Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Før.

Før.

Etter.

Etter.

Å bytte ut et stygt og kaldt gammelt gulv, med et nytt med gulvvarme, er en opplagt jobb for en gjør det selv-håndverker. Det er mye å spare, både på materialutgifter og arbeid.

Her viser vi deg hvordan du sparer deg for både ekstra utgifter og en hel masse unødvendig jobb, ved å gjenbruke deler av det gamle gulvet.

I stedet for å kjøpe dyre gulvplater med utfreste spor, som du kan legge varmeslangene ned i, viser vi deg nemlig hvor enkelt det er å bruke de gamle gulvbordene om igjen – bord som du likevel må rive opp for å kunne etablere gulvvarme.

LES OGSÅ: Alt om gulvvarme

Når gulvbordene er fjernet, vil du normalt måtte bære dem ut til tilhengeren og kjøre dem vekk, før du bærer inn de ganske kostbare gulvvarmeplatene i huset. Nå slipper du all denne bæringen, for du kapper bare gulvbordene skrått av i den ene enden, og bruker dem som gulvvarmeplater. Enkelt, raskt og billig.

Når du først er i gang med gulvet, er det også smart å isolere det godt og sørge for at det ikke kan trekke opp kald luft nedenfra, og at det ikke kan trenge ned fuktig luft fra oversiden. Da slipper du både kalde føtter og fukt i isolasjonen, med fare for råte.

Les artikkelen nøye, og lag en tegning som beskriver hvor du vil legge slangene. Da er du godt i gang.

LES OGSÅ: Legg elektrisk gulvvarme selv

Varme under tregulv

Det er stadig en utbredt misforståelse at effektiv gulvvarme henger sammen med rør eller ledninger støpt inn i betong. Det er nemlig utviklet gulvvarmesystem spesielt til tregulv, og de er enklere å regulere enn betongsystemene.

Vannbåren varme i tregulv transporteres i plastslanger (pex-rør), som ligger rett under tregulvet. Den fordeles jevnt på grunn av varmefordelingsplater av aluminium. Platene hindrer samtidig at tregulvet får varmestriper.

Pex-rørene skal legges med ca 30 cm avstand i én hel slange uten skjøter under gulvet. De 20 mm tykke pex-rørene skal for øvrig være godkjent til gulvvarme. Det betyr at de skal være utstyrt med en oksygensperre, som hindrer oksygen i å trenge inn i røret. Ellers vil oksygen kunne medføre rust på stålrør og radiatorer andre steder i huset. All varme stiger opp, så når gulvet varmes opp først, vil du få glede av varmen hele veien opp gjennom rommet.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Slik kan du sjekke gulvvarmen din

Det er kanskje noen områder rundt i huset hvor det er mer gulvkaldt enn i resten av huset. Det kan komme av at gulvvarmen din ikke ligger riktig – eller at den er defekt. Du kan raskt avsløre hva som er tilfellet med et infrarødt termometer.

Det infrarøde termometeret avslører det!

Du peker med laserstrålen på det stedet på gulvet hvor du synes at det kaldt – og du kan straks lese av temperaturen på displayet. Er tallet lavere enn i resten av rommet, kan det skyldes at gulvvarmen er lagt feil eller at den er defekt.

Akkurat nå får du et infrarødt termometer sammen med 2 utgaver av Gjør Det Selv for kun 49,50 kroner + 39,50 kroner i porto og ekspedisjon. Du sparer 609 kroner.

Ja, takk: Vis meg mer om det infrarøde termometeret og det gode tilbudet

Her kan du se en video av hvordan det infrarøde termometeret virker: