Problem

Vi har nylig kjøpt oss hus med vedovn , som vi gleder oss til å kjenne varmen fra. Men erfaringene våre med vedovner er begrenset. Hvilken type brensel er best?

Løsning

Det er faktisk ikke så lett å svare på. Den “beste” veden kan være den som er tilgjengelig eller gratis fra et felt tre i hagen.

Skal dere kjøpe ved, kommer dere ikke utenom bjørk, som det selges mest av, selv om det avhenger litt av hvor du bor. Andre løvtrær er også fint som ved, men det er forskjell på typene, og det som veier mest i forhold til størrelsen, er også det som varmer mest i forhold til volumet.

Nåletre er lettere enn løvtrær, brenner raskere og er lett å få fyr på. Tyri er fint til oppfyring, mens gran “spruter”, fordi veden har lommer av harpiks som eksploderer under fyring. I en lukket ovn gjør det ikke så mye. I en åpen peis er det verre.

Hvis du regner i vekt, er varmeenergien fra forbrenningen noenlunde lik mellom sortene. Én kilo bjørk og en kilo gran gir like mye varme. Det er greit å vite hvis du betaler per kilo. I tillegg til naturlig kløyvd ved, selges det forskjellige typer trebriketter, som er presset sammen av flis og spon fra treproduksjon. De er kanskje ikke like pene å se på, men de gir godt med energi for pengene og de er enkle å håndtere og stable.

Redaksjonen anbefaler: Er veden din tørr nok?

Veden din bør ha en fuktighet på under 18% før du fyrer med den. Ellers vil du ikke oppnå en optimal forbrenning. Dessuten vil den våte veden i peisen utvikle seg til mer røyk, som kan sette seg i skorsteinen som løpesot - og i verste fall forårsake en skorsteinsbrann.

Derfor anbefaler vi at du alltid sjekker om veden din er tørr nok før du fyrer med den. Den sikreste metoden er å bruke en fuktmåler.

AKKURAT NÅ: Du får 2 nummer av Gjør Det Selv og en 6i1 multidetektor med fuktmåler for kun 89 kroner. Du sparer 465 kroner!

Ja, takk: Vis meg det gode tilbudet NÅ!

Her kan du også se en video av 6i1 multidetektorens seks forskjellige funksjoner.