Spar varme: Bruk 150 kroner og få mangedobbelt igjen!

Massevis av fyringspenger fosser rett ut av dører og vinduer hvis tetningslistene ikke er tette. Derfor bør du skifte dem. Det koster deg 150 kroner og en times arbeid per vindu.

Du kan ha nokså moderne energivinduer og en godt isolert ytterdør. Men hvis tetningslistene ikke er helt tette, kan den kalde uteluften passere fritt inn i huset ditt, og den behaglige (og dyrt) oppvarmede inneluften passerer motsatt vei - rett ut til kråkene.

Utette tetningslister kan skyldes flere ting. Selv den beste og dyreste tetningslisten vil med tiden miste den elastiske evnen sin på grunn av elde, vær og vind. Det samme vil skje – og det skjer ofte – hvis det kommer maling på listen når døren eller vinduet blir malt.

Test tetningslisten

Du kan teste elastisiteten ved å trykke på tetningslisten. Spretter listen raskt tilbake i form, fungerer den som den skal. Går det derimot litt tid før den spretter ut, er det et tegn på at den elastiske evnen ikke lenger er som den skal være.

Velg riktig type

Feil valg av tetningslist er også en hyppig årsak til at listen ikke er tett. Og det er fort gjort å velge feil, for det finnes mange forskjellige typer.

Her kan du se hvordan du finner en list som passer til vinduene og dørene dine, og du kan se hvordan du monterer listen riktig – trinn for trinn:
Finn riktig tetningslist

Vær nøye med monteringen

Til slutt har du selve monteringen. Den skal selvfølgelig også være riktig, hvis listen skal fungere optimalt.

Bruk et termokamera

Hvis tetningslistene er veldig dårlige, er det enkelt å merke det ved bare å holde hånden foran vinduet eller døren. Men er det ikke fullt så åpenlyst, kan du finne ut mer ved å bruke et termokamera.

Med et slikt kamera kan du også avsløre andre steder hvor varmen forsvinner ut av huset, for eksempel hvis vinduene ikke er godt nok isolerte. Du kan også finne ut hvor i gulvet gulvvarmeslanger eller varmekabler er plassert.

Et termokamera er dyrt å kjøpe, men det finnes flere steder du kan leie det. Her kan du lese mer om hvordan et termokamera virker, hvordan du avleser det og hva det koster:
Spar energi med termografen

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tetningslister