Byggeveiledning
Lett
Vanskelig

Hvis du lar bordene i lysåpningen rundt vinduene stikke litt ut i forhold til fasaden, får du en flott finish.

Gi huset en fasade med lengre levetid

Du får ikke bare gatas flotteste kledning, hvis du bruker en eksklusiv variant på veggen. Kledningen får også en lang levetid, også selv om du velger ikke å behandle den, men velger å la den stå og få en naturlig værbitt patina.

Du trenger heller ikke å bygge nytt for å få glede av det. Bordene kan settes opp på et eksisterende bygg, enten på hele veggen, eller som en dekorativ brytning, uansett om du har et hus med pussvegger eller trekledning. Det krever bare at du sørger for å lage et ventilert hulrom bak kledningen.

Unngå misfarginger i kledningen og bruk rustfrie skruer

Her setter vi liggende kledning, såkalte weatherboard, på et nybygget anneks. Bordene har en dekkbredde på 9,5 cm, og monteres vannrett med en overlapping. De skrus fast til lister utenpå vindsperren.

Bordene monteres med rustfrie skruer. Resultatet blir penest hvis du plasserer skruene snorrett, og undersenker hullene litt. Bruker du en mal, er det enkelt å forbore til skruene.

Du lager en siste finish på det eksklusive utseendet ved å gjøre deg flid med detaljene. Her har vi for eksempel kuttet omramminger rundt vinduene, og dratt ut bordet i lysåpningen så det stikker utenfor fasaden.

Gjør innfestingen av hjørnelistene usynlig

Det ser også bra ut hvis du lager propper til skruene i hjørnelistene, så innfestingen blir usynlig. Disse hjørnelistene er spesialbestilt hos et snekkerfirma. Du kan selvfølgelig også lage hjørnelistene med en overfres selv, hvis du vil gi deg i kast med utfordringen.

LAST NED HELE ARTIKKELEN og les mye mer om hvordan du kan få gatas flotteste kledning!

Flere muligheter:

Det finnes flere flotte materialer å velge blant, når du vil kle en vegg. Det finnes både naturlig kledning som vil se eksklusivt ut på en vegg, og det finnes foredlede varianter. Noe er enkelt å skaffe, mens andre ting er litt vanskeligere. I denne artikkelen har vi brukt mahogni som illustrerende materiale. To alternativ blant de foredlede, kan for eksempel være termoask eller kebony. Mens termoask handler om en spesiell tresort, som i hovedsak varmebehandles for å bli mer motstandsdyktig mot vær og vind, er kebony en impregneringsprosess, som kan brukes på flere tresorter, selv om det hovedsaklig er furu som benyttes. Vil du ha helt naturlig treverk, kan du velge tradisjonsrik malmfuru, eller for eksempel lerk, eik, eller en edeltrevariant, som her. FLERE MULIGHETER:kledningKebony, radiata (øverst th.) - Termoask (øverst tv.)Malmfuru (nederst th.) - Lerk (nederst tv.)