Smart varmepumpe: Varmepumpen er en effektiv, billig og miljøvennlig måte å varme opp huset på.

Varmepumpen er en effektiv og miljøvennlig måte å varme opp et hus på. I tillegg er den mye mer enn bare en avansert varmluftsvifte. Den sørger for at luften i huset blir renset flere ganger i døgnet, og at det er god temperatur i de rommene du ønsker. Varmepumpen fanger pollen, og den kan kjøle ned rommet den er plassert i, når sommeren er på sitt varmeste.

Du kan plassere varmepumpens innedel i et enkelt rom, eller du kan sette opp innedeler i flere rom, slik at hele huset blir varmet opp. Om du i så fall har bruk for én eller flere utedeler, vet montøren. Det avhenger av forholdene.

LES OGSÅ: Varmepumpeskjuler: Slik gjør du det selv

Selvsagt også på nett

Varmepumper kan fjernstyres – enten fra en tradisjonell fjernkontroll eller via en smarttelefon. Og selvsagt via det trådløse nettet i huset ditt, slik at du, uansett hvor i verden du befinner deg, kan kontrollere, betjene og stille inn varmepumpen. De mest avanserte modellene kan selv regulere effekten etter været, helt uten din innblanding.

Pris og kvalitet henger sammen

De billigste varmepumpene du kan kjøpe (også hos montører), er ikke nødvendigvis de smarteste. De kan være laget for å fungere under andre himmelstrøk enn de skandinaviske.

De gjør sikkert nytten i tørt og varmt klima, for eksempel rundt Middelhavet, men her i nord, hvor det kan være både kaldt og fuktig til tider, skal du ha et anlegg som er laget for forholdene. Og slike anlegg koster mer enn de andre.

Vi vil ikke anbefale spesifikke merker, men undersøk nøye før du kjøper, og les brukeres og eksperters anbefalinger. Regn med priser fra rundt 20.000 kroner, inkludert montering.

Bli klokere på varmepumper

I denne gjør det selv-veiledningen gjennomgår vi varmepumpen og dens funksjoner. Du kan blant annet lese lære hvordan kulde blir til varme, se hvordan varmepumpen skaper luftsirkulasjon og fordeler varmen jevnt i rommet, og du kan lese om hvorfor den er en fordel i forhold til fukt.

God fornøyelse!