Ny karm til den gamle døren

Denne gamle, gode døren er funnet på et loft, og må derfor ha en ny karm før den kan settes opp. Til karmer er det viktig å bruke tre som ikke slår seg. Her har snekkeren valgt kjerneved av furu, men karmtre kan også fås i andre stabile tresorter, som for eksempel teak og eik.

For å sikre seg at karmen vil passe perfekt til dørbladet, legger håndverkeren døren i falsene på de to sidekarmene. For å sikre seg at døren ligger helt korrekt, plasserer han 3 mm klosser mellom karmene og dørbladet både i toppen, bunnen og på sidene. Avstanden sikrer at dørbladet kan åpnes og lukkes uten risiko for at den på et tidspunkt støter på dørkarmen.

For å holde dørbladets plassering fast i karmen, spenner snekkeren det hele sammen med lange skrutvinger. Det er veldig viktig at alt holdes på plass nå, så derfor bruker han tre skrutvinger. De plasseres oppe, midt på og nede, de stedene hvor klossene også er plassert.

Nå må det måles nøyaktig ut til overkarmen, som skal plasseres oppå de to sidekarmene. Målet tas fra sidekarmenes ytterkant til ytterkant – her er det 86,2 cm. Overkarmen er saget til i lengden, og skal nå skjæres til så den kan monteres og ligge plant oppå sidekarmene. Det betyr at det må skjæres et stykke av overkarmens nederste del på begge sider.

Stykket som skal fjernes skal ha samme bredde som sidekarmens tykkelse – 2,8 cm. Det målet avsetter fagmannen på karmen. Det er viktig å bruke en vinkel til oppstrekingen, så skjæringen blir helt presis. Og like viktig er det at sagen innstilles helt nøyaktig, så det kappes bort akkurat 2,8 cm.

I dybden skal sagen innstilles så den skjærer 1,4 cm ned – nemlig ned til bunnen av falsen. Dermed vil overkarmen passe perfekt oppå sidekarmene. Nå er det bare å sage ut på begge sider av overkarmen. Har du ikke en bordsag, kan du benytte en fintannet håndsag. Før du fester overkarmen, må du kontrollere at overkarmen passer akkurat mellom sidekarmene.

Det gjør den, og kan nå monteres. Det gjøres med trelim, det smøres godt på kantene der den har kontakt med sidekarmene. Overkarmen presses inn, men ennå ikke helt inn. Først må det presses litt lim inn mellom karmenes ytterkanter på begge sider. Og så presses overkarmen på plass.

Karmen skal skrus sammen, så fagmannen forborer nå med et 3,5 mm bor. Han borer tre hull – ett oppe, ett nede og ett på midten. Deretter kan skruene, som er 4,5 x 70 mm, skrus i. Det samme gjentar seg på den andre siden. Og så er døren faktisk ferdig. Men før karmen forlater verkstedet, vil fagmannen skjære til karmen i lengden. Da forkanten på terskelen som karmen skal plasseres på er 1,8 cm høy, måler fagmannen det stykket ned på karmene.

LES OGSÅ: Karmskruer – bli ekspert på 5 minutter!

Han streker opp ved hjelp av vinkelen, og sager av det overskytende med en håndsag. Sag forsiktig det siste stykket, så det ikke løsner en flis av karmen. Når begge karmsidene er saget til i lengden, må det monteres et støttebord, som sørger for å holde karmen stabil under transport. De lange skrutvingene kan fjernes. Og den nye dørkarmen er klar til oppsetting. Det tok håndverkeren snaut tre kvarter å bygge den nye karmen til den gamle døren.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Dørkarm