3 tips: Sjekk om veden er tørr!

Fuktig ved utvikler giftig sot og brenner generelt dårlig. Heldigvis er det enkelt å sjekke fuktigheten i veden, slik at du er trygg på at den er klar til å fyre med.

Det kan være direkte livsfarlig å fyre med ved som ikke har tørket lenge nok. Den våte veden utvikler nemlig giftig røyk, som i verste fall setter seg som brannfarlig sot i pipa. Hvis du er uheldig, ender det på sikt med pipebrann.

Fuktighet i ved

Veden bør ha en fuktighet under 18 prosent, før du fyrer opp med den. Fordi et tre i utgangspunktet består av omtrent 50 prosent vann, må den altså tørke lenge før du kan bruke den.

Men det er faktisk stor forskjell på hvor lenge de forskjellige tresortene skal tørke. Kløyver og stabler du for eksempel en nyfelt furu, skal den som minimum tørke et halvt år over sommeren, mens mer massive trær, som bjørk, eik og ask, skal tørke i helt opptil halvannet år, før du kan hive det i ovnen.

Men det kan være vanskelig å se hvor fuktig en vedkubbe er. Derfor er det smart å kunne disse tre triksene, som raskt hjelper deg å anslå fuktigheten.

LES OGSÅ: Hvilken ved er best?

Her får du 3 smarte triks for å måle fuktighet i ved

1. Fuktmåler

Den mest nøyaktige måten å sjekke fuktigheten i veden på, er med en fuktmåler til ved. Fuktmålere brukes også til å måle fukt i ytterkledningen før du skal beise eller male den. Fuktmålere får du kjøpt for under 200 kroner.

Les også: 14 tips: Få mer ut av veden

2. Lyd

Slå to vedkubber mot hverandre, og lytt! Blir lyden oppslukt av treet, og er dyp og butt, er veden fortsatt for fuktig. Men får du en skarp og distinkt slaglyd, er veden tørr.

3. Såpeskum

En av de mer underholdende metodene for å sjekke om veden er tørr nok, er ved å smøre litt oppvaskmiddel på den ene enden av veden, og blåse alt du kan i den andre.

Tørr ved lar nemlig luften passere gjennom seg, og derfor vil du kunne blåse skumbobler av oppvaskmiddelet gjennom tørr ved.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Vedovn