Det ekstra brennkammeret gir en effektiv forbrenning og et mindre partikkelutslipp. Slike ovner kommer vi til å se mer til.

Det ekstra brennkammeret gir en effektiv forbrenning og et mindre partikkelutslipp. Slike ovner kommer vi til å se mer til.

De moderne vedovnene er de beste og mest effektive når det kommer til presis styring av den altavgjørende lufttilførselen. Vi har gjort en test av en moderne vedovn for å undersøke hva den smarte teknikken har av betydning for varmen i huset og for vedforbruket ditt.

Selv om du er en ypperlig fyringsmester, er det ikke noe å få gjort. Når det gjelder forbrenningsprosesser, kan rett og slett ikke vi mennesker konkurrere med smart teknologi og automatikk.

Les også: Bytt ut vedovnen – og fyr mer effektivt

Så smarte er de beste vedovnene

Det perfekte og supereffektive vedforbruket kan kun oppnås med den helt riktige lufttilførselen. De beste vedovnene styrer automatisk tilførselen av oksygen på enten tid eller temperatur.

Det viktigste automatikken kan sørge for er at det tilføres akkurat så mye eller så lite luft som det er bruk for i alle stadiene av forbrenningsprosessen. Det betyr at du får mest mulig varme ut av veden, at ovnen forurenser mye mindre og at temperaturen i rommet blir jevn.

Automatikken er ikke bare en fordel for miljøet utenfor huset: Det gir også et bedre inneklima ettersom forbrenningen er jevnere, og at du åpner døren til vedovnen færre ganger enn det du ellers ville gjort.

Lavere vedforbruk

Det viktigste for de fleste er nok et vesentlig mindre vedforbruk. Og her kan vedovner med automatikk redusere forbruket med opptil 40%.

Det vil alltid være et varmetap i skorsteinen, så en effektivitet på rundt 80% i de beste vedovnene er nesten for godt til å være sant. For en tradisjonell vedovn er tallet på rundt 60%.

Luftens vandring i de beste vedovnene er blitt til vitenskap med det formålet å få mest mulig varme ut av veden.

Slik virker moderne vedovner

De moderne vedovnene kalles konveksjonsovner. De fordeler varmen ut i rommet langt bedre via luftsirkulasjon.

Det skjer enten gjennom innebygde rør i vedovnen - eller i en utvendig kappe som er bygd rundt vedovnen. Mellom kappen og den innvendige delen av ovnen, trekkes den kalde luften inn nederst og blir oppvarmet i brennkammeret, for å til slutt bli sendt ut som varm luft øverst.

Varmen kan også spre seg til andre rom. Vedovnen blir heller ikke så varm på overflaten, så den er også mer barnevennlig.

Last ned artikkelen om moderne vedovner

Det er kos med vedovner og de er billige i drift - i tillegg utnytter de nyeste vedovnene varmen optimalt, slik at vedforbruket reduseres kraftig.

Hvis du laster ned artikkelen vår om moderne vedovner, kan du lese mye mer om hvorfor de er så effektive.

Les også hvordan du med en smart sensor og en app til mobiltelefonen kan forbedre effektiviteten og minske utledningen av partikler - også selv om vedovnen din ikke er toppmoderne.

LES OGSÅ: Alt om vedovn

Last ned hele artikkelen, og les mer om teknikken bak moderne vedovner.