En mørk, glatt dør forvandles til en hvit fyllingsdør

Hvis du synes en glatt dør er kjedelig, kan du enkelt forvandle den til en fyllingsdør. Det krever bare et par MDF-plater, noen pyntelister og litt maling.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
400 kroner per dørside
Lag fyllinger på glatt dør

Bak fyllingsdørens lyse ytre, skjuler det seg en glatt dør i mørkt tre.

Intro

Du skal skjære ut en MDF-plate i fire avlange stykker. De limes fast på døren, slik at den ligner en tradisjonell fyllingsdør.

Hjørnene skal rundes og kantene freses, til fyllingene får en flott finish.

Rundt fyllingene skal du sette pyntelister. For å få dem plassert i samme avstand, er det smart å bruke en mal. Da blir de sittende helt perfekt.

Døren skal males til slutt, slik at MDF-plater og pyntelister "skjules", og døren fremstår jevn og harmonisk.

Dette får du:

 • Trinn for trinn-veiledning – slik gjør du.
 • Materialliste – dette skal du bruke til prosjektet.
 • Oversikt over spesialverktøy – dette skal du bruke til prosjektet.
 • Maleveiledning – slik sliper og maler du døren.

Veiledning

01
Slik gjør du 7 Trinn

Du begynner med å ta av døren og legge den på et par bukker, slik at du får en ordentlig arbeidshøyde. Fjern lås, håndtak og alle beslag. Da blir det enklere å jobbe med døren.

Først skal døren renses med grunnrens. Når den er tørr, skal den slipes, så du er sikker på at den avsluttende malingen får en god vedheft.

Feltene til fyllingene skjærer du ut av en MDF-plate. De runde hjørnene lages med en hullsag, og de avfasede kantene med en overfres. Rundt feltene monteres det pyntelister.

1

Legg de fire platene til fyllingene tett sammen oppå et underlag du kan bore i. Stikk av et par mm på alle hjørner på hver plate, så det er plass til et bor. Stift dem fast med dykkert så de blir liggende.

2

Lag hull med en hullsag midt i krysset der alle fire hjørner på platene møtes. De avstukkede hjørnene danner et hull der senterboret plasseres mens du sager. Flytt platene rundt til alle hjørner er saget ut.

3

Fres kantene med et 45 graders fresestål. Fres alle kanter på alle de fire platene, slik at kantene som vender ut blir avfaset.

4

Platene limes fast på døren. Mål først opp så du har nøyaktig plassering, og lim deretter fast fyllingene med monteringslim. Platene får også et par dykkert, slik at de sitter godt fast.

5

Mål opp til lister rundt fyllingene. Finn et par klosser som har den avstanden du ønsker, og mål opp til listene med dem. Da er du sikker på at du får den samme avstanden mellom alle listene.

6

Pyntelistene kappes med skrå snitt i endene, slik at du får flotte gjærskjøter. Her bruker vi en gjærekasse og håndsag, men har du en kapp-/gjærsag går det fortere.

7

Sett fast pyntelistene. De monteres med monteringslim og små dykkert. Gi dem eventuelt litt trelim i hjørnene, slik at gjærskjøtene ikke kommer til å gape.

Materialer

 • MDF-plate, 9 mm
 • Pyntelister av PU-skum
 • Monteringslim
 • Dykkert, 30 mm
 • Akrylgrunning
 • Akrylsparkelmasse
 • Akrylmaling

Spesialverktøy

 • Hullsag
 • Gjærekasse

Tidsforbruk

En dags tid (ekskl. tørketid).

Pris

Cirka 400 kroner per dørside.

Vanskelighetsgrad

Enkelt, hvis du er vant til å frese. Hvis ikke, er det en god idé å øve seg litt først.

Video

Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

Slå av varmen når du maler

Unngå lo fra malerullen

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Dører