Intro
Veiledning
01
Stålskjelettet
8
Trinn
Skinnen i gulvet er den første som monteres etter at du har fjernet lister og annet. Kontroller at veggen bak ikke er for tett. Det er nå du bestemmer plasseringen. Skru skinnen (A) fast til gulvet, slik at skinnens bakkant er omtrent 5 cm fra veggen.
Fra gulvskinnen settes det opp en loddrett skinne (A), på en nabovegg som ikke skal isoleres. Skinnen skrus fast.
TIPS: Veggskinnen gjør det enkelt å plassere skinnen i taket. Skal naboveggene isoleres, kan du sette opp veggskinnen midlertidig.
I taket skrus det fast en skinne ut fra veggskinnen og loddrett over gulvskinnen. Vi må dele skinnen for å komme forbi et varmerør, og med hjelp av et langt vater forsikrer vi oss om at skinnene på hver side av røret blir helt rette.
Rundt vinduet plasseres to stolper (B) med ryggen mot åpningen. Den nye rammen rundt åpningen, laget av 15 mm kryssfiner, kan da festes direkte på disse, og flukte med den gamle rammen.
Resten av stolpene settes på plass i gulv- og takskinnen. De fordeles slik at de passer med kanten på kryssfiner platene, og blir stående på cirka hver 60 cm. Om nødvendig, juster slik at isolasjonen passer. Lodd opp, og fest dem i begge skinnene.
Den vannrette lekten over åpningen lages av en skinne du har fjernet skumstrimlen fra. Skinnen skal være 6-8 cm lengre enn åpningen. I begge ender splitter du sidene fra bunnen, til bunnen kan bøyes bort, og sidene kan festes rundt stolpene.
Et innvendig hjørne lages av to stolper. Da får verken stålet eller platene kontakt med den kalde veggen. Et utvendig hjørne (inn mot rommet) lages med én stolpe, som har ryggen ut mot hjørnet. Se tegningene først i artikkelen.
02
Veggen står fritt
4
Trinn
Stålskjelettet bygges av 45 mm stållekter, 50 mm fra ytterveggen. Da kan vi isolere i to lag på tilsammen 90 mm, uten kuldebroer. Men løsningen krever litt planlegging. Hvis veggen er over 230 cm høy, er 45 mm lekter nemlig for spinkle. Produsentenes forskrifter:
• 45 mm skjelett opp til romhøyde 230 cm
• 70 mm skjelett opp til romhøyde 270 cm
• 95 mm skjelett opp til romhøyde 390 cm
Rommet her er litt over tre meter høyt - men ettersom vi halvveis opp binder de loddrette stolpene sammen med en vannrett lekt, festet til ytterveggen, klarer vi oss med 45 mm.
Stållektene festes til hverandre med en spesiell festetang. Den klemmes sammen på lektene som skal festes sammen. Den lille bulken tangen lager holder dem på plass til platene skrus opp, og det hele blir låst fast. Tar du jobben med å montere lektene med skruer, bruker du skruer med helt flate hoder.
Stållektene tilpasses med en platesaks. Du klipper først gjennom på begge sidene, da kan du bøye stållekten cirka 45 grader bakover - slik at det blir lett å klippe av bunnen. TIPS: Skal en lekt plasseres mot bunnen på en annen, klipper du ikke av bunnen, men sparer litt til å feste med.
03
Isolering i to lag
3
Trinn
Det første laget med isolasjon (D) stikkes inn mellom stolpene og veggen. Det går raskt, for det skal bare tilpasses i enden av veggen, og ved den vannrette lekten på den høye veggen vår - og svinnet blir minimalt.
Nå kan elektrikeren trekke kabler og flexirør. Han trekker dem bak stolpene, slik at de ikke er i veien for det neste laget med isolasjon. Når alt er ferdig og malt, kommer elektrikeren tilbake, lager hull til uttak og kontakter, og kobler kablene.
04
Kryssfinérplatene
3
Trinn
Kryssfinérplatene (F) tilpasses etter hvert som de skal skrus på skjelettet. Vi setter dem med den lange siden vannrett, motsatt av gipsplatene. Vi har kjøpt takplater, ikke bare fordi de er billige, men fordi fjær og not gjør at skjøtene blir jevne.
Platene skrus fast gjennom forborede hull, slik at hodet på skruene senkes ned i platen. Løft platen på plass, og fest den med et par midlertidige skruer. Strek opp ut for midten på stolpene, bor så vidt gjennom platen, og skru den fast.
05
Dampsperren
3
Trinn
Dampsperrefolien (J) settes utenpå kryssfinerplatene. Den klippes eller skjæres i lengder som er minst 10 cm lengre enn høyden i rommet, slik at den når ut på alle sidene. Folielengdene settes opp med minst 15 cm overlapping, som evt. teipes.
Dampsperrefolien festes til kryssfinérplatene med stifter. Bruk en stiftepistol - eller på en enda raskere måte med en stiftehammer.
VIKTIG! Bruk riktig dampsperrefolie, som både er kraftig og holder i mange år.
06
Gipsplatene
3
Trinn
Nå kan du sette opp gipsplatene (K). En skrumaskin med dybdestopp til gips er uunværlig, fordi skruehodet skal senkes ned i platen, uten å ødelegge pappen. Langs kantene på platen settes skruene for hver 20 cm, i midtlinjen på platen for hver 30 cm.
Platene tilpasses slik at de nesten tetter: Skjær gjennom pappen, knekk gipsen over en skarp kant, og skjær så pappen på baksiden. På denne høye veggen, brukes resten fra en rekke i bunnen på den neste, slik at de vannrette skjøtene forskyves.
07
Finér i lysåpningen
2
Trinn
Veggen er blitt tykkere, så vi må utvide lysåpningen med kryssfinér (F). For å skjøte den gamle og den nye platen, skjærer vi en not i dem, slik at vi kan skjøte dem med en løs fjær. Vi gjør dette med overfres, men du kan også bruke lamellfres.
08
Vinduslist og fotlist
2
Trinn
Skru vinduslistene (L) fast på kryssfinérplaten, etter at du har lagt en stripe med lim på kantene på de nye platene. Husk å lime gjæringsskjøtene øverst.
TIPS: Skal det være rene kanter på listene, kan du gjøre veggen ferdig først.
09
Sparklingen
3
Trinn
Skjøtene på gipsplatene armeres, før de sparkles glatte. De som er rutinerte bruker papirtape, men vi bruker en selvklebende armeringsteip, som de fleste som ikke er spesialister lager både penere og sterkere skjøter med.
Ha på rikelig med sparkelmasse over skjøten, press den godt ned gjennom teipen mellom platene. Påfør massen jevnt med en stiv, bred sparkel. La den herde, og gjenta dette. Puss til slutt, og mal - eventuelt etter armering med filt.
Materialer
- 45 mm skinner (A) med 4 mm skumplast
- 45 mm stolper (B og C)
- 5 x 60 mm skruer til å feste skinnene
- 6 og 8 mm murplugger (evt.)
- Plateskruer til montering av stållekter
- 45 mm mineralull (D og E)
- 15 mm kryssfinérplater (F), 122 x 244 cm
- 35 mm gipsskruer, til gips på stål
- 50 x 50 mm vinkelprofil (G)
- Akrylfugemasse (H)
- Dampsperre (J) og dampsperreteip
- 13 mm gipsplater (K), 90 cm brede
- 35 mm gipsskruer, til gips på tre
- Profillist til listing rundt vinduet (L)
- 4 mm kryssfinér til ramme i åpning (evt.)
- Snekkerlim (evt.)
- Gipssparkelmasse
- Akrylgrunning
- Akrylmaling til vegg
- Alkydmaling til treverk (evt.)
Tidsforbruk
To vegger i et rom på 15 m2 tar 7-8 dager, pluss tørketider.
Pris
Cirka 300 kroner per m2 vegg
Vanskelighetsgrad
De store flatene er enkle, men åpningen ved vinduet krever tilpassing og nøyaktighet.
Tegning
Ekstravegg med gips og treverk
Ekstraveggen bygges fritt fra ytterveggen. Skjelettet er en ramme av stålskinner (A), som settes fast i gulv, tak og tilstøtende vegger, og som det monteres loddrette stålstendere (B) på. Her bruker vi også en vannrett stålprofil (C), fordi veggen er høyere enn normalt.
Ved å sette skjelettet 50 mm fra ytterveggen kan vi isolere i to lag. Først ett lag (D) bak skjelettet, deretter ett lag (E) mellom stolpene. Dette gjør at vi unngår kuldebroer.
Avstanden mellom stolpene tilpasses treplatene (F), slik at stolpen blir bak den loddrette kanten på platen, og det blir cirka 60 cm mellom søylene. De vannrette kantene settes sammen med fjær og not, og trenger derfor ikke noen støtte bak.
Dampsperren (J) settes mellom platelagene, der er den er lett å få tett og sitter godt beskyttet. OBS: Kun ett tett lag i hele konstruksjonen.
Gipslaget (K) skrus fast til kryssfineren uten å ta hensyn til om skruen treffer skjelettet.
