Intro
Veiledning
01
Beregn og design geodomen
3
Trinn
Det finnes mange forskjellige hjemmesider, der du kan beregne deg frem til målene på din egen personlige geodome, men vi har funnet én, som er enkel både å forstå og bruke. Merk deg at nettsiden er lang, og at du må rulle/scrolle ned på siden for å se tegningene som du senere skal bygge etter.
Når du har beregnet målene på geodomen din, er det en god idé å printe ut arbeidstegningene fra siden.
På Acidomes nettside skal du velge hvor stor radius geodomen din skal ha, hvilken type sammenføyning du vil bruke, og hvilke dimensjoner du har på lektene du vil bygge kuppelen av. Vi har valgt å ta utgangspunkt i en geodome med en radius på to meter, som skal bygges av enkle trelekter.
Rull nedover på nettsiden til tegningene over de fire typene lekter, som du skal kappe på kapp-/gjærsagen. På skjermen kan du se at du skal kappe 80 av de røde, som heter A, deretter 35 stykker av den gule typen, B, 30 av den grønne, C, og til slutt 20 av de blå, D. Legg merke til at alle stykkene har et lite nummer i hver ende. For eksempel har A nummer 1 i den ene enden og nummer 2 i den andre. Disse tallene forteller hvordan lektestykkene senere skal settes sammen.
De stiplede linjene tilsvarer lektenes baksider, som vender inn mot sentrum av kuppelen. Merk deg tallene i hver ende av lektestykkene, her nummer 1.
Rull enda lengre ned på nettsiden. Der kan du se hvordan de forskjellige fargene skal settes sammen - altså alle de røde A-endene, som har nummer 2, passer sammen, mens de gule nummer 1-ender passer med As tilsvarende 1-ender. Velger du å bygge akkurat samme geodome som her, skal du begynne med å bygge 35 trekanter. Bruk én gul og to røde lekter til hver av de 35 trekantene. Lektene i de to andre fargene (grønn og blå) brukes til å forbinde de første 35 trekantene. Kuppelen ender opp med å bestå av totalt 105 trekanter.
A2endene passer sammen, og A1endene passer med B1endene (de gule).
02
Juster sagen, og kapp lektene
4
Trinn
Det er viktig at du får justert sagen riktig. Et godt tips er først å lage alle 80 A1-ender, før du justerer sagens vinkler og deretter kapper alle A2-endene. Når du har laget det første komplette A-stykket, altså kappet begge ender, og lengdemålet stemmer 100 prosent, bruker du stykket som mal og justerer lengdestoppet på sagen i riktig avstand. Da slipper du å måle opp hvert enkelt A-lektestykke manuelt. Dermed kan du kappe alle delene ganske raskt. Vi viser hvordan du justerer sagen til å kappe A1-endene. Etterpå skal du bruke samme fremgangsmåte for å justere sagen til målene på de øvrige lektestykkene.
Arbeidstegningen viser at A1-enden skal kappes i en skrå vinkel på 28,4 grader med et nedadgående dybdesnitt på 79,2 grader. I den andre enden av tegningen kan du se hvor lang A-lekten skal være.
Sjekk, dobbeltsjekk, og sjekk ytterligere en gang, så du er 100 prosent sikker på at mål og vinkler er riktig i forhold til hverandre.
Nå skal du justere sagen, så den kapper i de samme vinklene som vises på tegningen. Skråsnittet på 28,4 grader var enkelt, men vi måtte regne om tiltingen, slik at det passet til justeringsmulighetene på sagen vår. For å kappe med helt riktig tiltevinkel, stilte vi inn sagen på 10,8 grader (fordi et loddrett snitt på 90 grader minus det skrå dybdesnittet på 79,2 grader er lik 10,8 grader). Fortvil ikke! Justeringen av sagen er den vanskeligste delen av prosjektet!
Hver gang du har kappet en ende, skal du skrive bokstav og nummer på den, her A1. Når alle A1-ender er kappet, stiller du sagen til A2-endens mål og kapper første lekt.
03
Monter trekantene
5
Trinn
Etter at du har kappet alle de fire forskjellige lektetypene med riktige vinkler, lengder og antall, er det på tide å sette dem sammen - nå gjenstår kun den morsomme og hyggelige byggingen.
Første skritt er å lage 35 trekanter. Du skal bruke en gul (B) og to røde (A) lekter til hver. Senere skal du bruke de andre fargene, grønn (C) og blå (D), til å knytte de første 35 trekantene sammen.
Begynn med å legge opp lektene til den første trekanten på arbeidsbordet. Her kan du se to A-lekter og en B-lekt. Legg merke til at det er A2-endene som møtes i toppen av trekanten. Sjekk jevnlig med arbeidstegningen, så endene plasseres riktig.
Legg den nederste lekten i trekanten, her B-lekten, på arbeidsbordet med “magen” opp. Hold A-lektens 1-ende fast mot B-lekten, forbor og skru den fast med to 4,5 x 50 mm skruer. Hold godt fast mens du skrur, så sammenføyningen blir helt tett.
Ta den andre A-lekten, forbor og skru den fast i den motsatte B-enden med to stk. 4,5 x 50 mm skruer.
Nå gjelder det toppen av trekanten. Her setter vi den sammen med to 4,5 x 50 mm skruer, én hver vei.
04
Bygg den første rammen
5
Trinn
Alle trekanter, som består av to røde (A) og en gul (B) lekt, skal forbindes med de grønne (C) og blå (D) lektestykkene. Her viser vi hvordan du bygger den første rammen. Den kan du bruke som utgangspunkt for resten.
Når du er ferdig med geodomen, kan du eventuelt kle den med drivhusplast eller polykarbonat. Du kan også gjøre litt ekstra flid, og bygge en dør og sette inn vinduer. Har du først kommet så langt, er det ingen tvil om at du også klarer å lage et flott geodomedrivhus med masser av lekre detaljer.
Legg de tre første trekantene på arbeidsbordet, og løft dem opp på midten, for eksempel med et lite malingsspann. Fordi hver trekant er vinklet, passer toppene først sammen etter at de blir hevet litt.
Nå starter vi med å skru fast den første blå D-lekten mellom to trekanter med to 4,5 x 50 mm skruer. Gå videre, og skru fast D-lekten til den neste trekanten. Husk å forbore.
Skru sammen toppene. For å oppnå størst mulig styrke, settes to 4,5 x 70 mm skruer i hver av de tre trekantenes topper.
Den første rammen er ferdig, og et godt tips er å sette den opp ved midlertidig å skru inn en lekt som støtte på innsiden.
Materialer
Geodome, 4 meter i diameter
- 57 x 38 mm lekter, 55 stk. på 300 cm, kappes i ca 100 cm (Dette er ikke standardmaterialer i Norge. Du legger inn dine egne mål på lektene i programmet)
- 4,5 x 50 mm og 4,5 x 70 mm rustfrie skruer
Spesialverktøy
- Kapp-/gjærsag som kan vinkles og tiltes. Helst med anlegg og lengdestopp.
Tidsforbruk
Avsett et par helger.
Pris
Ca 1500 kroner for kun skjelettet.
Vanskelighetsgrad
Utfordringen i dette prosjektet ligger i å justere sagen og kappe lektene nøyaktig. Sammensettingen etterpå er greit arbeid.