Etterisolering innvendig
Bunnsvillen legges parallelt med veggen. Ved hjelp av treklosser holdes det en avstand til ytterveggen på 2 cm. Hvis ytterveggen skulle bli litt fuktig, så er det dermed en smule luft mellom den isolerende veggen og ytterveggen, og på den måten kan fukten tørke uten å trenge inn i isoleringsveggen.
Det strekes opp til stålstenderne, som skal plasseres med 45 cm’s mellomrom, akkurat som i en vanlig skillevegg. Krysset markerer at stenderen skal stå i midten. I dette eksempelet setter vi tre stålstendere, som festes med fiksertang.
For å holde avstanden på de 2 cm mellom yttermur og isoleringsvegg må det plasseres trelister på tvers av stenderne for om lag hver meter. Før stenderne skrus fast, kontrolleres det med vateret at de står i lodd. Når stenderen er i lodd, slås det en strek og et kryss som viser hvor den skal stå.
På den måten kan man først justere alle stendere for deretter å feste dem. I hvert fag legges det en isoleringsplate som passer til dimensjonen på stålstenderne.
Man må være nøye med å få isolasjonen ned i bunnskinnen, så det ikke oppstår en kuldebro. Det legges isolasjon mellom alle stålstenderne. Legg merke til at isolasjonen bare sitter fast i den siden hvor stendernes åpning er.
LES OGSÅ: Isoler med varmveggsplater
Etterisolere innvendig - dampsperre
Når isoleringen sitter korrekt, kan første lag gips monteres. Det festes med en skrue i topp og bunn på hver stender. Før andre lag med gips må det etableres en dampsperre. Til det brukes en 0,2 mm plast.
Man må være nøye med å plassere dampsperren så den ligger jevnt med gipsplaten. Plastikken festes med stiftepistol i topp, bunn og på sidene. Plasten som stikker ut i kantene blir sittende til veggen er ferdig. Så settes andre lag gips opp.
Her benytter vi en rest, så tømreren streker opp skruelinjen og fester platen med skruer for hver 20. cm. Konstruksjonen av veggen er ferdig, og veggen må fuges hele veien rundt. Først deretter fjernes den overskytende plasten.
Les mer om isolering