Luft til luft-varmepumpe: Slik virker den

Varmepumpen er en effektiv og rimelig kilde til oppvarming av både hus og hytter. I tillegg sørger den for god luftsirkulasjon. Bli klokere på hvordan den virker.

I denne gjør det selv-veiledningen gjennomgår vi varmepumpen og dens funksjoner. Du kan blant annet lese lære hvordan kulde blir til varme, se hvordan varmepumpen skaper luftsirkulasjon og fordeler varmen jevnt i rommet, og du kan lese om hvorfor den er en fordel i forhold til fukt.

Varmepumpen er en effektiv og miljøvennlig måte å varme opp et hus på. I tillegg er den mye mer enn bare en avansert varmluftsvifte. Den sørger for at luften i huset blir renset flere ganger i døgnet, og at det er god temperatur i de rommene du ønsker. Varmepumpen fanger pollen, og den kan kjøle ned rommet den er plassert i, når sommeren er på sitt varmeste.

Du kan plassere varmepumpens innedel i et enkelt rom, eller du kan sette opp innedeler i flere rom, slik at hele huset blir varmet opp. Om du i så fall har bruk for én eller flere utedeler, vet montøren. Det avhenger av forholdene.

LES OGSÅ: Varmepumpeskjuler: Slik gjør du det selv

Selvsagt også på nett

Varmepumper kan fjernstyres – enten fra en tradisjonell fjernkontroll eller via en smarttelefon. Og selvsagt via det trådløse nettet i huset ditt, slik at du, uansett hvor i verden du befinner deg, kan kontrollere, betjene og stille inn varmepumpen. De mest avanserte modellene kan selv regulere effekten etter været, helt uten din innblanding.

Økonomisk i drift - men pass på!

Hvis du skal varme opp et 120 m2 hus med kun panelovner, krever det noe sånn som 17.500 kWh. En av de nye, moderne varmepumpene kan faktisk bruke så lite som 3500 kWh på å varme opp det samme arealet. En varmepumpe er altså et økonomisk gunstig alternativ hvis du fyrer med panelovner og vil spare penger. Men når du kjøper varmepumpe, skal du ikke spare.

Du kan fint finne en billig varmepumpe på nettet, men det kan ende opp med å bli mye dyrere enn det først virker. For det første må du finne en montør som vil montere pumpen, og det kan bli vanskelig. Han vil i hvert fall ikke gi deg garanti på pumpen og installasjonen. Og skulle pumpen bli ødelagt, vil nettbutikken ofte forlange produktet returnert. Da skal du demonterte den, noe du ikke kan gjøre selv, på grunn av forurensningsfaren fra kjølemiddelet. Altså må du igjen ha fatt i en montør.

LES OGSÅ: Finn den billigste varmekilden til huset

Pris og kvalitet henger sammen

De billigste varmepumpene du kan kjøpe (også hos montører), er ikke nødvendigvis de smarteste. De kan være laget for å fungere under andre himmelstrøk enn de skandinaviske.

De gjør sikkert nytten i tørt og varmt klima, for eksempel rundt Middelhavet, men her i nord, hvor det kan være både kaldt og fuktig til tider, skal du ha et anlegg som er laget for forholdene. Og slike anlegg koster mer enn de andre.

Vi vil ikke anbefale spesifikke merker, men undersøk nøye før du kjøper, og les brukeres og eksperters anbefalinger.

Slik blir kulde til varme

Varmepumpen klarer å trekke varme ut av selv kald luft - og prosessen er ikke særlig mystisk, når du først har forstått prinsippet.

Det begynner med at uteluft trekkes inn i var-mepumpens utedel, der det ligger en spesiell væske i et langt rør. Væsken suger opp den varmen som er i uteluften - også selv om det dreier seg om ganske få grader.

Den oppvarmede kjølevæsken føres forbi et iskaldt kjølemiddel, som ved oppvarming blir til gass. Denne gassen går inn i en kompressor, og når gassen komprimeres blir den varm. Den varme gassen føres deretter opp til varmepumpens innedel, der den passerer en varmeveksler som trekker ut varmen og varmer opp den luften som suges inn i innedelen. Dermed blåses den varme luften ut i rommet, og den avkjølte gassen sendes i retur til ute-delen, avkjøles og blir til væske igjen.

Prinsippet er det samme som i et kjøleskap; det er derfor det er varmt bak kjøleskapet.

Slik blir kulde til varme

Pollen

Med et pollenfilter får du ekstra nytte av varmepumpen, når den fanger pollen før du puster det inn.

Når luften passerer gjennom varmepumpen, fanges det opp en masse partikler i filteret til pumpen. Det er primært støv, men har du investert i et pollenfilter, får du også fanget en del av det pollenet som slipper inn i huset hver gang du lufter. Varmepumpen renser for øvrig luften for annet enn støv og pollen; den fjerner nemlig også dårlig lukt. Det er noe du blir glad for hvis du har laget mat, og ventilatoren ikke fjerner all matos.

Et tett filter fanger ikke støv og pollen, og det koster opptil det dobbelte i strøm når pumpen skal trekke luften gjennom det. Med det i minne bør du med jevne mellomrom ta ut filteret og enten vaske eller støvsuge det. Det er bare å åpne fronten på innedelen og trekke det ut. Varmepumpen bør i tillegg renses grundig og ses over av en autorisert servicemontør ved et jevnlig ettersyn, som er hvert 2. til 3. år.

Varmepumpe: Pollen

Så mye støv og skitt sitter det i filteret når det er en stund siden du har renset det sist.

Sirkulasjon

Luft i bevegelse gir et behagelig inneklima, der varmen er jevnt fordelt i rommet, og mellom gulvet og taket.

I det rommet varmepumpens innedel er montert, vil det være en konstant sirkulasjon av luften. Det gjør at det vil være like varmt ved gulvet som oppe under taket, og hvis det ellers tilføres frisk luft utenfra, vil det føles mer behagelig å oppholde seg i rommet. Den stadige luftstrømmen gjør dog at det er ting du skal vurdere med tanke på plassering av innedelen.

Hvis du setter den høyt på veggen, skal du sørge for at den ikke blåser rett ned i hodet på de som oppholder seg i rommet. Rett over spisebordet eller over dobbelt sengen er en dårlig idé. Velger du en gulvmodell, skal du tenke på at det kan gi trekk på føttene hvis du sitter for tett på den. Gulvmodellen kan for øvrig også virvle opp støv fra gulvet.

En god plassering kan være 50-60 cm over gulvet - og i dag kan du faktisk få modeller som ser så flotte ut på veggen, at du ikke trenger å skjule dem.

Varmepumpe: Sirkulasjon

Med varmepumpe, ventiler og utsuging, får du et godt luftskifte i huset.

Fukt

En varmepumpe avfukter ikke luften, men den skaper sirkulasjon, slik at fukten ikke setter seg på veg­ ger og møbler i huset.

Du kan kjøpe varmepumper med avfukter, men de bruker en del mer strøm. Har du for eksempel en fuktig kjeller, anbefales det at du heller setter opp en egen avfukter. Den er både billigere i forbruk og mer effektiv.

Men bare det at varmepumpen bidrar til å sette fart på luftsirkulasjonen er en fordel i forhold til fukt. Det gjør nemlig at fukten ikke får lov til å sette seg på overflatene i huset.

Den billigste måten å slippe fukt i huset på, er med god utlufting, og uansett om du har varmepumpe eller ikke, er en god gjennomtrekk i 5-10 minutter tre ganger om dagen til stor hjelp. Du trenger ikke å slå av varmepumpen mens du lufter i så relativt kort tid om gangen.

Kjøling

En varmepumpe er også et kjøleanlegg, som kan kjøle ned luften inne i huset.

Om sommeren kan du bruke varmepumpen til å kjøle luften i huset. Dette koster selvfølgelig også kWh, selv om det ikke koster like mye som når du bruker pumpen til oppvarming. Men normalt har du jo ikke varme på om sommeren, så det koster derfor litt ekstra.

Velger du å bruke varmepumpen til å kjøle, skal du passe på at du lukker dører og vinduer, og du bør begrense nedkjølingen til det rommet hvor innedelen er montert. Ellers kan anlegget komme til å jobbe på høygir, uten at du merker effekten. Sett heller ikke innetemperaturen til mer enn 5­8 grader under utendørstemperaturen. Ellers vil forskjellen bli voldsom når du beveger deg ut og inn. Og det er jo ingen grunn til å dra på seg en sommerforkjølelse.

Ser du etter varmepumpe på nettet, skal du også være klar over at alle varmepumper kan kjøle, mens det ikke er alle kjøleanlegg som kan varme.

Varmepumpe: Kjøling

Alle varmepumper kan kjøle, men vurder om plasseringen av pumpen egner seg til dette formålet.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Varmepumpe