Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 tips: Sjekk om veden er tørr!

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Det kan være direkte livsfarlig å fyre med ved som ikke har tørket lenge nok. Den våte veden utvikler nemlig giftig røyk, som i verste fall setter seg som brannfarlig sot i pipa. Hvis du er uheldig, ender det på sikt med pipebrann. Men det er enkelt å unngå problemene. Her får du 3 smarte metoder for å finne ut om veden din er tørr nok til ovnen.

Fuktighet i ved

Det kan være direkte livsfarlig å fyre med ved som ikke har tørket lenge nok. Den våte veden utvikler nemlig giftig røyk, som i verste fall setter seg som brannfarlig sot i pipa. Hvis du er uheldig, ender det på sikt med pipebrann.

Fuktighet i ved

Veden bør ha en fuktighet under 18 prosent, før du fyrer opp med den. Fordi et tre i utgangspunktet består av omtrent 50 prosent vann, må den altså tørke lenge før du kan bruke den.

Men det er faktisk stor forskjell på hvor lenge de forskjellige tresortene skal tørke. Kløyver og stabler du for eksempel en nyfelt furu, skal den som minimum tørke et halvt år over sommeren, mens mer massive trær, som bjørk, eik og ask, skal tørke i helt opptil halvannet år, før du kan hive det i ovnen.

Men det kan være vanskelig å se hvor fuktig en vedkubbe er. Derfor er det smart å kunne disse tre triksene, som raskt hjelper deg å anslå fuktigheten.

LES OGSÅ: Hvilken ved er best?

Her får du 3 smarte triks for å måle fuktighet i ved

1. Fuktmåler

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Måle fuktighet i ved

Den mest nøyaktige måten å sjekke fuktigheten i veden på, er med en fuktmåler til ved. Fuktmålere brukes også til å måle fukt i ytterkledningen før du skal beise eller male den. Fuktmålere får du kjøpt for under 200 kroner.

Les også: 14 tips: Få mer ut av veden

2. Lyd

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Slå to vedkubber mot hverandre, og lytt! Blir lyden oppslukt av treet, og er dyp og butt, er veden fortsatt for fuktig. Men får du en skarp og distinkt slaglyd, er veden tørr.

3. Såpeskum

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Måle fuktighet i ved med såpeskum

En av de mer underholdende metodene for å sjekke om veden er tørr nok, er ved å smøre litt oppvaskmiddel på den ene enden av veden, og blåse alt du kan i den andre.

Tørr ved lar nemlig luften passere gjennom seg, og derfor vil du kunne blåse skumbobler av oppvaskmiddelet gjennom tørr ved.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake