Vi har testet
7 høytrykksspylerne:
- STIHL RE 110
- KÄRCHER K 5 FC FLEX
- BILTEMA HPC 120B
- MAKITA HW1200
- NILFISK E 145 EXTRA
- HUSQVARNA PW 350
- BOSCH AQT 45-14 X

STIHL RE 110
Trykk: 110 BAR
Effekt: 1700 WATT
Cirkapris: 3000 KRONER

KÄRCHER K 5 FC FLEX
Trykk: 145 BAR
Effekt: 2100 WATT
Cirkapris: 3800 KRONER

BILTEMA HPC 120B
Trykk: 160 BAR
Effekt: 2200 WATT
Cirkapris: 2000 KRONER

MAKITA HW1200
Trykk: 120 BAR
Effekt: 1800 WATT
Cirkapris: 2750 KRONER

NILFISK E 145.3-10 H X-TRA
Trykk: 145 BAR
Effekt: 2100 WATT
Cirkapris: 3000 KRONER

HUSQVARNA PW 350
Trykk: 150 BAR
Effekt: 2100 WATT
Cirkapris: 2900 KRONER

BOSCH AQT 45-14 X
Trykk: 140 BAR
Effekt: 2100 WATT
Cirkapris: 2900 KRONER
Populære høytrykksspylere
For huseiere er det en lang rekke oppgaver som blir betydelig enklere med en høytrykksspyler. Rensing av belegningsstein er selvsagt en av de klassiske disiplinene, men skal du fjerne avskallet maling fra veggen eller vaske bilen, er den også smart. Med et trykk på minst 110 bar skal du dog passe på at du ikke kommer i skade for å ødelegge lakken på bilen eller skade andre flater. Derfor er det en fordel hvis trykket kan justeres.
Den konsentrerte vannstrålen er mange ganger kraftigere enn den som kommer ut av hageslangen. Det sparer tid og arbeid. Men en høytrykksspyler er ikke bare en høytrykksspyler. Derfor har vi testet sju høytrykksspylere, i prisspennet fra 2000 til 3800 kroner.
Testen viser en klar sammenheng mellom trykket produsentene opplyser og faktisk styrke, slik den oppleves. I tillegg er designet avgjørende for hvor behagelige maskinene er å bruke.
Slik har vi testet
Det er ikke unormalt at opplysninger fra produsentene ikke helt stemmer overens med virkeligheten. Derfor har vi naturligvis selv testet styrken, som vi anser som det viktigste parameteret. Med vannstrålen skjøt vi hull gjennom en blokk av isopor mens vi tok tiden.
Med flere av høytrykksspylerne følger det små deler som ikke skal forsvinne. Vi har vurdert designet og muligheten for oppbevaring av tilbehør, slange og ledning på høytrykksspylerne.
Vi har også testet kvaliteten på slangene. De skal kunne tåle et høyt trykk, og de kan derfor fort bli stive og umedgjørlige.
Til slutt har vi sett på hvilke smarte funksjoner hver deltaker har å by på.

KARAKTERGIVING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire elementene: styrke, design, slange og funksjoner.

STYRKE
Strålen ble konsentrert så mye som mulig, og maskinenes styrke ble skrudd opp på maksimum. Deretter tok vi tiden mens vi skjøt et hull gjennom en blokk av isopor med en tykkelse på 20 cm.

SLANGE
Kvaliteten på slangen er avgjørende for hvor enkel maskinen er å jobbe med. Derfor har vi testet slangene og vurdert hvor stive de er. Lengden teller også med i den samlede vurderingen.

DESIGN
Om håndtaket kan slås ned, ledningen rulles sammen og skjules på fornuftig vis, og om det er praktisk oppbevaring av det forskjellige tilbehøret teller med i vurderingen av designet.

FUNKSJONER
De viktigste funksjonene vi har valgt å rette søkelyset mot, er muligheten til å blande såpe med vannet, regulere styrken etter oppgaven og rulle sammen slangen på en trommel, slik at den er enklere å ha med å gjøre.
Resultatene

HUSQVARNA PW 350
2900 kroner
BILTEMA HPC 120B
2000 kroner
STIHL RE 110
3000 kroner
KÄRCHER K 5 FC FLEX
3800 kroner
MAKITA HW1200
2750 kroner
NILFISK E 145.3-10 H X-TRA
3000 kroner
BOSCH AQT 45-14 X
2900 kroner
Testvinner
Sterk og gjennomtenkt
HUSQVARNA PW 350
Husqvarnas høytrykksspyler får toppkarakter i tre av fire deltester. Det gjennomførte og solide designet skjuler en kraftig motor, som briljerer ved selv krevende oppgaver. I tillegg er den merkbart lettere enn de nærmeste konkurrentene.
Maskinen fra Husqvarna utmerket seg positivt på stort sett alle de parametrene som gjør en høytrykksspyler god. På designsiden er det tenkt på selv de minste detaljer: For eksempel sikrer en liten, smart krok at slangspissen blir sittende foran på maskinen, og bøyler på siden gjør det enkelt å rulle sammen ledningen. Det er selvsagt også smarte holdere på baksiden, slik at de ekstra munnstykkene ikke forsvinner. I tillegg har du vekten – med sine beskjedne 13,2 kg fryktet vi at Husqvarnaen ville føles spinkel. Men frykten var ubegrunnet, for det er på ingen måte tilfellet. Maskinen er både robust og enkel å flytte rundt på.
I styrkeprøven ligger maskinen også helt i topp, og den skitten den ikke klarer å vaske vekk, skal sitte godt fast. Men den store strålestyrken på 150 bar er også maskinens eneste minus. Det er nemlig ikke mulig å skru ned vanntrykket. Derfor skal du være oppmerksom og kanskje gå et ekstra skritt vekk fra objektet, når du vasker ting med litt sårbare overflater.
Alt i alt har Husqvarna med dette laget en maskin i absolutt toppkvalitet. Den vil være gull verdt til en lang rekke oppgaver – selv for krevende gjør det selv-ere.

Systemet med to bøyler til å vikle ledningen rundt når maskinen ikke er i bruk, er helt enkelt. Men det fungerer som det skal.

Den myke slangen er lett å rulle opp på trommelen, og den smarte metallbøylen sikrer at du raskt kan finne spissen på slangen.

Det kompakte designet med sammenleggbart håndtak, gjør at maskinen kan stues vekk under et bord eller på en hylle i verkstedet.
Godt kjøp
Sterk og rimelig
BILTEMA HPS 120B er som Biltema-maskiner flest. Det mest overflødige er skåret vekk for å holde prisen nede. Men yteevnen er det ikke noe galt med.
Faktisk var testens billigste deltaker den eneste som var i stand til å følge testvinneren i styrketesten, og det er ganske imponerende.
Men når salgsprisen er så lav, så koster det andre steder. Til tross for den store vekten på 24 kg, virker maskinen litt plastikkaktig, såpedispenseren må kjøpes separat, og du kan ikke justere ned testens høyeste trykk på hele 160 bar. Til gjengjeld er det blitt plass til slangeoppruller, som er utstyr vi savner på flere av de dyrere maskinene.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.