Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stilrent bålsted

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Hvis du støper et bålsted i betong, kan du få et både enkelt og flott resultat. Det er lett å tilpasse på mål, slik at du får den størrelsen du ønsker.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
1.500 kroner

Intro

Åpen ild gir hygge og varme i hagen eller på hytta. Det blir et naturlig samlingssted. Derfor er det en god investering å lage et skikkelig bålsted.

Lag et bålsted i hagen

Hvis du selv støper et bålsted, har du den fordelen at du kan bygge støpeformen i akkurat den størrelsen som passer for deg. Og du får et bålsted ingen andre har. Vi har bygget en kvadratisk støpeform (80 x 80 cm) med et hull i bunnen, så formen kan presses ned over en stor treningsball slik at det dannes en fordypning i betongklossen som blir til bålstedet når betongen er ferdig herdet.

Oppbygging av form til bålstedet

Når du skal støpe, må du først lage en form du kan støpe i. Her brukes forskalingsfinér som er vannfast og har en svært glatt overflate. Du kan eventuelt også bruke vanlig kryssfinér, det er litt billigere, men forskalingsfinér er best. Målene på formen avgjør størrelsen på bålstedet ditt. Du bygger formen i den størrelsen du ønsker bålstedet skal ha. Du må dog være oppmerksom på at betong er tungt, så jo større formen er, jo tyngre blir bålstedet. Det spesielle med støpeformen her er at det skal sages et hull i bunnen, slik at formen passer over en stor ball. Ballens form kommer til å gi det ferdige bålstedet den sirkelen som er selve ildstedet.

Støp bålstedet selv

Det er lettest å bruke tørrbetong til dette prosjektet - slik at du er sikker på at blandingsforholdene er riktige. Tørrbetong kjøpes i sekker og skal bare blandes med vann. Du må være oppmerksom på at betong er tungt, så du flytter ikke rundt på dette bålstedet etter dagsformen. Til gjengjeld er det så kompakt at det enkelt og greit kan stå på en treterrasse, da den ikke blir varm i bunnen og dermed ikke risikerer å lage merker.

LES OGSÅ: Slik bruker du tørrbetong!

Verktøy til oppbyggningen av bålstedet

Til å blande betong bruker vi en blandingsmaskin. Du kan også blande betongen i for eksempel en trillebår. Ut over dette kan du vurdere å leie en stavvibrator. Det er viktig at betongen blir vibrert ordentlig, slik at det ikke er lufthull i den når du skal støpe. En stavvibrator er super effektiv. Du kan eventuelt også bruke en slagbormaskin på formens sider, men det er ikke på langt nær så bra.

Veiledning

Lag formen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Når du skal støpe, skal du først lage en form du kan støpe i. Her brukes forskalingsplater. De er vannfaste, og har en veldig glatt overflate. Du kan evt. også bruke vanlig kryssfinér. Det er litt billigere, men forskalingsplater er best.

Målene på formen avgjør størrelsen på bålstedet. Du bygger derfor bare formen i den størrelsen du ønsker bålstedet skal ha. Du skal likevel være oppmerksom på at betong er tungt, så jo større formen er, desto tyngre blir bålstedet.

Det spesielle med støpeformen her er at det sages et hull i bunnen, slik at formen passer over en stor ball. Formen på ballen kommer til å gi det ferdige bålstedet rundingen, som er selve ildstedet.

1

Sag ut delene til støpeformen når du har streket opp hvor det skal sages. Her sager vi ut med sirkelsag, men du kan også bruke en håndsag eller en stikksag.

2

Tegn en sirkel på platen til fordypningen i støpeformen. Sett en spiker midt på platen. Tre over en linjal med hull. Den kan dreies rundt mens du risser med en spiker gjennom et annet hull, slik at du får en sirkel. En snor kan også brukes.

3

Sirkelen sages ut med en stikksag, slik at det blir hull i platen. Hullet blir fordypningen i det ferdige bålstedet. Bor først et hull ved streken, slik at bladet på stikksagen kan komme gjennom platen.

4

Sett sammen formen når alle deler er sagd ut. De fire sidene (B og C) settes sammen i hjørnene med 4 x 40 mm skruer og til bunnstykket (A). Når formen er satt sammen, settes den på klosser.

5

Formen plasseres på en ball mellom to oppklossinger som passer til ballen. Da kan du presse formen ned mot ballen med et fast trykk, slik at sammenføyningen nesten blir helt tett.

VIKTIG! Sjekk at formen står vannrett.

Støp bålstedet

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Bland betongen når formen er klar. Den betongen du bruker skal ha en styrke på 30 MPa. Hvis du bruker tørrmørtel, som her, står det på pakken. Tørrmørtel er lett å bruke - du tilsetter bare vann - da er du sikker på at blandingsforholdet er riktig.

2

Betongen fylles i formen. Hell det forsiktig ned, litt om gangen med en spade. Fordel det jevnt rundt ballen, og bank det sammen underveis så godt du kan. Fyll betong helt opp til kanten.

3

Forsterk formen, og vibrer betongen. Skru fast forsterkende stykker i et kryss øverst, før du vibrerer. Ved vibrering blir betongen nemlig mer flytende, og det kommer ekstra press på sidene. Derfor skal formen forsterkes.

En siste finish

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Når betongen har herdet i 4-5 dager, kan du fjerne formen så det nystøpte bålstedet kommer til syne. Når formen er borte vil det vise seg noen steder med ujevnheter som skal skjæres vekk for å få bål-stedet helt pent. Det grove klarer du med en vinkelsliper. Hvis du i tillegg vil slipe overflaten, kan du bruke en betongsliper. Det gjør vi her, fordi vi gjerne vil ha en overflate der steinene kommer fram.

På ny betong vil du ofte kunne se noen kalkutfellinger som får betongen til å se lysere ut. De forsvinner etter hvert. Bål-stedet her etterbehandles med bivoks for å gjøre det smussavvisende.

1

Fjern støpeformen. Først løsnes skruene, så du kan fjerne alle sidene. Ta støpeformen ned fra oppklossingen. Da er det enklere å jobbe. Husk å vende den riktig fra starten - den er tung å håndtere.

2

Bunnplaten sages løs - den kan sitte godt fast i betongen. Her bruker vi en sirkelsag som kan justeres i høyden. Dermed kan du justere bladet så det ikke skjærer ned i betongen.

3

Skjær til rundingen, så det blir en pen overgang til fordypningen. Bruk en vinkelsliper med diamantblad. Husk vernebriller. En støvmaske er også en god idé, da jobben støver en god del.

4

Her slipes overflaten, slik at bålstedet får et mer terrazzo-aktig utseende. Det kan du gjøre med en betongsliper, som kan leies. Til slutt behandles betongen med bivoks. Det gir en flott og smussavvisende overflate.

Materialer

12 x 120 x 240 mm forskalingsplate:
• 1 bunn til støpeform (A), 80 x 80 cm
• 2 sider (B) à 20 x 80 cm
• 2 sider (C) à 20 x 82,4 cm

Dessuten:
• Skruer, 4 x 40 mm
• Fiberbetong, 6 x 25 kg (styrke 30 MPa)
• Fitnessball

Spesialverktøy

• Blandemaskin
• Betongsliper
• Stavvibrator

Tidsforbruk

1 dag + herdetid

Pris

Cirka 1500 kroner. Bruker du vanlig betong, sparer du halvparten. Men det krever armeringsnett, som kan være litt kronglete å styre.

Vanskelighetsgrad

Dette er overkommelig. Du skal sørge for å presse formen godt ned over ballen, slik at sammenføyningen er tett. Du skal også vibrere betongen grundig, men forsiktig.

Skjæreplan

Logg inn kjøp tilgang

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

TIPS: Lapp hull i betong

VERKTØY: Slik bruker du vinkelsliperen

I denne videoen kan du se hva vinkelsliperen kan, og hvordan du bruker den. Sliperen gir deg masser av kraft når du skal skjære i jern, betong og stein. Og med riktig kutteskive kan du lage nøyaktige snitt i alt fra aluminium og plast til hardtbrente fliser. Du lærer også alt om innstillinger og beskyttelsesustyr, slik at du kan jobbe trygt.

Tips & Triks

Forskjellige overflater

Overflaten på betongen kan varieres på mange måter. Du kan for eksempel utnytte materialene i formen til å gi en bestemt finish. Bruker du vanlig kryssfinér til støpeformen, vil det bli små “spor” i overflaten på betongen. Etterbehandling, som sliping og slåtte kanter, kan også gi betongen særpreg. Her etterbehandler vi med bivoks. Det gjør overflaten flott og samtidig smussavvisende. Det er en god idé å etterbehandle bålstedet med bivoks et par ganger i året.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Stilrent bålsted
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake