Hybrid vedovn: til både pellets og ved

Det kan være billigere å fyre med trepellets, men hyggeligst og varmest med vedkubber. Nye hybridovner kan heldigvis begge deler. Les mer om de smarte vedovnene her.

Pelletsvedovner er så smarte, at de nærmer seg det geniale. De er billige i drift, helautomatiske og du kan fylle dem med 15-16 kg pellets om gangen. Til gjengjeld bråker de litt, og hvis du ikke synes at den hissige, sveiseaktige stikkflammen er hyggelig, så mangler de også en rolig, bølgende flamme og knitrende hygge fra vanlig ved.

Hybridovnen Aduro H1 er løsningen, som kombinerer de beste egenskapene fra begge verdener: Den kan brenne både pellets og ved. I tillegg er den i besittelse av alle de elektroniske fordelene som pelletsovner har. Du kan faktisk tenne opp i ovnen direkte fra en smarttelefon.

Redaksjonen anbefaler: Finn den billigste varmekilden til huset

Finner ut av ting selv

Når Aduro H1 er startet opp med pellets, kan du åpne glassdøren og fylle på med ved. Vanlig ved brenner varmere enn pellets, og så snart ovnen registrerer at temperaturen på røykgassen overstiger 280 grader, slår den av pelletsbrenneren. Derfra kan du nyte stillheten og den knitrende varmen. Ovnen kan også selv slå tilbake på pelletsfyring, når du ikke vil fyre med ved lenger.

Aduro H1 koster cirka 30.000 kroner. I tillegg må du regne med kostnader til montering.

LES OGSÅ: 14 tips: Få mer ut av veden

Hybridovnens detaljer

 1. BRENNKAMMERET
  Det er god plass til vanlig ved i det store brennkammeret.
 2. PELLETSKAMMERET
  Med den medfølgende trakten, kan du helle 15 kg pellets i kammeret.
 3. NEDRE SPIRALMATER
  Den lange spiralen trekker pellets fra kammeret til den øvre spiralen.
 4. ØVRE SPIRALMATER
  Den øvre spiralen sørger for at pelletsene blir ført opp til brennskålen.
 5. RØYKUTGANG
  Du kan koble ovnen til pipa enten bak eller på toppen.
 6. EKSTERN LUFTTILFØRSEL
  Har du et nytt og tett hus, kan du forsyne ovnen med luft her.
 7. WI-FI-MODUL
  I toppen av ovnen sitter en liten modul, som kan koble ovnen til et trådløst nett.

Styr ovnen fra en telefon

Hybridovnen kan tennes og slukkes med et par trykknapper, som sitter skjult bak den nederste døren. Men det smarteste er at du også kan bruke en smarttelefon til å fyre opp i ovnen med.

Så snart du har lastet ned og installert Aduro Hybrid- appen (gratis), kan du fjernstyre ovnen direkte fra mobilen. Du får også en rekke praktiske funksjoner, som tenn/slukk og innstilling av hvor varmt ovnen skal brenne når du fyrer med pellets. Du kan også se hvor varm røyktemperaturen er, og hvor varmt det er i rommet. Du kan også programmere ovnen til å tennes og slukkes på forskjellige tidspunkt eller ved bestemte temperaturer.

LES OGSÅ: Få varme i hele huset med en varmeflytter

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Vedovn