Få gatas flotteste kledning

Skal du ha ny kledning på et uthus eller garasjen? Da kan du vurdere å betale litt ekstra, og bruke kebony, termoask eller en annen flott kledning, som kan stå ubehandlet – og bare bli penere og penere. I tillegg til vedlikeholdsvennlighet, får du sannsynligvis gatas flotteste kledning.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
500 kr/kvm

Intro

Gi huset en fasade med lengre levetid

Du får ikke bare gatas flotteste kledning, hvis du bruker en eksklusiv variant på veggen. Kledningen får også en lang levetid, også selv om du velger ikke å behandle den, men velger å la den stå og få en naturlig værbitt patina.

Du trenger heller ikke å bygge nytt for å få glede av det. Bordene kan settes opp på et eksisterende bygg, enten på hele veggen, eller som en dekorativ brytning, uansett om du har et hus med pussvegger eller trekledning. Det krever bare at du sørger for å lage et ventilert hulrom bak kledningen.

LES OGSÅ: Flotte vegger med bordkledning

Unngå misfarginger i kledningen og bruk rustfrie skruer

Her setter vi liggende kledning, såkalte weatherboard, på et nybygget anneks. Bordene har en dekkbredde på 9,5 cm, og monteres vannrett med en overlapping. De skrus fast til lister utenpå vindsperren.

Bordene monteres med rustfrie skruer. Resultatet blir penest hvis du plasserer skruene snorrett, og undersenker hullene litt. Bruker du en mal, er det enkelt å forbore til skruene.

Du lager en siste finish på det eksklusive utseendet ved å gjøre deg flid med detaljene. Her har vi for eksempel kuttet omramminger rundt vinduene, og dratt ut bordet i lysåpningen så det stikker utenfor fasaden.

LES OGSÅ: Utvendig kledning - se mulighetene her!

Gjør innfestingen av hjørnelistene usynlig

Det ser også bra ut hvis du lager propper til skruene i hjørnelistene, så innfestingen blir usynlig. Disse hjørnelistene er spesialbestilt hos et snekkerfirma. Du kan selvfølgelig også lage hjørnelistene med en overfres selv, hvis du vil gi deg i kast med utfordringen.

Vær nøye med detaljene

Du lager en siste finish på det eksklusive utseendet ved å gjøre deg flid med detaljene. Her har vi for eksempel kuttet omramminger rundt vinduene, og dratt ut bordet i lysåpningen så det stikker utenfor fasaden. Det ser også bra ut hvis du lager propper til skruene i hjørnelistene, så innfestingen blir usynlig. Disse hjørnelistene er spesialbestilt hos et snekkerfirma. Du kan selvfølgelig også lage hjørnelistene med en overfres selv, hvis du vil gi deg i kast med utfordringen.

Veiledning

01
Hjørner 5 Trinn

Begynn med å sette opp hjørnelistene, som den liggende kledningen kan støtes tett inn mot. Hjørnelistenes skruer blir dekket av trepropper, som gir en elegant finish. Du kan kjøpe ferdige trepropper, men her lager vi dem selv, med hjelp av et proppborsett. Det består av et bor som lager propper, og et annet som lager hull.

Når du lager propper til skruehullene, er det nesten umulig å se hvor listen er skrudd fast.

1

Lag treproppene med proppboret. Du kan bore en hel rekke propper på en hjørnelist. Lag dem lange nok. De knekkes enkelt av i bunnen med en skrutrekker.

2

Bor hull til proppene i hjørnelisten med det andre boret for hver maks. 50 cm. Lag dem ca. 1 cm dype. Bor deretter helt gjennom i sentrum av hullet med et 5 mm bor.

3

Plasser hjørnelisten på hjørnet, og skru den fast med 5 x 100 mm skruer. De er så lange, at de rekker helt inn i stolpen.

4

Hullene lukkes med treproppene. Legg først vannfast lim i hullet, og fordel det med en liten pinne. Legg deretter lim på proppen, og bank den på plass i hullet.

5

Skjær av proppen når limet er tørt, slik at overflaten blir jevn med hjørnelisten. Bruk et skarpt stemjern til jobben.

02
Kledning 6 Trinn

For å få et flott resultat, er det viktig at bordene kappes nøyaktig til, og at skruene plasseres nøyaktig i rette rekker. Det sikrer du med en bormal. Sørg også for at bordene sitter helt rett - i samme høyde på begge sider av vinduer og dører. Hvis bordene ikke er lange nok, må du akseptere skjøter. Det er penest hvis du plasserer skjøtene jevnt fordelt, uten system.

1

Spenn ut en snor du retter inn det første bordet etter. Snoren spennes ut mellom spiker i bunnen av hjørnelistene. Bordet skal følge underkanten på snoren.

2

Lag en bormal, og bor hull til skruene etter den. Hullene plasseres 4 cm fra underkanten på kledningsbordet. Det er også hull til plassering av skruer i enden av bordet.

3

Fjern malen, og bor videre i markeringen. Boret er 5 mm, og utstyrt med en forsenker. Den er spent på boret, slik at det akkurat borer seg gjennom bordet.

4

Med litt trening lærer du å forsenke hullet så mye at det passer nøyaktig til den linsehodede skruen.

5

Sjekk om overkanten er rett for hvert tredje bord. Det er også kjekt med et langt vater, som sjekker at bordene følger hverandre på begge sider av vinduer og dører.

6

Skjøter plasseres midt over en avstandslist, med skruene nøyaktig ut for hverandre, 1,5 cm fra endene på bordene. Det er viktig at bordene er kappet rett.

Materialer

 • Weatherboard
 • Hjørnelist, 42 x 42 mm
 • Hjørnelist, 30 x 30 mm
 • Rustfrie skruer, 5 x 50 mm med linsehoder
 • Uteskruer, 5 x 100 mm
 • Vannfast lim
 • Tetningsbånd, 15 x 20 mm
 • Olje til kledningen
 • Gummifuge med fugestopp

Spesialverktøy

 • Proppborsett

Tidsforbruk

2 -3 dager for et anneks på 18 kvm.

Pris

Avhengig av materialet du velger. Regn med ca. 500 kr per kvm.

Vanskelighetsgrad

Du skal være nøye med oppmåling og tilskjæring av bordene, slik at skjøtene blir tette.

Tegning

Hjørnets konstruksjon

Hjørnelisten (E) må lages, eventuelt hos et snekkerfirma. Den har en fals, som plasseres på avstandslisten (B). Listen settes fast med lange skruer, som går gjennom hele konstruksjonen inn i stolpen (D). Det er boret hull til skruen, som dekkes av en propp.

A. Kledningsbord

B. Avstandlister, 23 x 48 mm

C. Vindsperre

D. Stolpe, 48 x 98 mm

E. Hjørnelist, 42 x 42 mm

Hjørnets konstruksjon

Vinduer og dører

Her bruker vi de samme bordene for å kle lysåpningen, som vi bruker til kledningen. Det er en billig løsning, som fungerer godt. De skrå sidene på bordene kommer til sin rett, og gir en lett og elegant finish.

A. Weatherboard

B. Avstandslister, 23 x 48 mm

C. Vindsperre

D. Stolpe, 48 x 98 mm

E. Lysåpningsbord og vannbrett

F. Vinduskarm

G. Tetningsbånd, forkomprimert

H. Gummifuge med fugestopp

Vinduer og dører

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Bygninger