Intro
Veiledning
Det kan virke skremmende å skulle skjære hull i alle lagene i taket opp til loftet, men det er ikke så vanskelig og farlig som det kanskje kan høres ut. Du skal bare vite hvordan du griper an oppgaven.
Vil du være sikker på ikke å komme til å bore inn i takstoler, kabler og andre vitale deler, skal hullene bores oppe fra loftet. Her kan du nemlig enkelt se om det er noen hindringer.
Ta en kikk under isolasjonen på loftet. Er det plass nok til at røret kan være der, eller er du for tett på en takstol?
Når du skal montere et varmeflyttingsanlegg, kommer du til å måtte kappe og tilpasse de lange og rette rørene. Det er enklest å gjøre med en vinkelsliper og en så smal kutteskive som mulig.
Brett et A4-ark rundt røret (B), og tegn opp. Rekker ikke papiret rundt, kan du teipe sammen to A4-ark.
Skjøteniplene brukes når du skal skøte de lange og rette rørene. Alle skjøtenipler (+ vinkler) har en flat gummipakning, som bidrar til å gjøre sammenføyningene tette. Hvis du gir pakningene en dusj med silikonolje, glir alt helt enkelt sammen.
Sprut litt silikonolje på de svarte pakningene på skjøte niplene (L), før du setter sammen rørene.
For å holde styr på rørene oppe på loftet, monteres de i egne bæringer. De skrus fast på sperrene, rørene legges ned i dem, og til slutt skrus rørene fast i bæringene med et par selvskjærende skruer.
Skru bæringene (J) fast til sperrene med vanlige treskru er. Pass på at du ikke skjærer deg på de skarpe stålkantene.
Legg rørene (B) i bæringene (J). Denne typen finnes i for skjellige størrelser, som passer de forskjellige rørtykkelsene.
Hjertet i systemet, viften, monteres mellom to av de store og rette rørene. Her skal du være oppmerksom på at viften IKKE skal røre noen av rørene - skjer det, vil støyen nemlig kunne forplante seg ut i og bli forsterket gjennom systemet. Derfor henges viften fast mellom rørene med to gummioppheng.
Spenn fast viften (E) i opp henget (D) - husk å sette den så den blåser riktig vei, og med kabelboksen på toppen.
Det vi for alt i verden vil unngå, er at varmen avgis til loftsrommet og bare fiser ut i intet. Derfor skal rørene isoleres. Så sant det er mulig, kan du grave rørene ned i den eksisterende isolasjonen, og deretter isolere oppå rørene med for eksempel isolasjonsplater. Men du kan også vikle isolasjon rundt rørene i loftsrommet.
Brett isolasjonen rundt rørene, og teip den fast med aluminiumsteip. Forsegle alle skjøter med teipen.
Materialer
Tidsforbruk
En effektiv helg.
Pris
10-15.000 kroner for et system som dette til tre soverom.
Vanskelighetsgrad
Det er mange deler å holde styr på, og det kan være en utfordring å krabbe rundt på loftet, men selve systemet er lett å sette sammen.
A: T-STYKKER
B: VENTILASJONSRØR
C: REDUKSJONER
D: ELASTISK OPPHENG
E: KANALVIFTE
F: FILTERKASSETT
G: LYDFELLE
H: VINKLER
I: INNSUG/UTBLÅSING
DESSUTEN:
J: BÆRINGER
K: STYRING
M: SELVSKJÆRENDE SKRUER
L: SKJØTENIPLER
Tegning



Video
Tips & Triks
SLIK INSTALLERES SYSTEMET
For å oppnå best resultat med det nye varmeflyttings-anlegget ditt, gjelder det å være godt forberedt. Selv et skreddersydd anlegg som er prosjektert av en leverandør krever nemlig som regel at du måler opp de lange rørene og skjærer dem til på mål - mål som du må ta selv. Et godt tips er å begynne med å montere utsugingen over vedovnen og deretter tilpasse rørene etter hvert som monteringen skrider frem, altså IKKE skjære dem til på forhånd, men underveis i arbeidet.
Magasinartikkel
Last ned magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.


