Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Flytt varmen – utnytt den varme luften i kalde rom.

Flytt varmen – utnytt den varme luften i kalde rom.

Er det stekende hett i stua, men iskaldt på barnerommene? Da kan et varmeflyttingsanlegg, som kan sirkulere luften, være løsningen. Og du har alt å vinne: De kalde rommene blir varmet opp, du sparer penger i fyringsutgifter og inneklimaet blir bedre.

Hold pilen over de grønne pilene på bildet under og les hvordan et varmeflyttingsanlegg fungerer.

Hele huset får glede av varmen fra vedovnen når du installerer et varmeflyttingsanlegg: det er et enkelt rørsystem, som trekker den varme luften over tak til rommene lenger vekk i huset. Den varme luften presser den kalde i retur mot stua og vedovnen. Dermed får du sirkulert luften i huset, mens den gradvis blir varmet opp.

Det finnes flere forskjellige enkle varmeflyttere, der du typisk har en vifte med kanal og ventilrister, som flytter varmen gjennom veggen fra et rom til et annet. Slike løsninger kan du kjøpe for under en tusenlapp. Men har du et større hus, der du vil flytte varmen fra for eksempel en varmekilde i den ene enden av huset, til flere rom helt bort til den andre enden, krever det noe mer. Da kan du bygge et varmeflyttingssystem, slik vi viser deg på disse sidene.

LES OGSÅ: IR termometer - ta temperaturen på alle overflater

Luften skal kunne bevege seg

For at varmeflyttingsanlegget skal kunne fungere, krever det at luften i huset ditt kan sirkulere fritt mellom rommene med tilluft og stua med utsuging. Er de kalde rommene hermetisk lukket, nytter det for eksempel ikke å blåse inn varm luft. Overtrykket vil nemlig gjøre at det ikke er plass til den varme luften, som bare vil sitte fast i rørsystemet.

Kan ikke luften sirkulere, risikerer du også at varmeflyttingsanlegget suger røyk ut av vedovnen, og da blir det direkte livsfarlig.

Last ned gjør det selv veiledningen og se hvordan du installerer et varmeflyttingsanlegg

I denne gjør det selv veiledningen viser vi hvordan du installerer et varmeflyttingsanlegg. Du kan lese mer om hva systemet består av og hvordan det virker. Vi viser også hvordan du:

  • skjærer hull i taket
  • skjærer til rørene
  • setter opp rørene
  • monterer bæringene
  • monterer ventilatoren
  • isolerer rørsystemet