Få døren til å passe i hullet

Eksperten viser hvordan du ganske enkelt tilpasser en dør som er for stor til det dørhullet den skal sitte i.

Intro

Du kan selvfølgelig kjøpe en dør og en dørkarm på spesialmål, hvis dørhullet ikke passer til en standarddør. Men du kan spare mange penger på i stedet å kjøpe en massiv standarddør, og deretter kappe både dør og karm.

Forutsetningen er at du gjør det riktig første gang – og det kan fort gå galt når karmen og døren kan vendes på flere forskjellige måter. Veien til et godt resultat, går via å lage en prøvesammensetting av karmen, og sette inn døren slik den skal brukes (håndtaket sitter over låsen).

Deretter kan du kappe fra bunnen. På karmen synes det nemlig ikke at det er skåret i bunnen, og på døren kan det enkelt skjules med maling.

Veiledning

01
Slik gjør du 9 Trinn

1

Legg opp karmen, slik at du har kontroll. Dørfalsen (hakket) skal vende opp, og hengslene skal sitte i den siden du ønsker de skal være.

2

Karm og dør skal her lages 2 cm kortere. De kappes i bunnen, der det er minst synlig. Da du har lagt opp karmen slik den skal settes sammen, skal den kappes nede ved terskelen (bunnstykket).

3

Kapp begge de loddrette karmstykkene med en kappsag. Du kan også bruke håndsag, men kappsagen leverer et helt rent og vinkelrett snitt.

4

Skjær nøyaktig. Begynn med å sage litt fra streken, for å sikre at du ikke kapper av for mye. Deretter beveger du deg mot streken, til du treffer den nøyaktig og kan kappe karmen helt av.

5

Legg døren opp på to bukker, der det ligger to lekter som understøtting. Da unngår du at biten du skal kappe av brekkes av. I stedet blir den liggende på lektene til du fjerner den.

6

Juster sagdybden til 3 mm. Da riper den bare i overflaten, slik at det ikke blir slått fliker av malingen.

7

Deretter justerer du sagdybden til 45 mm, og kapper av døren. Sag langsomt det siste stykket, slik at du ikke skader overflaten på den.

8

Slip den nyskårede kanten med slipepapir, korn 120. Hvis kanten etterlates helt skarp, blir den veldig sårbar, og malingen klarer ikke å henge fast.

9

Forsegle bunnen på døren med lakk. Lakker to strøk, så døren ikke suger fukt og svulmer opp. Dermed er karmen og døren klare til å settes opp.

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Dørkarm