ved å dra sparkelen over veggene.

4

Sisternen er montert i veggen. Veggene er skrapt rene for overskytende lim, og alle skruer er senket slik at de ikke stikker ut. Vi er klare til våtromssikringen.

Materialer

  • Innbyggingssisterne
  • Avløpsrør og bøyer
  • Panel med skylleknapper

Tidsforbruk

Sett av en hel dag, hvis det er første gang du gjør dette.

Pris

4000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Du skal følge den medfølgende veiledningen til punkt og prikke. Da er dette en oppgave de fleste med litt byggeerfaring kan klare.

Video

TEKNIKK: Fibergipsplater

Med et spesiallim blir skjøtene veldig sterke

Video

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...