Forskalingsblokk – veien til et solid fundament

Få mer kunnskap om forskalingsblokker i vår hurtigguide. Se hvordan du bruker forskalingsblokker og hvilke prosjekter du kan bruke dem til – det er ikke kun til fundament!

En forskalingsblokk er en H-formet betongblokk, som primært brukes til fundament.

Standard forskalingsblokker er 50x20x20 cm (LxBxH). Men du får også kjøpt halvblokker, endeblokker og hjørneblokker med andre mål. Det finnes også smalere blokker, med en bredde på 15 cm.

Hvis du søker etter forskalingsblokker, vil du se at de også kalles andre ting som for eksempel H-blokker og støpeblokker.

Forskalingsblokker mål og vekt

En standard forskalingsblokk fra for eksempel Asak miljøstein (50x20x20) veier 21 kilo. Kjøper du en smalere stein fra for eksempel Byggmax (50x15x20) veier den 18 kilo.

Forskalingsblokk: Mål og vekt

En klassisk forskalingsblokk

Hvor mye betong i forskalingsblokker?

Det går med cirka 85 liter betong per kvadratmeter mur med 15 cm forskalingsblokker, mens det går med cirka 110 liter per kvadratmeter hvis du bruker 20 cm forskalingsblokker.

Prisen varierer, men de smaleste forskalingsblokkene kan du finne fra cirka 30 kroner per stykk.

Fundament med forskalingsblokker

Hvis du bygger et fundament, typisk en ringmur, med forskalingsblokker, stiller du blokkene i forlengelsen av hverandre. Deretter legger du ned armeringsjern i blokkene, slik at de forbindes, før du heller betong i dem.

Forskalingsblokkene vil nå utgjøre et sammenstøpt, sterkt fundament, som du kan bygge videre på.

Sett forskalingsblokkene i forlengelse av hverandre. Underlaget skal være helt plant. En murersnor sikrer at blokkene er i nivå.

Neste lag legges oppå, men forskjøvet, slik at hver forskalingsblokk hviler på to blokker under. Lange bord og tvinger holder her blokkene sammen, samtidig som bordene skal være en ekstra forskaling for betongen som legges på toppen av blokkene.

Forskalingsblokkene fylles med betong. Når den er herdet, har du et solid fundament å bygge videre på.

Støttemur eller vegg av forskalingsblokker

Forskalingsblokkene kan stables, og på den måten kan du bygge en støttemur i hagen – eller for den saks skyld en husvegg. Også her skal du bruke armeringsjern for å binde blokkene godt sammen. Og du skal sette blokkene i forband, altså forskjøvet fra lag til lag.

Alt mulig annet av forskalingsblokker

Akkurat som med for eksempel lecablokker, kan forskalingsblokker også brukes til alt mulig annet enn de egentlig er ment for. Du kan for eksempel bygge deg et rustikt utekjøkken eller en hagebenk. Kun fantasien setter grenser.

LES OGSÅ: Lær å støpe et enkelt fundament selv

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Fundament