Underlaget for plattformen, som hviler på 9 pilarer, er nå klart. Fabrikkbyggesettet for ramma består sju tverrgående bjelker og er forsterket med en midtsvill.

Tomta ligger enslig og idyllisk til et godt stykke inne i ”villmarka”. Her er det ingen naboer på flere kilometers avstand. Faktisk er det ikke engang bilvei helt fram.

Men det er ro og fred, og det er bare suset fra de store skjeggete granene og de slanke hvite bjerkestammene som bryter stillheten sammen med klukkingen fra de små bølgene mot vannkanten.

Plasser fundamentet riktig

Her – midt i idyllen – skal vi bygge en vedfyrt badstu og en badestamp. Helst så nær vannet som mulig.

Plasseringen er viktig, og beliggenheten er halve opplevelsen når du etterpå skal bade eller ta badstu.

Før vi bestemmer oss for plasseringen, følger vi solens vandring en hel dag for å se hvor det er skygge og hvor det er sol.

Vi prøvegraver også flere steder for å undersøke bakken. Er det store steiner? Hvor dypt kan du grave.

Underlaget er viktig før vi bestemmer oss for hvilken type plattform vi skal velge til badstua og badestampen.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Støp verdens enkleste fundament

Grav til fast grunn

For å finne en best mulig plassering snekrer vi en mal – i lette materialer – i samme størrelse som plattformene skal være. Etterpå flytter vi malen til ulike steder på tomta. Når vi har funnet en god plass for både badstua og badestampen, slår vi ned påler i bakken som markering.

For å få et så plant underlag som mulig, er det nødvendig å sage ned et par små tre og bukser. Røttene må vekk, for ellers risikerer vi at de vokser opp og skader bygget.

Uansett hvilken av de to plattformene du velger, er det nødvendig å grave bort det øverste jordlaget. Vi skal nemlig ned til fast grunn. Fordi vi skal pynte opp etter oss etterpå, legger vi mose og kvist til siden.

Pilarblokker

Når vi har lagt ut malen, og plassert den vannrett, ser vi fort hvor høye pilarene skal være.

Pillarer er et av to alternativer. Skal du støpe selv, begynner du med hjørnepilarene.

Fest så de andre stolpeskoene i malen slik at de henger løse inne i forskalingene. Da får du automatisk riktig vinkel og høyde på stolpeskoene når du fyller forskalingene med betong.

Her ble det valgt forhåndsstøpte pilarer – det er litt uvanlig. Vi kunne også valgt pilarblokker for å slippe å forskalle.

Pilarer bør stå på fjell eller frostfritt, men i dette tilfellet kunne vi ikke grave mer enn 40–50 cm før det kom opp vann.

Du kan også risikere at stor stein eller fjell gjør det umulig å grave dypere. Står de i ikke-drenert mark, bør det isoleres rundt pilarene for at ikke frosten skal løfte den.

Last ned hele artikkelen og se hvordan det gjøres.

Svillene legges direkte på pilarene for å få best mulig støtte. Det gjør at de innstøpte beslagene stikker opp, og dermed må kappes med baufil.

SERIE: Bygg hytte, badstue og villmarksbad

På en fantastisk tomt ved en sjø langt inne i skogen, bygde vi en hytte som vi innredet til badstue. I tillegg lagde vi et herlig villmarksbad. Se alle delene av prosjektet her.DEL 1: Bygg fundament til badestamp og hytte på naturtomt (denne artikkelen)DEL 2: Sett opp en hytte som byggesett på en dagDEL 3: Innred en hytte til badstueDEL 4: Bygg din egen badestamp