Skyvedør med sveiset ramme

Bygg din egen flotte og rustikke skyvedør med en kraftig metallramme, svidd panel og pleksiglass. Skyvedøren kan tilpasses enhver åpning, og du får en utførlig arbeidstegning, en pedagogisk trinn for trinn-veiledning og selvfølgelig masser av tips og triks!

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
Cirka 20.000 kroner

Skyvedøren kan enkelt tilpasses enhver bredde og høyde. Og den kan brukes både inne og ute.

Intro

Glem alt om hvite, triste og laminerte standard skyvedører, som i tillegg kan være vanskelige å finne til akkurat den døråpningen du har hjemme. Her får du oppskriften på en ekstremt lekker løsning, som lett kan tilpasses enhver åpning!

Ja, det er en rekke spennende gjør det selv-utfordringer forbundet med denne rustikke skyvedøren. Du skal for eksempel ha mot til å jobbe med metall, og du kommer til både å kappe og sveise i det. Men når det er sagt, så hører metallarbeidet til i den enkle enden av skalaen, så det er faktisk et fint nybegynnerprosjekt.

Skyvedør på hjul

En stor skyvedør med kraftige metallrammer og panelbord veier en del. Og du skal selvfølgelig være oppmerksom på hvilken type vegg du skrur fast veggskinnen til. Men i praksis skal vegg skinnen kun holde døren oppreist; det er nemlig to små faste transporthjul under hver skyvedør, som bærer vekten.

Kan monteres inne og ute

Den rustikke skyvedøren vi viser hvordan du bygger her, er i utgangspunktet beregnet til å bli satt opp innendørs. Men hvis du har behov for det, kan den enkelt tilpasses et utendørsliv også. Det krever bare at du gir treet litt trebeskyttelse, og at du også vurderer å lage dørene med litt større hjul - små transporthjul egner seg for eksempel ikke så godt, hvis de skal kjøre på et grovt underlag som grus, stein eller et skittent garasje- eller stallgulv.

Bli hobbysveiser med gjør det selv!

Det er både morsomt og enkelt å jobbe med metall, og hvis du følger Gjør Det Selvs sveisekurs for nybegynnere, tar det ikke lang tid før du er klar som hobbysveiser.

Et lite sveiseapparat, pluss nødvendig verneutstyr, kan du få kjøpt for rundt 3000 kroner. Og hvis du vil lære å lage en perfekt sveisesøm mellom to metallstykker, er det bare å sette i gang!

Les mer: Lær å sveise

Veiledning

01
Kapp og monter veggskinnen 4 Trinn

Veggskinnen over døråpningen holder skyvedøren på plass, slik at den ikke vipper inn eller ut. Den skal slik sett ikke holde vekten til skyvedøren, fordi skyvedøren hviler på hjul, men du må likevel ta hensyn til hvilket veggmateriale du skrur den inn i, og bruke passende plugger og skruer. Her er veggen av gipsplater utenpå skrufaste treplater. Derfor bruker vi treskruer.

Størrelsen på skyvedørene avhenger av døråpningen. Regn med at når dørene er lukket, skal de stikke 4 cm utenfor døråpningen i både topp og sider.

1

Marker hvor skinnen skal monteres. I dette eksempelet er høyden 265 cm. Kapp skinnen i en lengde på åpningens bredde (her 235 cm) + de kommende dørenes bredde (243 cm) = 478 cm.

2

Forbor til et hull i midten av skinnen (E) (flatstålet) for hver 35-36 cm. Her tilsvarer det 13 hull i veggskinnen. Sørg også for å bore opp hullene slik at skruehodene kan undersenkes i skinnen.

3

Sveis et 5 cm langt avstandsstykke av 20 x 20 x 2 mm firkantrør (B) bak på de 13 skruehullene. Sørg for at stykkene er sentrert, slik at det er 15 mm fra topp og bunn av veggskinnen til avstandsstykkene.

4

Skru fast skinnen, og sjekk fortløpende at den er i vater. Sørg for å bruke skruer/plugger som sitter godt i den veggen du setter den på. Som du ser her, holder avstandsstykkene (B) skinnen 5 cm ut fra veggen.

02
Lag dørrammene 7 Trinn

Begynn med å kappe de kraftige firkant rørene på 40 x 40 x 2 mm, som skal brukes til ytterrammene på de to skyvedørene.

Husk at hvert hjørne skal kappes i 45 grader, så det er en god idé å sjekke og dobbeltsjekke at snittene vender riktig før du kapper.

Begynn også med kun å punktsveise firkantrørene sammen. Da har du mulig heten til en siste finjustering, før du sveiser helt ferdig.

1

Kapp firkantrørene (A) til dørrammene. Endene skal passe sammen i 45 grader. Har du ikke en metallbåndsag, må du bruke en vinkelsliper. Men pass på at snittene ikke blir så grove at rammen blir skjev.

2

Slip de kappede kantene forsiktig med en vinkelsliper. Denne prosessen kalles også for avgrading. Pass på ikke å fjerne for mye materiale.

3

Legg firkantrørene (A) på arbeidsbordet, og heft det første hjørnet sammen med to punktsveisinger. Når vi kun punktsveiser, er det nemlig fortsatt mulig å justere litt på vinklene til hjørnene.

4

Sjekk at hjørnet er i vinkel, før du legger opp de neste rørene og punktsveiser de resterende hjørnene.

5

Når diagonalene på rammen er akkurat like lange, er rammen rettvinklet.

6

Nå skal du helsveise alle hjørner. Sørg for å sveise dem hele veien rundt: på sidene, i toppen og inne i selve hjørnet.

7

Etter sveisingen slipes alle sømmene glatte med vinkelsliperen. Blir det små ujevnheter, buler eller småhull, kan du alltid fylle etter med en metallsparkelmasse. Sørg alltid for å ha på verneutstyr når du jobber med vinkelsliper og sveising.

03
Monter hjul og ruller på rammene 4 Trinn

Vekten av skyvedøren holdes hovedsakelig av de to små faste transporthjulene under hver av de to rammene, og disse skal du montere nå.

Deretter monteres de relativt store skyveportrullene, som skal holde toppen av rammene fast til veggskinnen. Rullenes høydeplasseringer skal måles opp nøyaktig, slik at skyvedørene ikke henger for tungt i veggskinnen.

ADVARSEL: Før du sveiser, er det viktig å slipe av galvaniseringen på rullenes beslag - ellers vil det utvikles giftige damper!

1

To små faste transporthjul (G) festes til de nederste firkantrørene 10 cm inn fra kanten på hver ramme. Sørg for å feste hjulene på baksiden av rammene (den siden som vender inn og du ikke ser).

2

Mål opp og merk opp på toppen av rammen hvor skyveportrullene (F) skal sitte. Her sitter de 10 cm inn fra hvert hjørne. Sørg for at midten av rullene ender i en høyde som tilsvarer veggskinnens høyde.

3

Sveis fast rullene (F) med et par punkter til rammenes forsider (og husk å snu rammene, slik at rullene vender inn mot veggen og skinnen).

4

Nå kan du sjekke at rammenes transporthjul og skyveportruller faktisk passer med veggskinnen. Skulle det bli nødvendig, kan du justere skyveportrullenes plasseringer før du helsveiser dem. Det er mye enklere å flytte rundt på stålrammen nå, før det kommer tung kledning på den. Sørg derfor for at begge rammene står solid fast og glir til sidene som de skal, før du fortsetter. Sørg for at rammen ikke henger for tungt i veggskinnen, og at den kan gli fra side til side uten å falle fremover.

04
Lag vindu, og monter kledning 9 Trinn

Nå er det klart for montering av vindusrammene, bakkledningen, de svidde panelbordene og til slutt vinduene, som skal limes inn.

Baksidene av dørrammene dekkes med en OSB-plate, som går fra kant til kant. På den måten kan de svidde bordene limes på innenfor selve stålrammen. Dermed blir det ingen synlige skruer. Vi viser hvordan du bygger den store rammen med vinduene i. Etterpå kan du bruke den samme fremgangsmåten til å bygge den lille.

1

Kapp og sveis tre “vindusbjelker” (D) av T-jern, og plasser dem innenfor den ytre vindusrammen, som lages av L-jern (C). Legg merke til at det også er L-jern i topp og bunn. Sveis deretter fast vindusrammen.

2

Sveis fast de innerste loddrette stiverne (A) på hver side av vindusrammen. Etterpå skal du sveise på de vannrette stiverne (A1) (se tegningen).

3

Sparkle mellomrommet mellom stiverne (A) og vindusrammen (C). Når sparkelmassen er herdet, males rammene med en maling til metall, for eksempel Hammerite. Deretter skal malingen få lov til å tørke.

4

Skru fast OSB-platene (J) på baksiden av dørrammene. Men før du kommer så langt, skal du forbore langs kantene for hver 20 cm med et 2 mm metallbor.

5

Lag en prøveopplegging med panelbordene (H), og kapp dem til slik at de passer perfekt innenfor metallrammene, eller slik at de ligger i et mønster du liker.

6

Svi bordene med en gassbrenner. Sørg for å holde gassbrenneren i bevegelse hele tiden - da blir resultatet jevnt. Og vær forsiktig med åpen flamme hvis du svir bordene innendørs.

7

Lim fast de svidde bordene (H) til OSB-platene (J) med tre- eller monteringslim, og la limet tørke i et døgns tid.

8

Lim pleksiglassene (K) i vindusrammene (C + D) med monteringslim - det blir penest hvis du legger kun en stripe lim på baksiden av glassene, som her, og altså ikke mellom metallrammen og glassene.

9

Monter dørhåndtakene til slutt, når skyvedøren er løftet på plass.

Materialer

 • 40 x 40 x 2 mm firkantrør (A + A1)
 • 20 x 20 x 2 mm firkantrør (B)
 • 30 mm vinkelstål (C), L-profil
 • 30 mm vinkelstål (D), T-profil
 • 50 x 8 mm flatstål (E)
 • 4 skyveportruller (F), 120 mm
 • 4 faste ruller (G), 38 mm
 • 18 x 120 mm rupanel (H)
 • 18 mm OSB-plate (J)
 • 600 x 400 x 4 mm pleksiglass (K)

Dessuten:

 • Skruer og plugger til veggskinne
 • Skruer til OSB-platene
 • Monteringslim
 • Metallsparkelmasse + -maling
 • Dørhåndtak + dørstopp

Tidsforbruk

Et par dager, inkludert tørketider.

Pris

Regn med inntil 20.000 kroner for denne skyvedøren på 225 x 243 cm, alt inkludert.

Vanskelighetsgrad

Det er mange utfordringer skjult i dette prosjektet, og du kommer til både å sveise og snekre.

Tegning

Multimedia

Video

Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

Stoppkloss til kappsagen

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Skyvedører