Papirull

Spørsmål:

Jeg vil gjerne isolere på loftet og vil helst ikke bruke mineralull. Men kan jeg som en vanlig gjør det selv-er isolere med papirull?

Svar:

Ja, du kan faktisk det. Du får best resultat med en maskin som løser opp papirullen (cellulosegranulatet), noe som krever hjelp fra fagfolk. Men du får også kjøpt komprimert papirull, som du kan løsne opp og legge ut selv.

Hell ut papirullen i en stor murerbalje, og legg en plate over baljen. I platen lager du et hull, som du kan stikke en blandevisp til bormaskinen gjennom. Deretter gir du bare gass med bormaskinen, så det piskes luft i granulatet.

Pisk til det ikke lenger er “klumper” i isolasjonen. Fordel det ut på loftet, og gjenta prosessen til alt er dekket. Ta høyde for at det setter seg 10-15 %, så legg det med litt overhøyde.

Her kan du se hele veiledningen til etterisolering med papir.

Papirull

Isolasjonsmaterialet består av bittesmå stykker av gamle aviser og gjenbrukspapir. Papirull er enkelt å jobbe med, og fordi det ikke klør, er det ikke like ubehagelig å jobbe med som tradisjonell mineralull.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Sjekk isolasjonen før det er for sent!

Er du sikker på at du har helt kontroll på isolasjonen? Ellers kan det få store konsekvenser – og det er ikke kun for fyringsutgiftene.

Er ikke huset ditt riktig isolert, kan du få problemer med fukt, sopp og råte. Og det er dessverre mange stygge eksempler på feil etterisolering. Det kan medføre fuktskader på huset og bli dyrt å rette opp. I stygge tilfeller vil det også være helseskadelig for deg og familien.

Sjekk isolasjonen med et inspeksjonskamera
Isolasjonen sitter ofte steder som er vanskelig tilgjengelig – for eksempel i kneloftet, inne i veggen, under himlingen eller i krypekjelleren. Derfor anbefaler vi deg å bruke et inspeksjonskamera, som du kan komme til med. Da vil du enkelt kunne se om det er fukt eller sopp i isolasjonen. Du kan også sjekke at isolasjonen ligger riktig, og at det ikke mangler vindsperre – bare isolasjon er som regel ikke nok.

Akkurat nå får du et inspeksjonskamera sammen med 2 utgaver av Gjør Det Selv.

Ja, takk: Vis meg det nye Tech-Pro inspeksjonskameraet!

VIDEO: Her kan du se inspeksjonskameraet i funksjon: