Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Flotte vegger med bordkledning

Skriv ut Lagre artikkel

Det finnes mange typer bordkledning. Les om de mest vanlige metodene for å kle vegger med bordkledning her.

Bordkledning: Flotte vegger med bordkledning

Det finnes mange typer bordkledning, og det kan brukes på alt fra små uteboder til herskapelige villaer.

Bordkledning brukes på både bolighus, uteboder og garasjer, og alt annet du kan bygge. Bordkledning gir en flott fasade, men treverk krever godt og hyppig vedlikehold for å unngå at det angripes av sopp og råte.

Bordkledning kan settes opp på forskjellige måter – både vannrett og loddrett, og bordene kan være både med og uten falser eller not og fjær.

Vannrett, liggende kledning

Liggende kledning er tradisjonelt mest brukt i områder der fuktbelastningen er størst. Grunnen er god loddrett lufting, og at eventuelt vann på baksiden dreneres godt ned. Det er også lett å skifte ut de nederste, mest utsatte bordene i kledningen, hvis de blir råteskadet. All liggende kledning lektes ut 18-23 mm med loddrette lekter, og åpning i topp og bunn. Bordene legges i utgangspunktet med et omlegg på 15-25 mm.

Bordkledning: Liggende kledning – weatherboard

Weatherboards har en skråskåret forside, og er tykkere i overkanten enn i underkanten. Baksiden er loddrett, og bordene har fals i omlegget.

LES OGSÅ: Liggende kledning: Weatherboard

Loddrett, stående bordkledning

Stående kledning krever mer av utlektingen enn liggende, for å skape god lufting på baksiden. Tradisjonelt er den derfor mest brukt i innlandet, der klimaet er tørrere enn ved kysten. Stående kledning krever også ofte et gitterverk av både sløyfer og lekter. Lekter bør skråskjæres øverst med hellingen utover, slik at eventuelt vann renner vekk fra innerveggen. Kledningen settes i utgangspunktet med et omlegg på 15-25 mm til nabobordet.

Tømmermannskledning

Den mest vanlige stående kledningen er den såkalte tømmermannskledningen, som er en kledning av overlappende under- og overliggere. Den lages oftest med 148 mm brede, jevntykke over- og underliggere. Andre bredder kan brukes, men bredden bør ikke overstige 173 mm på grunn av sprekkfare.

Bordkledning: Vend den "glade" siden ut.

På bildet kan du se hvordan kledningsbordene er plassert i forhold til hverandre i en tømmermannskledning, og hvordan skruene er satt i. Du kan også se hvordan kledningsbordene ser ut når de vender riktig – med den "glade" siden ut.

Vend den "glade" siden ut

Når du monterer bordkledning er det ikke likegyldig hvordan du vender bordene. Hvis du kan velge, vender du bordene med den sterkeste siden ut.

Den sterkeste siden på et kledningsbord finner du ved å se på endeveden. Her vil du kunne se at årringene danner buer – som en sur eller glad munn. Det er den "glade" siden som er den sterkeste og den som skal vende ut. Grunnen er at det er den som er nærmest kjerneveden, som er den sterkeste delen av treet.

Ny bordkledning utenpå den gamle

Hvis du ikke orker tanken på å bytte ut en utdatert og kjedelig bordkledning, har vi en god nyhet: I enkelte tilfeller kan du bare sette ny kledning utenpå den gamle og spare deg for både tid og krefter.

Forutsetningen er selvsagt at den gamle kledningen ikke er råtten eller angrepet av sopp. I så fall finnes ingen snarvei, og du må fjerne den gamle kledningen før du setter opp ny.

LES MER: I denne gjør det selv-veiledningen lyktes det oss å legge en tømmermannskledning utenpå den gamle liggende kledningen: Les gjør det selv-veiledningen.

Bordkledning: Ny kledning utenpå den gamle.

Her satte vi en tømmermannskledning utenpå den gamle liggende kledningen.

Tresorter til kledning

Tresorten som brukes mest til utendørs kledning i Norge er gran, som har en tett cellestruktur i yteveden, og derfor egner seg godt til utendørs kledning. Du kan kjøpe den både ubehandlet, grunnet og toppbehandlet på fabrikk. Gir du en toppbehandlet kledning et siste toppstrøk på veggen etter at kledningen er montert, går det lang tid før du trenger å vedlikeholde kledningen.

Det selges også kledning av materialer som er mer vedlikeholdsvennlige enn andre. Malmfuru, som har en andel på 90-100 % kjerneved er et eksempel på dette. Et annet er amerikansk sedertre. Ellers kan du vurdere kledning som på forskjellig vis er impregnert. Det kan være alt fra tradisjonell grønnimpregnert furu, via kjemisk behandlet og varmebehandlet Kebony til varmebehandlet Termowood, for eksempel. Dessverre er det slik at du må betale ekstra, noen ganger ganske mye ekstra, for å redusere fremtidens vedlikehold.

Bordkledning: Det brukes mange typer tre til kledning.

Bordkledning: Det brukes mange typer tre til kledning.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Flotte vegger med bordkledning
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake