Den enkle guiden til vinduspussing

Det finnes utallige gode råd om vinduspussing, men hva fungerer egentlig? Her får du vår guide til hvordan du får rene vinduer uten striper hver gang.

Klikk på overskriftene for å komme direkte til avsnittet i artikkelen.

Hva skal være i vannet når du skal vaske vinduer?

En sikker oppskrift er en blanding av salmiakk og oppvaskmiddel, der du skal bruke en kork av hver, som blandes i cirka 5 liter kaldt eller lunkent vann.

Hvis du har avspenningsmiddel i vannet, blir vannets overflatespenning brutt, og vannet kan derfor enklere gli av glasset uten å etterlate merker.

Det finnes mange rengjøringsmidler på markedet som er beregnet til å vaske vinduer. Men en hjemmelaget blanding er ofte best, billigst og mest miljøvennlig.

Det anbefales kun å bruke glassrens til å pusse vinduer innendørs. Glassrens er generelt best til speil og gjenstridige flekker.

Vaske vinduer innendørs med glassrens

Du skal kun bruke glassrens når du vasker vinduer innendørs.

Riktig utstyr til rene ruter

Det eneste utstyret du trenger når du skal vaske vinduer er:

  • Et spann
  • En børste
  • En skrape
  • Lofri klut

Hvis du kjøper en børste og en skrape i god kvalitet, er det ingen grunn til en masse smart ekstrautstyr.

Hvis du for eksempel har sprossevinduer, skal du huske en skrape som passer. Det enkleste er å finne en som passer i størrelse mellom sprossene, slik at du kan tørke over med ett enkelt trekk.

Etterpå kan du bruke en lofri klut til å tøkre av eventuelt overskytende vann.

Utstyr når det skal gå litt raskere

Hvis du for eksempel er så heldig at du har et drivhus eller et hus med ekstra mange vinduer, har du selvfølgelig en god unnskyldning for å investere i utstyr som får jobben til å gå litt raskere.

Du kan kjøpe ekstrautstyr til mange høytrykksspylere, slik at de også kan brukes til å pusse vinduer. Du må selvfølgelig huske å skru ned trykket.

LES OGSÅ: Høytrykksspyler test (2023)

Det er også kommet flere roboter på markedet, som kan vaske vinduer både inne og ute.

En annen løsning er selvfølgelig å leie profesjonell hjelp. Prisen på vinduspussing svinger kraftig i forhold til hvor du bor og hvilke vinduer du har.

Høytrykksspyler til å vaske vinduer

Hvis du bruker en høytrykksspyler til å vaske vinduer med, skal du huske å skru ned trykket.

Vask vinduer på en gråværsdag

Det er stor uenighet om det er best å pusse vinduer når solen skinner, i regnvær eller når det er overskyet.

Du får det beste resultatet når det er overskyet.

Solskinn er den sikre veien til striper, fordi såpevannet tørker før du rekker å tørke det av.

Fordelen ved å pusse vinduer når det regner, er at skitten enklere vaskes av i det våte været. Til gjengjeld kan du oppleve at rutene er like skitne etterpå, fordi luften inneholder en masse støv som enkelt setter seg fast på de våte rutene.

Hvis du skal vaske vinduer når der er frost, er det mange som anbefaler å putte litt vindusspylervæske i vannet for å få et godt resultatet.

Unngå kalk når du vasker vinduer

Enkelte steder er det kalk i vannet, som kan etterlate ukledelige striper på vinduene. Mange tilfører derfor litt husholdningseddik i vannet for å motvirke kalken.

En annen løsning kan være kalkfritt vann, hvis du for eksempel har et kalkbehandlingsanlegg installert. Hvis du har en kondenstørketrommel, kan du også spare på vannet fra den. Det er nemlig perfekt til å pusse vinduer med.

Mange profesjonelle vinduspussere bruker kalkfritt vann, og kan derfor unnvære skrapen etterpå.

Hvis vinduene er hardt rammet av kalk, kan du bruke eddiksyre. Men da er det viktig å ta forholdsregler, fordi syren for eksempel kan løse opp maling og isolasjon ved vindusrammen.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Vinduer