Drømmen har snart blitt virkelighet. Hytta er under tak, vindu og dør er montert, og gulvet er lagt. Når den er isolert, kan du selv velge om du vil bruke den som badstue, redskapsbod, kontor eller gjestehytte.

Drømmen har snart blitt virkelighet. Hytta er under tak, vindu og dør er montert, og gulvet er lagt. Når den er isolert, kan du selv velge om du vil bruke den som badstue, redskapsbod, kontor eller gjestehytte.

Forutsetningen for at du skal lykkes med å bygge en ferdighytte, er at underlaget er helt plant og vannrett. Underlaget kan være en støpt platting, en grunnmur eller som her, en plattform av tre på pilarer

LES: Slik lager du punkfundament på naturtomt

Oppå underlaget festes en bunnsvill, og på denne bygges huset. Her spikrer vi fast svillen i bunnrammen med en spiker for hver 60 cm.

Hytta monteres med en enkelt spiker i hvert hjørne!

Deretter går det lekende lett – omfarene (lagene) med lafteplanker legges ett etter ett, og plankene er saget til slik at de låser hverandre. Nesten alle som produserer monteringsferdige hytter og boder sager plankene slik at de låses.

Nå og da hender det at du må slå plankene på plass med hammeren, men du må ikke slå direkte på dem. Bruk klossen som følger med, eller lag deg din egen kloss som du kan slå på.

Selv om det virker lite, holder det faktisk med en eneste 100 mm spiker i hvert hjørne for hvert omfar. Det betyr at det i prinsippet holder med hammer og sag for å bygge dette huset.

Hyttas vegger settes opp på et par timer

Når du har stablet en del planker, låst dem og spikret dem fast i hjørnene, kommer du opp i høyde med den nedre kanten av vinduene, og da kan en selvbygger kanskje bli nervøs.

Veggene ved siden av vinduene virker både skakke og vinglete, men bare ta det med ro. De retter seg opp straks du stabiliserer med overliggere over vinduene.

Etter noen timer har du reist veggene, og da skal mønsåsen på plass. Den er saget til og gjort klar fra fabrikken, og er lett å legge opp. Deretter gjør du ferdig taket, før dør og vinduer settes inn.

Last ned hele artikkelen og se hvordan det gjøres.

Lafteplankene stables på samme måte som når vi lafter. De er saget til slik at de låser hverandre, og derfor holder det med en spiker i hvert hjørne for å få en sterk og holdbar konstruksjon.

Den siste remsen med takbelegg legges over takåsen og overlapper belegget på de to taksidene. Takbelegget er festet på trekantlistene. Avslutt med å feste en list eller et metallbeslag oppå vindskiene.

SERIE: Bygg hytte, badstue og villmarksbad

På en fantastisk tomt ved en sjø langt inne i skogen, bygde vi en hytte som vi innredet til badstue. I tillegg lagde vi et herlig villmarksbad. Se alle delene av prosjektet her.DEL 1: Bygg fundament til badestamp og hytte på naturtomtDEL 2: Sett opp en hytte som byggesett på en dag (denne artikkelen)DEL 3: Innred en hytte til badstue DEL 4: Bygg din egen badestamp