Hoveddøren henger – løs problemet enkelt og greit

Det er irriterende, men de fleste dører vil sette seg etter en stund. Ytterdører er tunge, og vekten tynger på hengslene så døren blir skjev i karmen. Det er heldigvis enkelt å løse problemet.

Intro

Det kan være flere årsaker til at en dør blir skjev i karmen. Dørens tyngde og vanlig slitasje kan ha løsnet skruene i hengslene, slik at døren blir trukket ned. Det kan også være karmen som har satt seg på grunn av fuktpåvirkning. Når treet blir vått, utvider det seg. Og når det tørker, trekker det seg sammen igjen. Det kan være noen av årsakene til at en dør blir skjev i karmen. Uansett årsak, så er det et problem som enkelt kan løses med riktig verktøy.

Vi har identifisert fem måter å løse problemet med en skjev dør på. Det kan godt hende problemet ditt blir løst med det første forslaget. Hvis ikke, må du gå videre og prøve de andre mulighetene.

LES OGSÅ: Slik skifter du ytterdøren

Materialer

  • Skrutrekker
  • Skiftenøkkel
  • Høvel
  • Hengselretter

Veiledning

01
Slik gjør du 5 Trinn

Vi har fem løsninger du kan prøve på en dør som henger. Den første løsningen vil ofte være nok, fordi en hengende dør ofte skyldes litt løse dørhengsler.

Er det ikke nok, må du forsøke deg med noen av de andre forslagene. Hvis alt slår feil, kan det være en løsning å høvle av litt på døren, men prøv alle de andre mulighetene først.

1

Begynn med å stramme skruene i hengs ­ lene. Hvis skruene ikke får feste i treverket, kan du skifte dem ut med tykkere eller lenger skruer.

2

Prøv å justere hengslene. Det kan gjøres med en hengselretter. Fordel justeringen på den øverste og den nederste delen av hvert hengsel; ellers risikerer du å trekke ut skruene av karmen eller dørbladet.

3

Løft av døren og sett dørringer på alle hengsler. Sett deretter døren på plass igen. Dørringene hever døren, så den ikke støter mot terskelen. Ringene finnes i forskjellige størrelser. Finn riktig mål før du kjøper ringene.

4

Juster karmskruene. Moderne karmer er ofte montert med justerbare karmskruer. Bruk en skiftenøkkel og det justerverktøyet som følger med til karm skruen. Merk deg at det ikke er sikkert at karmskruene dine kan justeres.

5

Høvle litt av bunnen. Hvis døren fortsatt støter mot terskelen, er det ofte ikke annet å gjøre enn å høvle, til døren og karmen passer sammen igjen.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...