Byggeveiledning
Lett
Vanskelig

Åpen ild gir hygge og varme i hagen eller på hytta. Det blir et naturlig samlingssted. Derfor er det en god investering å lage et skikkelig bålsted.

Lag et bålsted i hagen

Hvis du selv støper et bålsted, har du den fordelen at du kan bygge støpeformen i akkurat den størrelsen som passer for deg. Og du får et bålsted ingen andre har. Vi har bygget en kvadratisk støpeform (80 x 80 cm) med et hull i bunnen, så formen kan presses ned over en stor treningsball slik at det dannes en fordypning i betongklossen som blir til bålstedet når betongen er ferdig herdet.

Oppbygging av form til bålstedet

Når du skal støpe, må du først lage en form du kan støpe i. Her brukes forskalingsfinér som er vannfast og har en svært glatt overflate. Du kan eventuelt også bruke vanlig kryssfinér, det er litt billigere, men forskalingsfinér er best. Målene på formen avgjør størrelsen på bålstedet ditt. Du bygger formen i den størrelsen du ønsker bålstedet skal ha. Du må dog være oppmerksom på at betong er tungt, så jo større formen er, jo tyngre blir bålstedet. Det spesielle med støpeformen her er at det skal sages et hull i bunnen, slik at formen passer over en stor ball. Ballens form kommer til å gi det ferdige bålstedet den sirkelen som er selve ildstedet.

Støp bålstedet selv

Det er lettest å bruke tørrbetong til dette prosjektet - slik at du er sikker på at blandingsforholdene er riktige. Tørrbetong kjøpes i sekker og skal bare blandes med vann. Du må være oppmerksom på at betong er tungt, så du flytter ikke rundt på dette bålstedet etter dagsformen. Til gjengjeld er det så kompakt at det enkelt og greit kan stå på en treterrasse, da den ikke blir varm i bunnen og dermed ikke risikerer å lage merker.

LES OGSÅ: Slik bruker du tørrbetong!

Verktøy til oppbyggningen av bålstedet

Til å blande betong bruker vi en blandingsmaskin. Du kan også blande betongen i for eksempel en trillebår. Ut over dette kan du vurdere å leie en stavvibrator. Det er viktig at betongen blir vibrert ordentlig, slik at det ikke er lufthull i den når du skal støpe. En stavvibrator er super effektiv. Du kan eventuelt også bruke en slagbormaskin på formens sider, men det er ikke på langt nær så bra.