Slik støper du inn gulvvarme i betong

Ved støping av gulv med gulvvarme, skal oppbyggingen være i orden. Vi begynner med pukk og isolasjonsplater, fortsetter med armeringsjern og varmeslanger, og avslutter med et perfekt avrettet betonglag.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 uke
Pris
50.000 kroner

Intro

Gulvvarme i betong

Hvis du går rundt og synes gulvet i huset er kald, kan du vurdere å legge gulvvarme. Det er ikke et lite prosjekt og heller ikke det enkleste du kan kaste deg ut i, men det blir verdt jobben når du aldri mer trenger å fryse på føttene.

Hvordan legge vannbåren gulvvarme i betong?

Hvor enkelt støping av gulv med gulvvarme er, avhenger helt av gulvet og rommet du skal jobbe i. Hvis du skal bryte opp et betonggulv, må du være forberedt på hardt arbeid - og her trenger du tungt verktøy. Lei deg en solid borhammer til å pigge opp gulvet i småstykker. Den kan leies i de fleste byggvarehus.

LES OGSÅ: Støp gulvet på badet selv

Pass på ryggen

Når du har pigget opp betonggulvet, er det en del kilo som skal bæres ut – og det er tungt arbeid. Derfor kan du igjen dra innom et verktøyutleiefirma og leie et transportbånd for noen hundrelapper per døgn. Det sparer deg for mye tungt arbeid.

Forbered underlaget

Ved støping av gulv med gulvvarme, er det viktig at du får laget et godt og solid underlag før du støper selve gulvet. Det kan du få ved å for eksempel å legge et solid lag lecakuler. Oppå legger du 100 mm isolasjonsplater, før du legger armeringsjern oppå dem igjen.

Slangene legges ut

Nå er det tid for å legge selve varmerørene ut på armeringsjernet. Her er det viktig at rørene ligger riktig, slik at varmen blir fordelt rundt i rommet på best mulig måte. Spør en rørlegger om du er tvil. Hvis du skaffer deg en såkalt bindemaskin, blir oppgaven med å binde slangene til armeringsjernet mye enklere, men det kan også gjøres med strips.

LES OGSÅ: Elektrisk eller vannbåren gulvvarme?

Veiledning

01
Hvis gulvet skal opp 2 Trinn

Utgangspunktet for denne artikkelen var noe uvanlig: en fuktskadd kjeller som skulle dreneres. Derfor måtte hele gulvet brytes opp. Da var det ikke langt til tanken om å legge vannbåren gulvvarme når vi likevel måtte støpe gulvet på nytt.

Men bortsett fra oppskriften på å bryte opp gulvet, er metoden den samme når du skal legge gulvvarme - uansett om du har et betonggulv du velger å bryte opp, eller bare støper et helt nytt gulv på badet, i tilbygget, dagligstua, kjøkkenet eller kjelleren.

Isolasjonen nedover er alfa og omega i denne sammenhengen. Bare å legge varmerør oppå et betonglag uten isolasjon ville føre til et stort varme- og energitap, samtidig som komforten ville bli langt mindre. Derfor er vann båren gulvvarme da også mest naturlig når vi støper helt forfra. Å bryte opp et eksisterende gulv bare for å legge gulvvarme, er en svært stor oppgave. Men skulle du få lyst, er oppskriften på hvordan du etterpå isolerer og legger ned varmerørene, den samme.

Skulle du være i samme situasjon som oss, slik at du må bryte opp et betonggulv, er det et par viktige forholdsregler du må være klar over:

For det første må du skjære gulvet fri fra veggene. Leier du ei gulvsag for betong går det lett, og du sikrer deg at du ikke senere graver så tett inntil murene at de setter seg og sprekker. Sag ikke nærmere enn 10-12 cm fra veggene.

Når du bryter opp betongen, så ikke prøv med noe mindre enn den 16 kg tunge murbrekkeren vi bruker her. Vi prøvde med en mindre modell på 7 kg, men vi hadde ikke kommet av flekken om vi ikke hadde byttet den ut.

Vannbåren gulvvarme: Sag før du bruker murbrekkeren 1

Sag før du bruker murbrekkeren Begynn med å sage eller frese et spor i betongen hele veien rundt 10-12 cm fra veggene. Bruk murbrekker for å hogge betongen. Lag små biter - du kan likevel ikke spa eller bære særlig store biter.

Vannbåren gulvvarme: Spar deg selv for unødig slit 2

Spar deg selv for unødig slit. Et transportbånd som dette kan leies hos et utleiebyrå. Det koster riktignok noen hundrelapper, men sparer deg for mange turer med fylte spann.

02
Det rette underlaget 5 Trinn

Uansett om du bryter opp et gammelt gulv, eller du støper det helt forfra, skal du begynne med et såkalt kapillarbryten-de lag som skal sikre at fuktigheten fra bakken ikke vandrer opp og ender i gulvet. Vi har brukt pukk (16-32 mm). Minimumstykkelsen på dette laget er 15 cm.

På pukken legger vi polystyrenplater («isopor») med tilstrekkelig trykkfasthet, og deretter fuktsperre og armeringsnett.

Renoverer du et gammelt gulv, må du finne ut hvor mye isolasjon du kan få plass til i forhold til takhøyde, dører og vinduer - i et nytt gulv er minmums-kravet til isolasjon tilsvarende 300 mm mineralull. Spør isolasjonsforhandleren.

Vannbåren gulvvarme: Pukken er det første laget 1

Pukken er det første laget. Her er det plass til et lag på 15 cm - bygger du nytt, bør du undersøke hvilke isolasjons-krav som stilles til gulvet ditt.

Vannbåren gulvvarme: Pukken skal planeres og stampes lett med skuffa 2

Pukken skal planeres og stampes lett med skuffa. Det er en fordel å vibrere med en platevibrator, men her ville det lett kunne ødelegge drenerings-slangene som ligger under.

Vannbåren gulvvarme: Så skal det isoleres 3

Så skal det isoleres - her med isopor-plater på 100 mm. Platene legges i forband, altså forskjøvet i forhold til hverandre, oppå pukken, altså det kapillarbrytende laget.

Vannbåren gulvvarme: Avstandsholderne skal heve armeringsnettet 4

Avstandsholderne skal heve armeringsnettet over isoporplatene. De kan snu to veier – så pass på at du plasserer dem riktig. Det er enklest dersom nettet står opp mot en vegg.

Vannbåren gulvvarme: Det 6 mm tykke armeringsnettet kan klippes over med ei bolte saks 5

Det 6 mm tykke armeringsnettet kan klippes over med ei bolte saks eller skjæres over med en vinkelsliper når det skal tilpasses til gulvarealet.

03
Rørene legges ut 5 Trinn

Nå er gulvet klart til rørene som skal føre det varme vannet rundt under gulvet og gi behagelig varme.

Rørene kan føres i forskjellige mønster, alt avhengig av størrelsen på rommet og ønsket effekt. Rør- og isolasjons-produsentene (for eksempel Sundolitt) har eksempler på internett.

Vi rådførte oss med en rørlegger før vi la ut rørene for å sikre at alt ble utført riktig. Kjenner du en rørlegger, så spør om du kan få låne en armeringsbinder som raskt setter bånd rundt slanger og armeringsnett. Ellers må du bruke hendene for å feste kabelbånd som holder slangene fast til nettet.

Vannbåren gulvvarme: Det er en fordel å være to 1

Det er en fordel å være to om å styre og bøye varmerørene. Her gir rørleggeren en hjelpende hånd. Det kan være en fordel at temperaturen i rommet er høy, særlig hvis rørene er stive og tykke (20 mm).

Vannbåren gulvvarme: En kabelbinder er rask og praktisk 2

En kabelbinder er rask og praktisk når rørene skal festes til armeringsnettet i ønsket mønster. Men du kan også gjøre dette for hånd.

Vannbåren gulvvarme: Skal gulvvarmen dekke flere rom 3

Skal gulvvarmen dekke flere rom, og inn- og utløpsslangene derfor må føres videre til et annet rom, må de isoleres underveis.

Vannbåren gulvvarme: Bøyer armeringsnettet seg opp 4

Bøyer armeringsnettet seg opp, kan du klippe ut en liten bøyle fra nettet og stikke den ned i isoporplata slik at nettet holdes nede.

Vannbåren gulvvarme: Kanten på gulvkanten som ligger igjen 5

Kanten på gulvkanten som ligger igjen pensler vi med betongbinder, slik at det nye betonggulvet fester seg. Hvis du bygger helt nytt derimot, bør du kantisolere betonggulvet for å hindre varmetap.

04
Gulvet støpes 7 Trinn

Da betonggulvet skulle støpes oppå isolasjon og varmerør, var det igjen en stor fordel å ha et elektrisk transportbånd som kunne sende betongen inn i huset der den skulle fordeles.

Når betongen skal avrettes, kan du bruke den velkjente metoden med lirer i tre eller metall som du legger ned i det nivået gulvet skal ha, og trekker av etter disse. Men du kan også gjøre som vi gjør her og lage lira av selve betongen ved å dytte den opp til en rygg i ønsket gulvnivå og trekke forsiktig av etter den. Fordelen med den metoden er at du da ikke trenger å fylle ut hullene etterpå.

Vannbåren gulvvarme: Transportbåndet går 1

Transportbåndet går, og den ferdigblandede betongen kan sendes inn i huset i stor fart.

Vannbåren gulvvarme: Betongen er blandet i to omganger 2

Betongen er blandet i to omganger. Blandingsforholdet er 3 deler sand til en del sement, først med 0-8 støpesand i et 6 cm lag i bunnen, og så 4-5 cm topp med 0-4 sand. Du bør bruke en tvangsblander for å få ekstra godt blandet betong.

Vannbåren gulvvarme: Den grove 0-8 blandingen masseres godt ned 3

Den grove 0-8 blandingen masseres godt ned mellom armeringsjern og varmerør med en stiv kost. Det gir ei ru overflate som sikrer at neste lag sitter godt.

Vannbåren gulvvarme: Lirene til å rette av betongen etter kan vi lage av betong 4

Lirene til å rette av betongen etter kan vi lage av betong. Ut fra det eksisterende gulvet (eller det valgte nivået) lager vi en avrettet forhøyning, en rygg, av betong som vi kan føre rettholten på.

Vannbåren gulvvarme: Lirene, som altså her er ren betong, blir glattet med et pussebrett 5

Lirene, som altså her er ren betong, blir glattet med et pussebrett. For å kunne arbeide på gulvet legger vi ei treplate oppå det første laget med våt betong mens det andre laget rettes av. Da er det lett å komme til.

Vannbåren gulvvarme: Når du skal trekke av med rettskinna 6

Når du skal trekke av med rettskinna, skal du kjøre den fra side til side og arbeide deg framover stille og rolig. Det er svært viktig at du ikke arbeider deg ned i lira som ennå ikke er tørr.

Vannbåren gulvvarme: Når du har trukket av, pusser du først med et vanlig pussebrett 7

Når du har trukket av, pusser du først med et vanlig pussebrett og glatter til slutt med et brett med runde hjørner (se foto på neste side) slik at det blir helt glatt.

Materialer

Isolasjon:

  • Pukk
  • Sundolitt isolasjonsplater

Armering:

  • 6 mm armeringsnett

Gulvvarme:

  • Gulvvarmerør
  • Diverse tilkoblingsmuff er
  • Kabelstrips

Betonglag:

  • Blanding med 0–8 sand -Blanding med 0–4 sand
  • Betongbinder

Spesialverktøy

  • Tvangsblander
  • Pussebrett
  • Murbrekker
  • Transportbånd

Tidsforbruk

Individuelt – vær klar over at betong skal tørke min. 20 dager før du kan legge gulv.

Pris

Ca. 50 000 kroner for 80 kvm. (herav 30 000 til elektriker og rørlegger). Prisen vil variere.

Vanskelighetsgrad

Store deler av det manuelle arbeidet er ukomplisert (men hardt), men de tekniske detaljene og avrettingen av betongen krever erfaring.

Video

VERKTØY: Slik bruker du nedbrytingshammeren

I denne videoen lærer du alt om nedbrytingshammerens innstillingsmuligheter og tilbehør. Med riktig type meisel montert på hammeren, får du masse kraft til rivingsarbeidet, uansett om du skal fjerne fundament, betong, murverk eller asfalt.

TIPS: Unngå etseskader

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Gulvvarme