Intro
Veiledning
01
Lag formen
5
Trinn
Når du skal støpe, skal du først lage en form du kan støpe i. Her brukes forskalingsplater. De er vannfaste, og har en veldig glatt overflate. Du kan evt. også bruke vanlig kryssfinér. Det er litt billigere, men forskalingsplater er best.
Målene på formen avgjør størrelsen på bålstedet. Du bygger derfor bare formen i den størrelsen du ønsker bålstedet skal ha. Du skal likevel være oppmerksom på at betong er tungt, så jo større formen er, desto tyngre blir bålstedet.
Det spesielle med støpeformen her er at det sages et hull i bunnen, slik at formen passer over en stor ball. Formen på ballen kommer til å gi det ferdige bålstedet rundingen, som er selve ildstedet.
Sag ut delene til støpeformen når du har streket opp hvor det skal sages. Her sager vi ut med sirkelsag, men du kan også bruke en håndsag eller en stikksag.
Tegn en sirkel på platen til fordypningen i støpeformen. Sett en spiker midt på platen. Tre over en linjal med hull. Den kan dreies rundt mens du risser med en spiker gjennom et annet hull, slik at du får en sirkel. En snor kan også brukes.
Sirkelen sages ut med en stikksag, slik at det blir hull i platen. Hullet blir fordypningen i det ferdige bålstedet. Bor først et hull ved streken, slik at bladet på stikksagen kan komme gjennom platen.
Sett sammen formen når alle deler er sagd ut. De fire sidene (B og C) settes sammen i hjørnene med 4 x 40 mm skruer og til bunnstykket (A). Når formen er satt sammen, settes den på klosser.
02
Støp bålstedet
3
Trinn
Bland betongen når formen er klar. Den betongen du bruker skal ha en styrke på 30 MPa. Hvis du bruker tørrmørtel, som her, står det på pakken. Tørrmørtel er lett å bruke - du tilsetter bare vann - da er du sikker på at blandingsforholdet er riktig.
Betongen fylles i formen. Hell det forsiktig ned, litt om gangen med en spade. Fordel det jevnt rundt ballen, og bank det sammen underveis så godt du kan. Fyll betong helt opp til kanten.
03
En siste finish
4
Trinn
Når betongen har herdet i 4-5 dager, kan du fjerne formen så det nystøpte bålstedet kommer til syne. Når formen er borte vil det vise seg noen steder med ujevnheter som skal skjæres vekk for å få bål-stedet helt pent. Det grove klarer du med en vinkelsliper. Hvis du i tillegg vil slipe overflaten, kan du bruke en betongsliper. Det gjør vi her, fordi vi gjerne vil ha en overflate der steinene kommer fram.
På ny betong vil du ofte kunne se noen kalkutfellinger som får betongen til å se lysere ut. De forsvinner etter hvert. Bål-stedet her etterbehandles med bivoks for å gjøre det smussavvisende.
Fjern støpeformen. Først løsnes skruene, så du kan fjerne alle sidene. Ta støpeformen ned fra oppklossingen. Da er det enklere å jobbe. Husk å vende den riktig fra starten - den er tung å håndtere.
Bunnplaten sages løs - den kan sitte godt fast i betongen. Her bruker vi en sirkelsag som kan justeres i høyden. Dermed kan du justere bladet så det ikke skjærer ned i betongen.
Skjær til rundingen, så det blir en pen overgang til fordypningen. Bruk en vinkelsliper med diamantblad. Husk vernebriller. En støvmaske er også en god idé, da jobben støver en god del.
Materialer
12 x 120 x 240 mm forskalingsplate:
• 1 bunn til støpeform (A), 80 x 80 cm
• 2 sider (B) à 20 x 80 cm
• 2 sider (C) à 20 x 82,4 cm
Dessuten:
• Skruer, 4 x 40 mm
• Fiberbetong, 6 x 25 kg (styrke 30 MPa)
• Fitnessball
Spesialverktøy
• Blandemaskin
• Betongsliper
• Stavvibrator
Tidsforbruk
1 dag + herdetid
Pris
Cirka 1500 kroner. Bruker du vanlig betong, sparer du halvparten. Men det krever armeringsnett, som kan være litt kronglete å styre.
Vanskelighetsgrad
Dette er overkommelig. Du skal sørge for å presse formen godt ned over ballen, slik at sammenføyningen er tett. Du skal også vibrere betongen grundig, men forsiktig.
Video
Tips & Triks
Forskjellige overflater
Overflaten på betongen kan varieres på mange måter. Du kan for eksempel utnytte materialene i formen til å gi en bestemt finish. Bruker du vanlig kryssfinér til støpeformen, vil det bli små “spor” i overflaten på betongen. Etterbehandling, som sliping og slåtte kanter, kan også gi betongen særpreg. Her etterbehandler vi med bivoks. Det gjør overflaten flott og samtidig smussavvisende. Det er en god idé å etterbehandle bålstedet med bivoks et par ganger i året.