Innstøpt gulvvarme til halv pris

Hvis du vil ha gulvvarme, kan du faktisk gjøre det meste selv. Med effektiv isolering ned mot bakken, kan du støpe et gulv med innlagte varmeslanger oppå isolasjonen. Da blir komforten på topp. Hvis du i tillegg kan blande betongen selv, sparer du virkelig penger.

Intro

Det er et stort prosjekt å etablere gulvvarme selv – men det er virkelig penger å spare hvis du gjør det. Her får du en grundig gjør det selv-veiledning til hvordan du kan legge vannbåren gulvvarme.

Vi viser, trinn for trinn, hvordan du:

 • isolerer under gulvvarmen og unngår kuldebroer
 • skjærer i polystyren
 • legger gulvvarme i slanger på et armeringsnett
 • blander betongen selv
 • støper gulvet

Veiledning

01
Isolasjon med forhøyet effektivitet 5 Trinn

Det må legges isolasjon under gulvvarmen. Ellers forsvinner all varmen ned i underlaget, i bakken eller til rommene under. Trykkfaste polystyrenplater (EPS-plater) er en enkel og praktisk løsning til dette.

Polystyrenplater er normalt hvite. Når disse platene er grå, skyldes det at de er tilsatt grafitt. Det gir ifølge produsenten en økt isoleringsevne på ikke mindre enn 20 prosent. Du kan altså spare deg for en femtedel av isolasjonstykkelsen, eller legge samme tykkelse med isolasjon og få 20 prosent høyere isoleringsevne. Platene heter Climate C80, og er en del av EPS-sortimentet til Sundolitt.

1

Legg platene i forband. Sørg for at det aldri ligger to plater rett over hverandre. Du må nor­ malt skjære av en plate for at det skal gå opp.

2

Kuldebrosikring. Mot ytterveggen skal du forsikre deg om at betongen som skal legges på ikke får kontakt med murveggen. 20 mm isopor plassert loddrett oppå første lag polystyrenplater er effektivt.

3

Neste lag legges oppå. Igjen i forband, men denne gangen også i forhold til laget under: To loddrette sprekker skal ikke møtes, for det skaper en kuldebro.

4

Tett små hull, sprekker o.l. med ekspanderende fugeskum. Målet er at overflaten skal være fullkommen tett. Vær forsiktig når du doserer skummet - det utvider seg voldsomt når det slippes løs.

5

Slik ser oppbyggingen ut: Først 150 mm polystyren, etterfulgt av 100 mm polystyren. Det gir en god isolering, slik at varmen ikke forsvinner.

02
Gulvvarme i slanger på armeringsnett 4 Trinn

Det varme vannet skal sirkulere i pex-slanger i betonggulvet. For å sikre at varmeslangene vil holde seg i betongen, heves slangene fra underlaget. Det kan gjøres på flere måter. Her legger vi armeringsnett oppå avstandslister av metall, som er 25 mm høye. Da vil betongen omslutte armeringsnettet og varmeslangene på alle sider. Alt gjøres i samråd med en rørlegger, som også kobler varmeslangene til det vannbårne varmeanlegget senere.

1

Avstandslistene er 25 mm høye. De finnes i forskjellige typer og materialer. Du kan også bruke andre typer avstandsholdere.

2

Listene legges ut med 60 cm mellomrom over hele gulvet. Ut mot veggene holder de en avstand på 10 cm. Helt ute i kantene skal det ikke legges gulvvarmeslanger.

3

Armeringsnettet legges oppå. Metallnettet er enkelt å klippe eller skjære til, slik at det passer. Det hviler bare oppå avstandslistene.

4

Legg ut varmeslangene på nettet. Slangene bindes fast med ståltråd eller strips. De holder 10 cm avstand til veggene (det sørger du for allerede når du legger avstandslister og armeringsnett). Slangene bukter seg som vist, og legges med 30 cm avstand. Da fordeler varmen seg jevnt over hele gulvet. Tilkoblingen av anlegget skal du ha en rørlegger til å gjøre for deg.

03
Støp gulvet 9 Trinn

Den forholdsvis lille mengden betong kjører vi helt enkelt inn med trillebår. Med litt tempo, kan det fint gjøres før betongen tørker. Når du kjører og går på gulvet, skal du beskytte gulvvarmeslangene. De tåler mye, men legg en plate over, slik at du fordeler vekten og skåner slangene mot å bli trykket sammen eller sparket til. Sørg for å ha et målepunkt, slik at du kan forsikre deg om at gulvet blir vannrett.

1

Kjør inn betongen. En liten haug nærmest døren gir kjøreplaten noe å ligge på, slik at den ikke trykker direkte på slangene.

2

Legg ut en kjøreplate for å skåne varmeslangene. Et stykke kryssfinér eller lignende er fint til formålet.

3

Mål høyden med laser. En sirkel-eller linjelaser kan sende ut en vannrett strek, som du kan måle deg ned fra. På den måten forsikrer du deg om at gulvhøyden er lik overalt. Begynn ved overgangen til det tilstøtende gulvet.

4

Mål også i hjørnene, slik at du fra begynnelsen av legger noenlunde riktig mengde betong. Vi måler ned fra samme laserstrek som før.

5

Legg ut lirer. Overkanten på lirene skal være i akkurat den høyden du vil at gulvet skal ha. Inn mot veggen må du holde murerskjeen vannrett, og trekke langs liren som er nærmest.

6

Rett opp betongen med en rettholt, som trekkes på lirene. Området mellom de to rørene blir nå rettet opp i riktig høyde.

7

Løft lirene forsiktig opp, så snart et område er rettet opp. Jo mindre hull lirene etterlater seg, desto enklere blir den siste jobben.

8

Lapp hullene etter lirene. Når betongen er rettet opp på begge sider av hullet, kan du forsiktig legge betong i hullet med murerskjeen.

9

Glatt betongen med to pussebrett. Bruk sirkulære bevegelser, til overflaten er glatt og fin. Beveg deg bakover mot døren.

Materialer

 • 0-8 mm støpesand
 • Sement
 • Polystyrenplater (her Sundolitt)
 • 6 mm ameringsnett
 • 25 mm høye avstandslister
 • Gulvvarmeslanger

Spesialverktøy

 • Tvangsblander
 • Isoporkutter

Tidsforbruk

En effektiv arbeidshelg.

Pris

Cirka 1500 kroner per kvm.

Vanskelighetsgrad

Dette er et stort prosjekt å gi seg i kast med - men det er mye penger å spare på å gjøre det selv.

3D-modell

3D-modell

Gulvvarme

Gulvvarme med effektiv isolasjon mot bakken og beskyttelse mot radon

Åpne 3D-modellen

Video

TIPS: Unngå etseskader

VERKTØY: Slik bruker du sirkellaseren

I denne videoen lærer du å stille inn og betjene sirkellaseren. Den kan både kaste en ubrutt lasermarkering 360 grader rundt og sette en knivskarp laserprikk i én retning. Når du har kontroll på betjeningen, blir det enkelt å avsette nøyaktige høydemål over lengre avstander, for eksempel når du skal nivellere gulv eller bygge terrasse.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Gulvvarme