Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Isoler huset fra utsiden

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Fasadeisolering er mer effektivt enn å isolere fra innsiden. Det skyldes at det er enklere å unngå kuldebroer og steder som kan skape trekk. I tillegg kan du fortsatt bo i huset når du isolerer det fra utsiden, og du unngår å gi slipp på verdifulle kvadratmeter. Det er litt dyrere å isolere fra utsiden, men det tjener seg inn igjen.

Isoler huset fra utsiden

Effekten av å isolere huset utvendig er som å trekke en varm jakke med vindstopper over huset. Som en tevarmer av mineralull dekker isolasjonen hele huset og hindrer de kuldebroene og mulighetene for trekk som en innvendig etterisolering etterlater.

Huset pakkes helt inn i isolasjonsmateriale, typisk mineralull, og får en ny klimaskjerm som enten er av puss, kledningsbord, stål eller noe helt annet.

Avhengig av tykkelsen på det nye isolasjonslaget, skal vinduer og dører flyttes ut i veggen, og det skal tettes og repareres skader og hull i veggene. I tillegg skal det tas høyde for takutstikk, og i mange tilfeller bør du også isolere sokkelen eller grunnmuren, slik at det ikke kommer inn kulde utenfra den veien. Det siste medfører ofte graving, som du kanskje må leie hjelp til.

Det er et stort prosjekt å isolere et hus utenfra, men det er effektivt. Og selv om det er en langsiktig investering, så viser den seg raskt som besparelser i fyringsutgiftene. I tillegg gir det ”grønne poeng”, som gir et forbedret energimerke på huset og dermed en økt salgsverdi på eiendommen.

To metoder

Det er i grove trekk to måter å isolere utvendig på. I begge tilfeller brukes det enten mineralull eller alternative isolasjonsmaterialer til å holde på varmen, men det er forskjell på hvordan materialene dekkes inn, hvordan fasaden kommer til å se ut og hvor tøft klima de passer til.

Uansett metode skal det i planleggingen tas høyde for om vinduer og dører skal flyttes lenger ut i fasaden i forbindelse med jobben.

Direkte på veggen

På et murhus monteres isolasjonsmaterialet i de fleste tilfeller direkte på veggen og avsluttes med et integrert pusslag.

I et treskjelett

Det finnes dog også eksempler på løsninger der isolasjonen er lagt i et treskjelett som er bygget utenpå veggen, slik at det kan bære en fritthengende kledning av for eksempel tre eller fibersement.

Metode 1: Direkte på veggen

Den enkleste måten er å bruke isolasjonsplater i steinull. De er sterke nok til at de kan spennes fast direkte på murveggen uten et treskjelett til å støtte dem.

Det monteres likevel en bærelist ved toppen av sokkelen. Listen støtter den nederste isolasjonsplaten til den er spent fast. Isolasjonsplatene settes fast på veggen med montasjelim og spesielle spikerplugger, som bankes i forborede hull.

Når første pusslag er smurt på, armeres hele fasaden med et armeringsnett, og alle utvendige hjørner forsterkes med sparkelprofiler.

Til slutt pusses fasaden en gang til og sjekkes for mindre sprekker etter tørking.

1

Isolasjonsplatene skal limes fast til husveggen med lim som påføres med en tannsparkel.

2

Når platene er satt på plass, festes de med spikerplugger, som både holder sammenføyningene inne og støtter platene på midten.

3

Det gamle vannbrettet i stein er fjernet og erstattet med et vannbrett i mineralull. Det er armert allerede før det første pusslaget, og forkanten er ytterligere forsterket med en sparkelprofil.

4

Fasaden avsluttes med to lag puss. Mellom første og annet lag armeres fasaden med et armeringsnett som legges inn i pusslaget mens det fortsatt er vått.

Metode 2: I et treskjelett

Hvis du har et murhus og ønsker deg en fasade som er laget av noe annet enn puss, eller du vil etterisolere et bindingsverkshus utvendig, er det nødvendig å legge isolasjonen i et treskjelett som skrus fast slik at det senere kan bære både isolasjonen og den nye kledningen.

Det lages altså først et treskjelett som passer til isolasjonsmaterialets tykkelse og bredde. Når isolasjonen er lagt på plass, legges det på en vindsperre.

Deretter monteres avstandslister som kledningen skrus eller spikres fast til. Avstandslistene sikrer nødvendig ventilasjon bak kledningen.

1

Det er laget et treskjelett på veggen. Skjelettet er 10 cm dypt og tilpasset i bred­ den etter størrelsen på isolasjonsplatene.

2

Hvis du velger å la vinduene bli sittende, er det viktig å huske at du må fore ut mot den nye isolasjonen, slik at den lukkes pent inn. Tenk også på at husets uttrykk endres hvis vinduene ikke flyttes ut. I tillegg mister du litt lys inn gjennom vinduet.

3

Vindsperren monteres utenpå isolasjonslaget. Vindsperren stiftes fast på det underliggende treskjelettet. Oppå vind­ sperren settes avstandslistene.

4

Til slutt monteres den nye kledningen på avstandslistene, som samtidig sikrer den nødvendige ventilasjonen.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake