Bålsted på enkelt vis

Med to murerbaljer, en sekk tørrbetong og litt vann, kan du støpe et bålfat selv. Eller kanskje et fuglebad. Når du først har skaffet deg baljene, kan du fint bruke dem som støpeformer flere ganger.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 time
Pris
250 kroner

Støper du et bålfat i to murerbaljer, trenger du ikke å lage støpeformer først, og fatet er lett å få ut av formen.

Intro

Å støpe betong er en enkel prosess. Det vanskelige er ofte å finne en støpeform i et materiale som er godt egnet til oppgaven, med en fasong som passer til det du vil støpe.

LES OGSÅ: Slik bruker du tørrbetong!

Enklere blir det ikke

Her har vi gjort det så enkelt som overhodet mulig med to baljer. Du skal bare blande betong, helle det i formen og deretter vente til betongen er herdet, slik at du kan ta ut emnet. Hvis du vil gjøre noe ekstra for holdbarheten, kan du armere betongen med små glassfibre.

Du kan også korte ventetiden eller gi bålfatet en farge ved å blande forskjellige tilsetningsstoffer i betongen.

I byggeveiledningen viser vi deg hvordan du støper fatet slik at det enkelt vendes ut av baljene.

Veiledning

01
Formen 3 Trinn

Når du skal støpe et bålfat, skal du sørge for at den innerste delen av støpeformen er så mye mindre enn den ytterste, at hulrommet, der betongen skal helles i blir 4-5 cm. Til et bålfat passer det perfekt med murerbaljer i to forskjellige størrelser.

Det er viktig at du er nøye med å gjøre baljene rene og glatte, fordi alle ujevnheter vil bli direkte overført til støpen du lager.

1

Sjekk målene på baljene, slik at hulrommet mellom de to blir på minst 4-5 cm. Kanten skal ikke være mindre. Da risikerer bålfatet å knekke under oppvarming.

2

Fjern alle ujevnheter og urenheter på formene, så de blir glatte og rene. Bruker du baljer som her, skjæres kantene i bunnen vekk, slik at de ikke setter spor i betongen.

3

Smør støpeformen med voks eller olje de stedene som får kontakt med betongen. Da kleber den seg ikke fast til overflaten, og det blir enklere å få fatet ut av formen.

02
Betongen 3 Trinn

Uansett hvilken type betongblanding du bruker, er den basert på sement. Derfor skal du ta på en støvmaske før du åpner posen, og beholde den på til det ikke støver lenger.

Her bruker vi ferdigblandet tørrbetong, som alltid blandes ved først å helle vann i spannet, før du heller i tørrstoff et. Hvis du blander betongen selv, skal du først mikse alle de tørre delene, før du heller dem i vannet. Uansett betongtype, skal du alltid spare litt vann og tørrstoff, så du kan justere konsistensen til slutt.

1

Bland 3,5 l vann med 3 dl akselerator. Det får betongen til å tørke raskere. Hvis du ikke bruker akeselerator, skal du bare helle i 3 dl ekstra vann.

2

Hell fibre i tørrbetongen, og bland det i et stort murerspann. Fibrene gjør betongen sterkere, og du skal bruke cirka 35-40 gram til 23 kg tørrbetong.

3

Bland tørrbetong med vann, og rør grundig. Bruk en blandevisp på en kraftig bormaskin. Ha litt ekstra vann og tørrstoff stående, slik at du kan justere konsistensen. Betongblandingen skal minne om tykk grøt. Den skal renne sammen og etterlate litt vann på overflaten når du rister spannet.

03
Støpingen 5 Trinn

Når betongblandingen er klar, helles den opp i den store baljen, som er ytterdelen av formen.

Sørg for at det ikke kommer betong opp langs kantene. Det kan skape problemer når formen skal f ernes.

Når du har fordelt betongen i bunnen, setter du den lille baljen ned i betongen. Vær nøye med at den blir sentrert, slik at kanten på det ferdige bålfatet blir like bred overalt.

Er det akselerator i betongen, skal du vente 2-3 dager før formen f ernes. Uten akselerator venter du 4-5 dager.

1

Tøm den våte betongen midt på bunnen av den store baljen. Unngå at den treffer sidene. Rist baljen lett, så betongen fordeler seg jevnt og glatt på bunnen.

2

Sett den lille baljen ned i den store. Drei, og trykk den ned i betongen, slik at betongen presses opp i mellomrommet. Slå eventuell luft ut av betongen ved å dreie baljene med små, raske rykk.

3

Hold den lille baljen på plass nede i betongen ved å sette et spann med vann eller sand i bunnen av baljen. Det sikrer at betongen herder med riktig form.

4

La betongen tørke 4-5 døgn. Først da kan du være sikker på at den er sterk nok til å komme seg ut av formen. Drei, og løft forsiktig den innerste baljen løs fra betongen. Legg deretter den ytterste baljen på siden, og rull fatet forsiktig ut.

5

Slip eventuelt kantene til slutt. De kan være skarpe og litt uregelmessige når de kommer ut av støpeformen. Slipingen gjør du raskt med for eksempel et knivbryne.

Materialer

  • 2 plastbaljer, cirka 53 og 44 cm i diameter
  • Formolje eller bilpolish (matolje kan også brukes)
  • Tørrbetong, 0-4 mm

Dessuten:

  • SikaCim Fiber
  • Eventuell akselerator

Spesialverktøy

  • Blandevisp til bormaskin
  • Murerskje

Tidsforbruk

Det tar en times tid å forberede formen og blande og helle i betong. Så kommer herdetiden i tillegg.

Pris

Ca 250 kroner for første fat. De neste vil koste rundt 100 kr/stk.

Vanskelighetsgrad

Støpearbeidet er enkelt og greit. Det viktigste er å få den riktige konsistensen på betongen.

Video

TIPS: Betong uten lufthull

Video

TIPS: Lapp hull i betong

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...