Drivhus som kan pakkes vekk om vinteren

Det er plass til både planter og spiseplass i dette lille drivhuset. Og når sesongen er slutt, pakker du det vekk. Dermed står det tørt og godt og kan holde i mange år.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 helg
Pris
3.000 kroner

Intro

Hvis du ikke har så mye plass i hagen, eller bare ønsker deg et mindre drivhus, har du en fin løsning her. Det er godt med plass til planter på de innebygde hyllene - og det har også en hyggekrok med spiseplass til tross for den lille størrelsen.

Når sesongen er over, pakker du det bare sammen. Dermed kan det lagres tørt og holde seg i pent mange år.

Du kan bygge det på en helg – og det koster cirka 3000 kroner i materialer.

Smarte detaljer

Her kan du se noen av de smarte detaljene i det lille drivhuset:

I denne byggeveiledningen får du:

 • Trinn for trinn-veiledning
 • Arbeidstegning
 • Komplett materialliste
 • Video

Veiledning

01
Rammene bygges 8 Trinn

Før du lager rammene som drivhuset består av, skal du ha skaffet den parasollen som skal utgjøre tak. Det er viktig at du har målene på parasollen, fordi rammene skal tilpasses den - her har den sekskantede parasollen en diameter på 235 cm. Parasollen skal stikke cirka 10 cm utover rammene.

De forskjellige rammedelene skjæres til og settes sammen på en vinkelrett plate. Den ene rammen skiller seg ut fordi den skal ha en dør. Det skal være 0,5 cm luft hele veien rundt døren, slik at den er enkel å åpne og lukke.

1

Marker på rammesidene (F) hvor tverr­ lektene (A) skal plasseres. Det gjøres enklest ved å sette sammen alle de lange stykkene med tvinger og merke opp alle samtidig etter en stor vinkel.

2

Forbor i rammesidene (F) til to skruer ved hver sammenføyning. Når du forborer, sikrer du at emnet ikke sprekker. Her forbores det med et 5 mm bor.

3

Plasser rammedelene (A og F) på en rettvinklet plate. Det gir en god arbeidshøyde, og det er enkelt å rette inn delene så rammen blir rettvinklet. Spenn fast stykkene med tvinger når de ligger riktig.

4

Skru skruene i de forborede hullene, slik at tverrstykkene (A) sitter fast. Det skal settes fast i alt fem tverrstykker (A) mellom de to loddrette listene (F) til hver ramme. Det brukes to 5 x 60 mm skruer hvert sted.

5

Rammen (A og F) er nå satt sammen. Når du har skrudd skruene i den ene siden løsnes tvingene, og rammen dyttes ut til siden og rettes inn etter platen i den andre siden. Skru sammen når delene ligger riktig.

6

Lag rammen med døren (C og D) etter samme prinsipp. Det settes et loddrett stykke (B) og tverrstykker (E) ved siden av døren. Dørrammen festes med 5 x 90 mm skruer. Beregn 0,5 cm luft rundt døren.

7

Marker hvor platen nederst på rammen skal plasseres. Det er en god idé å lage en enkel mal, slik at du får den ønskede avstanden til kanten helt lik på alle rammene. Her er det 3 cm.

8

Platen (G) spikres fast til rammen. Her brukes 1,7 x 40 mm dykkert hele veien rundt i kanten med en avstand på ca 15 cm. Når platene er satt fast nederst på alle rammene, får de to strøk trebeskyttelse.

02
Drivhuset settes sammen 8 Trinn

Det settes ikke glass i rammene til drivhuset, men en kraftig plastduk. Den stiftes fast så stramt som mulig langs kanten. Monteringen skjules med dekklister, som både beskytter plasten og skjuler stiftene. Rammene skal settes sammen med hengsler - to til hver sammenføyning - slik at rammene henger sammen, og drivhuset er stabilt.

Parasollen settes fast til rammene med strikker. Da risikerer ikke taket i drivhuset å lette i hard vind.

1

Stift fast plast på rammene. Sørg for at plasten sitter så stramt som mulig. Etterpå spikres dekklister (J og K) utenpå.

2

Monter to hengsler på alle rammer, slik at de kan skrus sammen og står stabilt. Heng­ slene festes i de loddrette rammesidene (F) med 4 x 30 mm skruer.

3

Monter døren i rammen med den ekstra loddrette lekten (B). Døren festes med de samme hengslene som holder rammene sammen - et hengsel oppe og nede.

4

Sett sammen rammene med hengsler. Legg dem opp slik at de ligger nøyaktig og spenn dem fast med tvinger mens du skrur fast to hengsler med 4 x 30 mm skruer til rammesidene F.

5

Nå skal drivhuset settes sammen. Plasser rammene slik at de står noenlunde der du vil ha dem. Underlaget skal være så plant som mulig - en steinbelegning er opplagt.

6

Skru fast de siste hengslene på de ram­ mene som ennå ikke er satt sammen, slik at alle rammene sitter sammen. Et hengsel øverst og nederst er fint.

7

Sett opp parasollen når alle rammene er skrudd sammen, og det sammmensatte drivhuset er justert på plass. Parasollen kan gjerne stikke cirka 10 cm utover kanten.

8

Spenn fast parasollen med stramme strikker. De settes fast i enden av hver parasoll arm og trekkes rundt en krok som er skrudd fast til siderammen (F) cirka 15 cm fra overkanten.

03
De siste detaljene 5 Trinn

Rundt langs tverrstiverne i rammene skal det monteres hyller. De tilpasses i lengden til de passer. Hyllene monteres ved å bore et hull gjennom både hyllen og tverrstiveren, og skru dem fast med en bolt med en vingemutter.

Det lages også et rundt bord, som settes fast til parasollstangen med fire vinkelbeslag og spikerplater. Både hyllene og bordplaten males hvite, som resten av drivhuset.

1

Monter hyller i drivhuset med bolter og vingemutter. Hyllene kappes først til i lengden, her 96 cm. Legg hyllen på plass og bor et 10 mm hull gjennom hyllen og tverrstiveren i rammen, og bank ned en bolt.

2

Skru fast hyllen med en vingemutter når bolten er slått helt inn. Den enkle monteringsmetoden gjør det lett å pakke sammen drivhuset senere.

3

Monter bordet rundt parasollen. Sag først til bordplaten med en diameter på 60 cm, bor et hull i midten og del platen i to. Den settes sammen igjen via en spikerplate på undersiden og festes til fire vinkelbeslag.

4

Bordplaten skrus fast til vinkelbeslagene på parasollstangen og de to spikerplatene som holder bordplaten på plass rundt stangen. Husk å tilpasse høyden til stolene du har planlagt å bruke i drivhuset.

5

Frodigheten er overveldende i det lille drivhuset, med masser av blomster på hyllene og tomater i en selvvanningskasse.

Materialer

48 x 48mm lekter:

 • 27 tverrstivere (A) à 96 cm
 • 1 tverrstiver (B), 181 cm
 • 2 dørsider (C) à 180 cm
 • 5 tverrstivere (D) à 52,5 cm
 • 3 tverrstivere (E) à 28,2 cm

20 x 45mm lister:

 • 12 rammesider (F) à 190 cm

10 mm OSB-plate:

 • 5 plater (G) à 47 x 100 cm
 • 1 plate (H), 48,5 x 37 cm

8 x 45mm lister:

 • Lister (J) til holding av av plast, i alt cirka 20 meter

8 x 20 mm lister:

 • Lister (K) til holding av plast, i alt cirka 25 meter

Transparent voksduk, 137 cm bred:

 • 6 biter (L) à 1 meter

Dessuten:

 • 1 sekskantet parasoll med en diameter på 235 cm
 • 1 parasollfot
 • Cirka 1,5 meter elastisk line
 • Skruer: 4 x 30, 5 x 60 og 5 x 90 mm
 • Stifter
 • Dykkert, 1,7 x 40 mm
 • 14 kistehengsler, 50 x 100 mm (målt lukket)
 • 6 kroker
 • 1 dørgrep
 • 1 skåte
 • Trebeskyttelse

Spesialverktøy

 • Tømrervinkel

Tidsforbruk

En effektiv helg.

Pris

Cirka 3000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Et prosjekt der de fleste kan henge med.

Tegning

Video

Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Stoppkloss til kappsagen

Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

TIPS: Rigtig lengde på spiker og skruer

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Drivhus og orangeri