Mal deg til et lekkert betonggulv

Med ganske tynne lag av en nyutviklet “betongmaling”, kan du skape et gulv som kombinerer et rått betongutseende med en sterk overflate, som er enkel å holde pen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
675 kr/m2
Rå og lekker betong

Med et nytt og smart materiale kan du male deg til et rått betonggulv. Her skapes et glatt og flammende uttrykk ved å "trekke" i betongblandingen.

Intro

Den nyutviklede betongoverflaten fra Conteco kan få nesten alle faste flater til å se ut som om de er støpt i betong.

I tillegg er den like seig og elastisk som den er hard. Det gjør den veldig robust, og med riktig avsluttende behandling får du en overflate som til tross for den rå stilen er særdeles enkel å rengjøre.

Det kan virke litt komplisert å jobbe med det nye materialet, men det skyldes at du kan skape utallige vidt forskjellige overflater ut fra de samme grunnelementene. Ved å tilsette mer eller mindre farge, finner du din egen kulør, og ved å benytte forskjellig verktøy og forskjellige teknikker, skaper du en variasjon i overflaten som gjør den levende og personlig. Og følger du arbeidsbeskrivelsen, går det ikke galt.

Det er ikke noe som er riktig eller feil, kun forskjellige uttrykk, og uansett om du vil ha en ensartet overflate eller levende spill i den, bevarer du betongoverflatens grunnleggende egenskaper.

LES OGSÅ:Hva kan mikrosement brukes til?

Veiledning

01
Slik blandes betongen 4 Trinn

Først blandes fargepulveret fullstendig inn i det tørre betong­ pulveret, Beton Basic, før massen blandes med den væsken du har i spannet med Mix & Primer.

Du skal regne 600 gram Beton Basic per kvadratmeter i første lag. Vei opp både fargepulver og betongpulver nøyaktig, slik at du kan skape samme tone hvis du får bruk for mer. Konsistensen skal minne om tykk maling. Spar litt av den anbefalte mengden væske, så du har mulighet til å gjøre blandingen tynnere, hvis det virker bedre.

1

Fargepulveret og betongpulveret veies nøyaktig. Jo lysere tone og jo mindre mengde du skal bruke, desto vanskeligere er det å treffe helt nøyaktig hvis du får bruk for mer av samme kulør. Hvert gram teller.

2

Farge- og betongpulver blandes grundig med en blande visp på bormaskinen. Bland lenge - selv de minste samlinger av farge vil lage tydelige spor. Vi setter blande­ vispen gjennom et hull i lokket, slik at vi kan gi full gass.

3

Den anbefalte mengden Mix & Primer tømmes i det spannet du vil røre opp betongblandingen i. Som tommel­ fingerregel anbefales en halv liter væske til én kilo pulver.

4

Betongpulveret (med farge) tømmes i Mix & Primer under omrøring. Den ferdige blandingen skal stå og hvile i ti minutter før den brukes.

02
Første lag betong legges 3 Trinn

Første lag på gulvet består av Beton Basic - den mest grovkornede av de tre typene i Contecos system. Den er dog ikke mer grovkornet enn at den gnis ut i et cirka 0,5 mm tykt lag.

1

Kanten mot vegger og terskler kan påføres med pensel. Særlig hvis du jobber inn mot en senere synlig overgang, kan det være vanskelig å styre massen nøyaktig med et brett.

2

Beton Basic-blandingen strykes ut på gulvet i et tynt lag på cirka en halv millimeter. Med glattebrettet av stål kan du trekke ut blandingen tynt og jevnt uten å trekke den helt av, slik du risikerer med en sparkel.

3

Det tørre betonglaget slipes når det er fast nok til at du kan gå på det. Vanlig slipepapir i korn 120 er normalt passe. Du kan slipe for hånd, med en eksentersliper eller med en større maskin ved store oppgaver.

03
Overflaten forsegles 3 Trinn

Når betongen har herdet i minst 12 timer, er det tid for å impregnere. Det foregår i tre omganger, med to forskjellige midler.

Først et ganske tynt lag Color Sustainer, og deretter et par fete lag Beton Sealer. Det første beskytter betongens farge, det andre forsegler overflaten og gjør den tett og enkel å vedlikeholde. Color Sustainer brukes som den er, mens sealeren er en tokomponent sak, som du blander ved å tømme to små flasker Cross-linker i én liter Beton Sealer. Også her har du et vindu på to timer til å jobbe med blandingen før den herder.

1

Et tynt lag Color Sustainer gnis inn i den rene overflaten, som først har tørket i et døgn (etter siste lag betong). Sustaineren skal tørke i en liten time før du følger opp med forsegleren.

2

Forseglingsvæsken blandes ved å helle to av de små flaskene Cross-linker i en stor flaske Beton Sealer - det passer godt til det første laget forsegler på dette gulvet, som er på 8 kvadratmeter. Sørg for å riste godt.

3

Forsegleren rulles ut på gulvet med en malerrull. Væsken ristes grundig før den helles opp i et malingsspann. Jobben går raskt med en malerrull på et langt skaft. Etter en liten time kan du gi gulvet det neste laget.

Materialer

Tidsforbruk

2-3 dager.

Pris

Ca 5400 kr (8 m² gulv), inkl. frakt.

Vanskelighetsgrad

Det er vanskelig å gjøre noe galt, hvis du følger anvisningene nøye. Om du til slutt ender opp med akkurat det resultatet du drømte om med tanke på utseendet, handler også litt om flaks, i tillegg til grundighet og erfaring.

Få oversikt over produktene

A. Mix & Primer brukes til å forsegle den gamle overflaten, før du begynner for alvor. Det er også den du bruker som væske i betongblandingene, uansett om det er Basic, Medium eller Fine.B. Beton Basic er den tørre betongblandingen du bruker til det første laget. Før den røres opp med Mix & Primer, skal du blande fargepulveret, Beton Color, i den tørre blandingen til den kuløren du vil ha.

C. Beton Color er her svart som kull og skaper grå betongvariasjoner, men du kan også få pulveret i andre farger. Pulveret blandes nøye sammen med den tørre betongen.

D. Beton Fine brukes til det avsluttende laget på gulvet - i vårt tilfelle i lag nummer to. Det røres opp til en ferdig betongmasse med en passende mengde Mix & Primer. Vil du ha en mer rustikk overflate, bruker du den litt grovere Beton Medium.

E. Color Sustainer beskytter den kuløren du gir gulvet, slik at det bevarer utseendet sitt i mange år. Den gnis ned i gulvet i et ganske tynt lag.

F. Cross-linker og Beton Sealer blandes og har til formål å gjøre betongen tett og enkel å holde ren. Den blandede sealeren skal brukes innen to timer, og den fordeles på gulvet i to gavmilde lag med en rull.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...