Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Spre vedovnens varme til hele huset

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Utnytt varmen fra vedovnen, og spar på varmeutgiftene. I løpet av ei helg kan du installere et billig og effektivt varmeforflytningsanlegg som fordeler varmen fra rommet med vedovnen til hele huset. Vi har montert et system og testet det.

Intro

Har du vedovn, kjenner du sannsynligvis også til problemet med at det på kort tid kan bli nærmest tropisk varme i rommet med vedovnen, mens det i husets øvrige rom kan føles bikkjekaldt.

Men det kan du gjøre noe med, med et rørsystem som suger varmen fra rommet med vedovnen og sprer den jevnt ut i husets øvrige rom.

Vi har montert og testet varmeforflytningssystemet som vi viser her. Det heter Fresh SAM og består av ei turtallsstyrt vifte og termostat. Alle bør kunne være med på å sette opp systemet. Men du trenger en autoriseret el-installatør for å koble strømmen til vifte, termostat og hastighetsstyring.

Alle rørdelene er laget av varmgalvaniserte stålplater som ikke ruster. Rørenes standardmål er 100 mm og 125 mm, men de fås også med en diameter på 160 mm som vi har brukt. Jo større dimensjon du bruker, desto mer effektivt og støysvakt blir anlegget.

Det er svært enkelt å sette sammen anlegget, da alle rørskjøtene er forsynt med gummipakninger. Rørene blir helt tette når de er presset sammen.

Det ideelle og mest problemfrie stedet å montere anlegget er på et loft som vi gjør, men det kan som oftest også la seg gjøre i et hus med ut- nyttet loftsetasje. Her kan rørene føres fram i blindkott og i taket over hanebjelkene.

Anlegget styres av en termostat og en hastighetsstyring. Termostaten slår på anlegget når temperaturen i rommet blir høyere enn det termostaten er innstilt på. Hastighetsstyringen regulerer populært sagt sugeevnen og dermed utblåsningseffekten, og følgelig varmen.

Veiledning

Under taket

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

1

Plassér avtrekksventilen (som her) over vedovnen. Tegn en sirkel i taket, og skjær hull med ei stikksag. Du kan også bore ut til ventilen med et hullbor.

2

Skru først ei monteringsramme på det røret som skal gå gjennom taket, og stikk røret opp i hullet i taket. Skru etterpå monterings-ramma fast i taket.

3

I selve monteringsramma monteres en ventil. Den stikkes bare opp gjennom monteringsramma og dreies en kvart omgang for å sitte fast.

4

Tallerkenventilen kan dreies rundt slik at mengden av luft som passerer kan justeres. Ved flere ventiler må de justeres i forhold til hverandre.

Over taket

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

1

Hvis du skal kappe et rør, kan du få et vinkelrett snitt og avskjæring ved å teipe to A4-sider sammen og vikle dem om røret og bruke kanten til å streke opp etter.

2

Røret skjæres med en vinkelsliper med metallblad. Skjær aldri innendørs pga. brannfaren, bruk arbeidshansker, beskyttelsesbriller og hørselsvern. Kantene kan slipes med ei fil.

3

Alle rørskjøtene er forsynt med en gummipakning, så skjøtene blir helt tette når røret presses inn over pakningen. Fest også røret med korte selvskjærende plateskruer.

4

Røret fra stua kommer opp til høyre og føres til en ventilator som forsynes med lyddempere på begge sider. Fra ventilatoren føres rør til de forskjellige innblåsningsventilene.

5

Alle rørene hviler på montasjebeslag som ytterligere kan løftes med bordbiter, slik at rørene kommer opp over eventuelle eksisterende rør og andre forhindringer.

6

Rørene isoleres med to lag 50 mm lamellmatter. Første lag er forsynt med kraftpapir, det andre laget med alu-folie. Lagene bindes med ståltråd, og skjøter tettes med alu-teip.

7

En rask, men like effektiv isolasjons-metode er å trekke ei «isolasjonsstrømpe» over røret. Det er en strømpe av plastfolie som innvendig er fôret med isolasjon.

Tegning

1. Fordel varmen fra vedovnen

Anlegget suger varmen fra stua hvor vedovnen er plassert, og blåser den varme lufta ut i husets øvrige tørre rom, hvor du i tillegg kan plassere friskluftventiler i veggene. Især hvis gangtiden er lang, bør vifta ikke være så sterk at det oppstår unødig overtrykk. I husets våtrom - toalett, bad, kjøkken etc. - bør det være mekanisk avtrekk, slik at luft fra de fuktige rommene ikke trenger ut i de tørre rommene og fører til skade (neste tegning).

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

2. Sug fuktigheten ut av huset

Bruker du et felles rørsystem til avtrekk fra våtrommene dine, kan du nøye deg med bare én vifte for samtlige rom i stedet for en kanal og en vifte i hvert rom. Men uansett type anlegg må lufta i boligen kunne bevege seg uhindret fra rom til rom (de gule pilene) - f.eks. via sprekker under eller over dører eller gjennom ventiler i veggene. Det er en fordel at varmeover-føringsvifta ikke er sterkere enn nødvendig - tilpasset avtrekket.

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

Et varmeforflytningsanlegg består vanligvis av en avtrekksventil (A), spiralrør (B), 90 graders bøyinger (C), vifte (D), 45 graders bøyinger (E), T-stykker (F), innblåsningsventiler (G), skjøtenipler (H) og lyddempere (J). Vifta har hastighetsregulering.

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

Video

TIPS: Helt rett snitt i runde emner

VERKTØY: Slik bruker du vinkelsliperen

I denne videoen kan du se hva vinkelsliperen kan, og hvordan du bruker den. Sliperen gir deg masser av kraft når du skal skjære i jern, betong og stein. Og med riktig kutteskive kan du lage nøyaktige snitt i alt fra aluminium og plast til hardtbrente fliser. Du lærer også alt om innstillinger og beskyttelsesustyr, slik at du kan jobbe trygt.

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake